Share on facebook
Share on email

Anyatuning és Adventre hangolódás a Füvészkertben

Nagyon sikeresek az Öko Zsibongók, jönnek az adventi workshopok

Anyatuning, Zöldségfelismerés, Zümmögőkalandok, Örömtréning – hasonlóan kedves nevű, tartalmas programokkal várja az Öko Zsibongó a kicsiket és nagyokat minden hónap harmadik vasárnapján a Füvészkertben megrendezett, különleges rendezvénysorozaton. A több ezer látogatót vonzó kültéri eseménysorozat következő időpontja november 21., vasárnap.

Az Öko Zsibongó szórakoztató formában nevel környezettudatosságra, és arra, hogyan tehetjük a bolygót élhetőbb hellyé a magunk és mások számára is. Az interaktív rendezvény idén ősszel indult, és minden hónap harmadik vasárnapján kap helyet a 250 éves Füvészkertben, a város közepén, ahol a családok zöld környezetben tehetnek élménytúrát. A részvétel ingyenes, de a regisztráció kötelező: a szervezők elsősorban olyanokat várnak, akik elkötelezettek a bio életmód iránt, vagy legalábbis már elindultak az oda vezető úton.

A legutóbbi, október 24-i Zsibongó is nagy érdeklődés mellett zajlott: nem kevesebb, mint 1804 fő látogatott el rá, hogy a szabadban egyszerre játszva és tanulva éljék meg a természethez való kapcsolódást.

A résztvevők egy sor különböző foglalkozást próbáltak végig, amelyek mindegyike közelebb vihet a zöld életmódhoz. Ilyenkor mindenki saját „útlevelet” kap, amibe minden állomáson pecsétet kell gyűjtenie, amikor elvégezte a kiállítók játékos feladatait.

Állatsimogató és Apamegőrző

Az Állatsimogató állomáson nyuszik várták a gyerekeket, de kirakós és társasjáték is színesítette a programot. Közös festmény is készült, amelyre a résztvevők mind felvihették a maguk ecsetvonásait, emellett volt zene és tánc is.

Miközben a gyerekek válogatott kalandokban vettek részt, a szervezők gondoskodtak az elfoglalt szülők szórakoztatásáról is: az Apamegőrzőben például az íjászatban próbálhatták ki magukat a felnőttek, de hamar kedvet kaptak hozzá a legkisebbek is, akik emellett szorgalmasan faragták az ünnephez illő Halloween tököket.

Sütikóstolás és tönkölylángos

A Zsibongóban minden alkalommal biotermékek kóstolója és vására is vár bennünket, így a látogatóknak alkalmuk nyílik paleo, glutén-, laktóz-, cukor- és mindenmentes sütiket kipróbálni. Megkóstolhatjuk az egészséges mogyoróvajat, az őzkolbászt és a tönkölylángost, ahogyan a szezonhoz illő forralt bort és meleg rétest is.

Eközben remek tippeket kaphat bárki, aki szeretne zöldebben, egészségesebben táplálkozni a hétköznapokban is, esetleg személyesen megismerné azokat a kistermelőket, manufaktúrákat, akiktől beszerezheti a csúcsminőségű, adalékanyagoktól mentes élelmiszereket. Eközben megtanulhatunk akár kertészkedni is, hogy megtermelhessük a saját növényeinket.

Adventi készülődés madárodú-építéssel

Aki ezúttal lemaradt a programról, annak sem kell aggódnia: november 21-én újra vár majd az Öko Zsibongó, ahol ezúttal már a karácsony jegyében zajlanak a workshopok és a programok. Részt vehetünk például a közös adventi koszorú vagy a telelő madarakat melengető madárodú készítésében is.

A többezer látogatót vonzó kültéri eseménysorozat a szervezők szándéka szerint jövőre is folytatódik.

Regisztráció: www.okozsibongo.hu

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

„100 éve a Városmajorban” – Jubileumi programok a Városmajori Szabadtéri Színpadon

A Városmajori Szabadtéri Színpad fennállásának 100. évfordulóját még az eddiginél is gazdagabb programkínálattal és meglepetésekkel ünnepli 2022-ben. A centenárium fő attrakciója a színház saját produkciója: Nyáry Krisztián és Horváth János Antal erre az alkalomra írt darabja, a SZÁZ ÉV MAJOR, avagy az eszméimet nem cserélem című titkos irodalmi mulatság és kesergés, mely július végén kerül bemutatásra.

Idén nyáron a Velencei-tónál, a Tisza-tónál és a Balatonnál is összekötik a kultúrát a sporttal: startol a Magyar Tavak Fesztiválja

A Magyar Tavak Fesztiválját érdemes választania annak, aki 2022 nyarán a kultúrát és a természet közelségét szeretné ötvözni. Az immár három különböző helyszínen jelentkező programsorozat a hazai és a nemzetközi könnyű-, klasszikus és jazz zenei élet legnívósabb előadóit hozza el a tópartokra. Június 24–25-én a Velencei-tónál, július 29–30–31-én a Tisza-tónál, augusztus 26-án pedig a Balatonnál lesz megtalálható az egyre népszerűbb fesztivál.

Barcelona Gipsy balKan Orchestra

A Barcelona Gipsy balKan Orchestra a Balkán, a közel-keleti és a mediterrán dallamok őszinte újraértelmezésével szól közönségéhez a május 14-i koncerten, a Várkert Bazárban. A zenekar egyesíti tagjai művészeti különbözőségét, amelyet Barcelona élénk zenei kultúrája tesz még gazdagabbá. A cigány-jazz vibrálásával, a rock’n’roll energiájával és a klasszikus zene eleganciájával ötvözik a Balkán, a katalán-ibériai, a görög, az olasz, az orosz és a Közel-Kelet zenéit.