Share on facebook
Share on email

Barabás Lőrinc & Szegedi Szimfonikus Zenekar bemutatja: Játék – Egy nem létező film zenéje

Különleges budapesti premierre készül hazánk egyik legismertebb jazz-trombitása és a Dél-Alföld legjelentősebb zenei együttese, a Szegedi Szimfonikus Zenekar: Barabás Lőrinc Játék című művét mutatják be november 6-án, elsőként a Várkert Bazárban.

Barabás Lőrinc zenészként és zeneszerzőként is szívesen kísérletezik olyan határátlépésekkel, ahol a jazz és a trombita kereteiből kilépve különleges élményekkel ajándékozza meg a közönséget. A hazai improvizatív zenei élet aktív szereplőjeként ezúttal a klasszikus zenei formák felé fordult, ebből született a Játék című produkció, amely Budapesten elsőként a Várkert Bazárban mutatkozik be.

A darab több zenei stílust ötvöz, felsejlik benne a klasszikus versenyművek, a huszadik századi repetitív zene, a népzene, a romantikus korokat idéző filmzenék és a hetvenes évek szintetizátorainak világa, mindez szóló trombitára és hagyományos szimfonikus zenekarra hangszerelve. A Barabás Lőrinc rajongók is a megszokott minőségi zenei világgal találkozhatnak, a közönség végigkövetheti a szólóhangszer útját, ahogyan bejárja az egymásból születő és egymáshoz folyondárszerűen kapcsolódó hangulatokat.

Az este folyamán megszólal Barabás Lőrinc Macskakő és Metamorfózis című szerzeménye is. A jazz és az elektronika világa egyedi fúzióban kel életre a Gyüdi Sándor karmester által vezetett szegedi szimfonikusokkal közösen. A zenekar számára izgalmas kirándulás ez a klasszikus zeneműveken túli világba, hiszen mindegyik darab feszes, jazz ritmikájú és sodró szerkezetű. Különleges kihívás a Játékban a jazztrombita szólóhangszerével is együtt játszani, nagyzenekari kíséretet adni, de ki kell lépni a megszokott zenei keretekből akkor is, amikor például a Metamorfózis tételeit játszák, hiszen bár ez szimfonikus zenekarra íródott, mégis más nemcsak Mozarthoz, hanem a kortárs komolyzenei világhoz képest is.

Barabás Lőrinc trombitás és zeneszerző klubestjei és formációi termékeny talajt biztosítanak a jazz és az elektronika határmezsgyéjén kísérletező rokonlelkek számára. Olyan eseményeken tett szert szélesebb nemzetközi ismertségre, mint a Montreaux-i Jazz Fesztivál vagy a londoni iTunes fesztivál, ahol Valerie June-nal játszott közösen, de olyan előadókkal is osztozott már a színpadon, mint a Thievery Corporation, Bonobo vagy Erik Truffaz.

A Szegedi Szimfonikus Zenekar történetének kezdetei a XVIII. századra nyúlnak vissza, állandó szimfonikus együttesként 1919 óta működik, 1969-től városi intézmény, a koncertezés mellett bázisa Szeged aktív operaéletének. Az együttes szinte egész Európát bejárta, nagy sikerrel mutatkozott be Kína, Tajvan, Szingapúr és Brazília közönsége előtt. Lemezei a Hungaroton mellett olasz, spanyol, német, osztrák, dán, belga, angol és amerikai cégeknél jelentek meg.

November 6., vasárnap, 19:00 – Várkert Bazár, Rendezvényterem

További információ: https://varkertbazar.hu/esemenyek/barabas-lorinc-szegedi-szimfonikus-zenekar-bemutatja

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Szent István Filharmonikusok: Gaudeamus II.

„Nagyon szeretek vezényelni, és készülök arra, hogy később aktívabban foglalkozok vele. Úgy érzem, van mondanivalóm, koncepcióm a zeneművekkel kapcsolatban, amit ki szeretnék fejezni.” Ezt Baráti Kristóf Kossuth-díjas hegedűművész mondta egyik korábbi nyilatkozatában, aki nem először szerepel a Szent István Filharmonikusokkal kettős minőségben.

Budapest Ballet Grand Prix

A Magyar Táncművészeti Egyetem, mint a magyar professzionális táncművészképzés vezető szereplője, a hazai balett- és táncművészet népszerűsítése céljából egy új, kimagasló művészi színvonalú balettversenyt hív életre, a Budapest Ballet Grand Prix-t, a BBGP-t, melyet 2023. november 20-24. között rendez meg első alkalommal.