Share on facebook
Share on email

Az „Így vagy tökéletes” premierjével nyit az ingyenes nyári filmfesztivál

2021. június 23-26. között A Veszprém-Balaton régióban lesz a Magyar Mozgókép Fesztivál.

Közel egy hónap múlva, 2021. június 23-a és 26-a között, a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program közös szervezésében rendezik meg a Magyar Mozgókép Fesztivált.

A hazai filmek új ünnepén három városban ‒ Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban ‒, öt kategóriában, nyolc helyszínen, 84 magyar filmet láthatnak majd a filmbarátok. Szabadtéri vetítésekkel, filmpremierekkel, nemzetközi fesztiváldíjasokkal, sztárokkal, közönségtalálkozókkal, gyermek- és ifjúsági programokkal, felújított klasszikusokkal, kiállításokkal, koncertekkel és gasztroprogramokkal várják az érdeklődőket. A Magyar Mozgókép Fesztivál az idén elhunyt Törőcsik Marira emlékezik. A fesztivál ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A Magyar Mozgókép Fesztivál záróakkordjaként 2021. június 26-án a Magyar Filmakadémia átadja a Magyar Mozgókép Díjakat.

 

Június 23-án az Így vagy tökéletes c. film díszbemutatójával, Veszprémben kezdődik a hazai filmek új ünnepe, a Magyar Mozgókép Fesztivál. Varsics Péter romantikus vígjátékában többek között olyan nagyszerű színészeket láthat majd a közönség, mint Fekete Ernő, Béres Márta, Trokán Nóra, Lengyel Tamás, Thuróczy Szabolcs és Hegedűs D. Géza.

„Idén 120 éves a magyar film! Nagy öröm, hogy a jubileum évében indíthatjuk útjára ezt az új rendezvényt, mely a magyar film kulturális rangjához méltó ünnep lesz a közönségnek és a szakmának egyaránt. A korábbi filmszemlék és tévétalálkozók hagyományait folytatjuk, azzal az újítással, hogy minden műfajt egy fesztiválon ünneplünk, izgalmas választékkal és premierekkel várunk mindenkit. Őszintén köszönöm a magyar filmeseknek, hogy lelkes partnereink voltak az új rendezvény előkészítésben és több mint 100 új alkotást beneveztek, így a Fesztivál a friss magyar filmtermés legjavát vonultathatja fel.” – nyilatkozta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Dr. Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 EKF program megvalósításáért felelős kormánybiztos elmondta, hogy „A távlati célunk Európa új kulturális-kreatív ipar régiójává válni, a filmet pedig ennek az ágazatnak az egyik legdinamikusabban fejlődő területének látjuk, így nem titkolt célunk, hogy a szakma találkozóhelyévé szeretnénk válni.” Ismertette a fesztiválhelyszíneket: Veszprémben a Várban, a Hangvillában, az Expresszóban és az Agóra kulturális központban, Balatonfüreden a Tagore sétányon, a Vaszary-villa kertjében és a Balaton moziban, Balatonalmádiban pedig a Wesselényi strandon elhelyezett óriás kivetítőn peregnek majd a legújabb magyar filmek.

A Magyar Mozgókép Fesztivál az idén elhunyt Törőcsik Marira emlékezik, így minden bizonnyal a fesztivál egyik legemelkedettebb pillanata lesz Maár Gyula Déryné, hol van? című, 1975-ös filmjének vetítése, melyben Törőcsik Mari alakítja Dérynét. Muszatics Péter programigazgató bejelentette, hogy a fesztiválon 15 mozifilmet ‒ ebből 4 premiert ‒, 5 tévéfilmet, 16 dokumentumfilmet ‒ köztük 2 premiert ‒, 17 animációs filmet, 26 kisjátékfilmet és 5 moziklasszikust vetítenek. Kiemelte, 50 éves az egyik legjobb magyar film, a Szindbád, melynek alkotói, Huszárik Zoltán rendező és a főszereplő Latinovits Zoltán 90 éve születtek. A fesztivál a felújított kópia vetítésével, filmbevezetővel és a film utáni, diákok számára szervezett háttérbeszélgetéssel, egy Latinovitsról szóló kerekasztal-beszélgetéssel és különleges gasztroprogramokkal (melyket a Szindbád c. film ikonikus ételei inspirálnak) tiszteleg a klasszikus előtt. Hozzátette, hogy a Magyar Mozgókép Fesztivál programjának kialakításakor különösen nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy a gazdag filmes felhozatal mellett sokszínű kiegészítő események gazdagítsák a kínálatot. Így a füredi Vaszary-villában szakmai és irodalmi program, a veszprémi Óváros téren pedig színházi előadás, beszélgetések és koncertek – többek között Anima Sound System és Fran Palermo Akusztik – várják majd a közönséget.

 

További tájékoztatás:

https://www.facebook.com/MagyarMozgokepFesztival

https://www.instagram.com/magyarmozgokepfesztival/

www.mozgokepfesztival.hu

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Nyári élményeid a Várkert Bazárban

A Várkert Bazár „Nyári élményeid” üzenettel indítja el júniustól szeptemberig tartó programsorozatát 2023-ban, hogy bemutassa azt a sokszínű művészeti csomagot, amely mindenkinek feledhetetlen kulturális élményeket kínál.