Share on facebook
Share on email

A magyar kultúra napja a Várkert Bazárban

Január 22-én lesz éppen 200 éve, hogy Kölcsey Ferenc letisztázta a Himnusz kéziratát. A magyar kultúra napján különleges irodalmi beszélgetéssel egybekötött zenés felolvasószínház eleveníti fel a ma már kívülről fújt sorok történetét és kapcsolatát a mával.

A Várkert Irodalom évadnyitó Aposztróf eseményének Nagy Tímea olimpiai bajnok és Szervét Tibor színművész lesz a vendége. A kulturális értékeinknek szentelt napon hagyományőrző kézműves foglalkozás is várja majd a családokat.

Vajon mennyire ismerjük a Himnusz történetét és mit üzen nekünk ma, 200 év elteltével? A Himnusz 200 – Egy vers kétszáz élete című zenés irodalmi esten Juhász Anna irodalmár Becze Szilviával beszélget a versről, a kapcsolódó zeneműveket pedig a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának művészei adják elő.

A fordulatos történeti háttér mellett arra is keressük a választ, mit jelentett Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó életében az a pillanat, amikor a dobogó legfelső fokára felállva hallgathatta meg a Himnuszt. Szervét Tibor színművész pedig nemcsak a magyar irodalom kapcsolódó műveit szólaltatja meg, de azt is elárulja, mit üzen ma egy művész számára a szilveszteri előadás után felcsendülő Himnusz.

A magyar kultúra napján a családokat is várjuk ingyenes kézműves foglalkozásainkra, ahol a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg kulturális örökségünkkel. Népi kirakó készülhet majd a mezőtúri fazekasság elemeiből és beregi keresztszemes hímzéssel lehet egyedi könyvjelzőt alkotni. Kicsik és nagyok egyaránt megismerkedhetnek gyöngyfűzés közben a sárközi viselet színeivel, vagy a cifraszűr-mintás díszítéssel, a hagyományos kékfestés motívumaival pedig akár saját textilbabát is lehet majd készíteni.

Szintén január 22-én egy jól ismert magyar népmese, A só feldolgozásával várják a gyerekeket egy interaktív bábos előadásra, este pedig Szabó Magda fordulatos életét tárja fel a Szelíden és szilárdan című előadás, amelyekre azonban már minden jegy elkelt.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

ChardonnÉJ az Etyeki Kúriában

Könnyed, tökéletes nyárindító borünnep június 15-én az Etyeki Kúria ChardonnÉJ eseménye, melyen 20 hazai és határon túli borászat és pezsgőpince mutatja be a kínálatában elérhető chardonnay csendesborokat, pezsgőket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához.