Share on facebook
Share on email

A dzsungel könyve és Falusi Mariann is fellép a Kultúrkúriában

Februárban is vár a Klebelsberg Kultúrkúria.

SZÍNHÁZ

2023. február 05. vasárnap 17:00-18:20

Pokorny Piknik – Beszélgető műsor Pokorny Liával

Kötetlen és fesztelen, interaktív, motivációs beszélgető show Pokorny Liával

Műsorvezető: Gönczi Dorka

Pokorny Liával beszélget Gönczi Dorka coach-mediátor, amelyben emberi humorral és közvetlenséggel beszélgetnek a színészetről, a szakmai életről, sikerekről, elakadásokról, félelmekről, örömökről, barátságokról, álmokról, tervekről… arról, hogy mit jelent ma embernek lenni.

Jegyár: 3000 Ft

2023. február 11. szombat 16:00-18:00

Dés László – Geszti Péter – Békés Pál:

A DZSUNGEL KÖNYVE

című musical keresztmetszetének előadása helyi középiskolások előadásában.

(a musical Rudyard Kipling azonos című könyvén alapul)

Az eredeti színpadi változat kialakításában közreműködött:

Hegedűs D. Géza és Radnóti Zsuzsa

A nagy érdeklődésre való tekintettel újra!

A Pál utcaiak nagysikerű csapata most a Dzsungel könyvére állt össze. A rendező célja az, hogy a helyi tehetséges fiatalok alkothassanak és egyben szórakoztassák a kerületben élőket, erőt adjanak, hogy ezzel is épüljön közösségünk.

Szereplők:

Maugli – Pupics Levente

Balú – D’Agostino Franco

Bagira – Mike Mónika

Akela – Maizl Máté

Túna – Beale Emma/Ollé Lenke

Ká – Pozsony Panna

Csíl – Scheidt Kincső

Sír Kán – Cserna Kristóf

Buldeo: Márton Csaba

Kis Maugli – Ladvenszky Alex

Farkasok/Majmok/Keselyűk/Emberek – Maizl Emese, Maizl Kinga, Jáger Jázmin, Poór Leti, Jáger Lolo, Vajda Léda, Vajda Zalán, Nándori-Nagy Petra, Lengyel Réka, Lengyel Szofi, Medveczky Zita, Beretzky Dalma, Kövécs Barnabás, Waura Panni Rácz-Kovács Nóri, Balázs Kende Máj-Csitári Lili

Rendező: Szalai Kriszta

Jegyár: 2000 Ft

2023. február 16. csütörtök 19:00-20:40

Anthony McCarten: A két pápa

a Rózsavölgyi Szalon előadása

Az előadást 12 éven felüli nézőinknek ajánljuk!

Az előadás hossza: 100 perc szünet nélkül

A pápának – pápaként kell meghalnia is. Nem lehet lemondania a szentatyaságról, kivéve, ha súlyos vagy gyógyíthatatlan betegségben szenved. Hétszáz éves hagyomány tört meg 2013. február 11-én, amikor XVI. Benedek pápa lemondott, egyben bejelentette, élete végéig megtartja az „emeritus pápa” címet. Ismerjük a folytatást is: a vatikáni Sixtus kápolna ajtaja bezárult, a bíborosi konklávé pár nap múlva az argentin Jorge Bergogliót választotta pápának. A Ferenc nevet vette fel.

Anthony McCarten előbb regénnyé, majd színdarabbá írta (film később lett belőle) a „furcsa pápapár” történetét, akik kölcsönösen hatással vannak egymás életére. Benedek – pápasága előtt Joseph Ratzinger bíboros – a dogmák védelmezője, érsek korában Isten rottweilerének is nevezték. Bergoglio bíboros karizmatikus, életvidám argentin, szerény. A konzervatív Benedek Mozartot játszik, a progresszív Bergoglio Beatlest dúdol. Előbbi semmilyen sportért nem rajong, utóbbi nagy focirajongó.

Anthony McCarten darabja a lelkiismeret-krízis drámája. Mindkét embert kísérti a bűn érzete: Benedeket azért, mert túlvédelmezi a papjait, Bergogliót azért, mert nem tudta megvédeni követőit a katonai juntától. McCarten a saját aggodalmaikat mondatja ki velük. Ahogyan Bergoglio fogalmaz: „A bűn nem egy folt, amit a mosodában el tudnak távolítani. Az egy seb, amit kezelni és gyógyítani kell.” A darab a két pápa elképzelt teológiai vitáit mutatja be. A mű elmélkedésre késztet, és mer humoros is lenni.

Szereplők:

Bergoglio bíboros       Lukács Sándor

XVI. Benedek pápa      Jordán Tamás

Brigitta nővér              Molnár Piroska

Sophia nővér               Trokán Anna

Díszlettervező                                     Enyvvári Péter

Jelmeztervező                         Vecsei Kinga Réta

Dramaturg                              Vecsei H. Miklós

Fordító:                                   Makai Luca

Vetítés:                                   Andristyák Marcell, Vecsei H. Miklós

Zene:                                       Mester Dávid

Rendezőasszisztens:               Horváth Viktória

Zene                                        Mester Dávid

Rendező                                  Vecsei H. Miklós

Vetítés: Andristyák Marcell – Kiégő Izzók

Jegyár: 6000 Ft

Az előadás a szerző engedélyével, a Hofra Kft. közvetítésével jött létre.

2023. február 27. hétfő 19:00-20:30

Válótársas Pokorny Liával és Ötvös Andrással

A Válótársas könnyed párkapcsolat-gazdagító fergeteges est; tippek-trükkök, humor, nevetés Pokorny Lia és Ötvös András parádés játékával, valamint Gönczi Dorka és Varga Zsolt, a Válótársas társasjáték mediátorainak instrukcióival!

Lia már „szeretettel”, szinte tárt karokkal várja Andrást, hogy kicsit elbeszélgessen vele arról, miért nincs kiteregetve a mosott ruha, és áll 4 órája a mosógépben… Ilyen és hasonló „finomságokkal” talán Andrási is készül Liát szembesíteni. No de hogy hogyan? Megmutatjuk élesben!

A párkapcsolat veszélyes üzem. Gönczi Dorka és Varga Zsolt abba szeretnének mindenképpen bepillantást engedni, hogy milyen félreértések, konfliktusok, kimondott és ki nem mondott ellentétek hasogatják apró darabokra a harmóniát két ember párkapcsolatának kulisszái mögött.

Az előadást jó szívvel ajánljuk mindazoknak, akik voltak már magánéleti gödörben, vagy előrelátó módon éppen szeretnék azt elkerülni.

Jegyár: 4500 Ft

ZENE

KOMOLYZENE

2023. február 19. vasárnap 15:00-20:00

Az operairodalom gyöngyszemei – filmvetítés

Puccini: Turandot

A Metropolitan Operaház előadása

Vezényel: James Levine

Rendezte: Franco Zefirelli

Szereplők: Marton Éva, Placido Domingo, Leona Mitchell, Paul Plishka

A programon ismeretterjesztő bevezető előadást tart Dr. Langermann István.

A belépés díjtalan.

KÖNNYŰZENE

2023. február 10. péntek 19:00-20:30

Sárik Péter Trio & Falusi Mariann koncert

Folytatódik a Sárik Péter Trió sikersorozata, a Jazzkívánságműsor!

Ezen a koncerten ismét magyar slágerek jazzes feldolgozásai hallhatók, és ismét Falusi Mariann énekel.

A Jazzkívánságműsor koncertek 2010-ben indultak. A közönség bármilyen műfajú dalt kérhetett, a Trió pedig eljátszotta a saját stílusában.

A koncertsorozat legjobban sikerült darabjaiból ezzel együtt már négy CD jelent meg, az első 2014-ben Fonogram-díjat kapott mint „Az év jazz felvétele”, a másodikat pedig 2016-ban jelölték ugyanerre az elismerésre.

“A elején álmomban sem gondoltam volna, hogy a Jazzkívánságműsor ennyire népszerű lesz, de a koncertek során rájöttem, hogy mi a hatalmas siker titka.

Annak ellenére, hogy látszólag könnyed slágereket játszunk, a színpadról mégis sokszor igen kemény jazz szól, de LGT-be, Kovács Katiba, a legnépszerűbb előadókba ‘csomagolva’.

Így a jazzt egyébként nem kedvelők szívesen hallgatják kedvenc dalaikat, és szinte észre sem veszik, hogy jazzkoncerten vannak. A jazzrajongók ugyanakkor örömmel fogadják az új sztenderdeket, hisz a jazz hőskorában ugyanez történt: a legismertebb slágereket játszották el a jazz-zenészek, csak másképp.”

/Sárik Péter/

Hang és képanyagok (Youtube linkek):

Ízelítő a lemez anyagából

Vigyél el

Olyan ő

Jegyár: 4500 Ft

2023. február 18. szombat 18:00-22:00

Echo zenekar – Táncos – zenés mulatság!

Az ECHO zenekar Szilvássy Zsolt, az egykori legendás ECHO együttes vezetője, basszusgitárosa alapította zenész barátainak közreműködésével.

Műsoruk a ’60-as, ’70-es évek slágerlistás számaiból és az Echo együttes számaiból áll.

A zenekar tagjai:

Csákó Tamás szólógitár, ének

Pámer Balázs ének, ritmusgitár

Békefi Ferenc billentyű, ének

Beöthy Árpád dob

Szilvássy Zsolt basszusgitár, ének

Jegyár: 2000 Ft

TÁNC

2023. február 25. szombat 19:00-20:30

Az affér – Román Sándor Entertainment

Az elképesztően szórakoztató előadás a kultúrát, a tánc örömét hozza közel ahhoz a kitartó, lelkes és jelentős rajongó közönséghez, akik hosszú évek óta szívesen kóstolnak bele a táncos színház világába. Ezzel ámulatba ejti ismét rajongóit egy különleges látványvilágot létrehozva.

Két markánsan különböző családi háttérrel rendelkező fiatal történetébe pillanthatunk be egy felettébb szórakoztató, fantasztikus koreográfiával és szenzációs jelmezekkel megrendezett előadásban, amit egy csapat prima, tehetséges fiatal táncos mutat be.

Egyfajta modern köntösbe bújtatott Rómeó és Júlia történettel érkezik Román Sándor táncművész és fiatal csapata.

Az autentikus néptáncból származó mozdulatokról ismert művész Az affér című előadását a Klebelsberg Kultúrkúria mutatta be a közönség számára tavaly decemberben.

Jegyár:

1-8. sor:   7.500 Ft

9-17. sor:  6.500 Ft

KIÁLLÍTÁS

KÚRIA TÁRLAT

2023. január 12. csütörtök – 2023. február 05. vasárnap

Tizenöt stáció – Mara Kinga Villő festőművész kiállítása

A kiállítást megnyitja: Takaró Károly, ny.á. dandártábornok, ny.á. tábori püspök 2023. január 11-én 18 órakor.

Közreműködik: Tóth Andor furulya, Biró Sára ének.

A képzőművész keresztút-sorozata a keresztény ikonográfiához képest újszerű megfogalmazásban dolgozza fel Jézus keresztútját. A kiállított képeken nem Jézust látjuk, hanem az Ő szemével nézve járjuk végig a tizenöt stációt.

„Festőművészként végeztem a Magyar Képzőművészeti Egyetemen.

Festészeti munkám személyes élményekből, érzésekből táplálkozik. Jellemzően olajfestményeket, akvarell képeket és monotípiákat készítek. Képeim figurálisak, de nem realisták, az absztrakt festői megoldásokat szeretem szembeállítani a valóság ábrázolásával. Meghatározó jelentőségű számomra hazám népművészeti mintakincse, saját kultúránk motívumait, sajátosságait fontosnak tartom újrafogalmazni, megtartani a kortárs festészetben. Visszatérő témám az anyaság és Szűz Mária személye. Azt gondolom a művész feladata a szépet, a többletet láttatni. Én a környezetem ábrázolását tűztem ki célul, a körülöttem lévő világot szeretném, saját látásmódommal megfesteni.

Számos csoportos kiállításon vehettem részt, itthon, a Kárpát-medence, Kelet-Európa, illetve Ázsia múzeumaiban egyaránt, képeim megtalálhatóak a Kínai Nemzeti Művészeti Múzeum Európai Gyűjteményében, mint az oroszországi M.S.Tuganov Állami Művészeti Múzeum anyagában is. „

Mara Kinga Villő

Díjtalanul megtekinthető 2023. január 12-étől február 5-éig naponta 10-18 óráig

2023. január 13. péntek – 2023. február 05. vasárnap

Fák, madarak – Zsila Sándor fotókiállítása

A kiállítást megnyitja Tóth József Füles fotóművész 2022. január 12-én 17.30-kor

Közreműködik a Tabulatúra régizene-együttes.

Finisszázs 2023. január 28. 15 órakor.

„A fák mindig is érdekeltek, állandó témáim közé tartoztak ilyen-olyan formában. Évek telnek el, mire néhány értelmes képet összevadászik az ember. Mintegy 15 éve, hogy madarakat is fényképezek és már készült annyi jó alkotás, ami már felbátorított, hogy ezzel a témával is számoljak. A kiállítás érdekessége, hogy szokatlanul nagyméretű és minőségű képek is lesznek a kisebb méretű képek között, s a legtöbbjük feket-fehérben készült.”  Zsila Sándor

A tárlat díjtalanul látogatható február 5-ig naponta 10-18 óráig. 2023. január 17-én, 20-21-én és 24-25-én zárva tart.

2023. február 09. csütörtök – 2023. március 05. vasárnap

Évgyűrűk – Alma Mater „Képzőgimi”- csoportos kiállítás

A Kisképzőn 35 éve diplomázott képző-és iparművészek tárlata

A kiállítás megnyitójára 2023. február 11-én 17 órakor kerül sor.

A kiállítás célja, hogy a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola 1976-ban végzett, s a művészeti felsőoktatásban továbbtanuló és az alkotóművészet területén a mai napig aktív művészei egy közös kiállításon felvillanthassák életművük egy szeletét 47 év elteltével.

A Kisképzőt elhagyva az osztály tagjai bár erős baráti kötelékben maradtak, de szakmai közös megnyilvánulásra nem került sor. A csoport tagjai elsősorban grafikai és festészeti tevékenységet folytatnak, s vannak az animáció, filmművészet és a bőrművesség területén működő alkotók. Tárlatunkon azonban grafikákat, festményeket és videóinstallációt szeretnénk a szakmai és a civil érdeklődők elé tárni. A csoport szakmai és informális összetartó ereje és motorja ennyi év távlatából is Szabó Béla festőművész-tanár, a szakgimnázium művészeti igazgatóhelyettese. A volt diákok tiszteletük jeléül szeretnék, ha mestereik is kiállítanák műveiket, s ha festményének kiállításával megemlékezhetnének elhunyt művésztanáruk, Újváry Lajos munkásságáról is. Tanár és tanítvány egyaránt szerepelne tárlatunkon, bemutatva pályájuk alakulását, művészeti elképzeléseiket, eredményeiket.

Kiállító művészek

Bakos Tamás grafikusművész

Bicskei Zoltán grafikusművész, filmrendező

Budavári István festőművész

Daróczi Péter festőművész

Éry Jenő festőművész

Frimmel Gyula grafikusművész

Horváth János grafikusművész

Macza Andrea

Morvai Ibolya bőrműves

Viszt György grafikusművész

Simon András festőművész

Szabó Béla festőművész

Tóth László Laca festőművész

Újváry Lajos ( 1925-2006) Munkácsy-díjas festőművész

A budapesti Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola (Török Pál u. 1.), 1976-ban érettségizett IV. osztályának volt növendékei  – ma is aktív képző- és iparművészek – állítanak ki 2023. február 11-től a Klebelsberg Kultúrkúriában.

Személyenként 4-6 műtárgy, alkotás mellett, az egykori iskolai napokra emlékeztető fotó- és egyéb dokumentációs anyagot, egyéni életrajzokat is bemutatnak a kiállításon. A volt tanárok közül Újvári Lajos, Munkácsy-díjas festőművész, Budavári István, ipari formatervező iparművész, és Szabó Béla, festőművész – tanár egy-két művével jelképesen is szerepel a kiállításon. A kiállítás zárása után, az erre a célra készült dokumentációit, a volt növendékek átadják az Iskola jelenlegi igazgatóságának, az iskolai archívumban történő elhelyezésre.

Díjtalanul megtekinthető 2023. február 9-étől március 5-éig naponta 10-18 óráig.

FOLYOSÓI TÁRLAT

2023. január 10. kedd – 2023. február 05. vasárnap

Ablak a múltra – Kerényi Zoltán fotókiállítása

Budapest múltja és jelene olvad egybe Kerényi Zoltán különlegesen izgalmas fotómontázsain. Téli válogatást tekinthetnek meg látogatóink.

Továbbra is nagy siker övezi azokat a fotómontázsokat, melyeken egyszerre látjuk a főváros mai, modern, színes arcát és az évtizedekkel korábbi állapotát. Látogatóink már korábban megismerhették Kerényi Zoltán  képeit, melyeken „ablakot” nyit a múltra, különleges benyomásokat keltve, szinte elmosva a fizikai idő által felállított határokat.

„Az Ablak a múltra valóban úgy tárja elénk a korábbi korszakok megmentett pillanatait, hogy miközben a valóságba ülteti azokat, a múlt és a jelen erejét egyesítve újat teremt. Nem más ez, mint emlékezés nyitott szemmel. Nyitott szemmel és nyitott szívvel.” (P.A.)

Kerényi Zoltán építészmérnök, fotóművész még 2011-ben vágott bele e különleges sorozatába, s azóta több mint 500 képet alkotott. A  Kultúrkúria látogatói már több kiállításon találkozhattak munkáival.

www.ablakamultra.hu

Díjtalanul megtekinthető január 10-étől február 5-éig hétköznap 8-20 óráig, hétvégén 10-18 óráig.

GYERMEKPROGRAM

2023. február 04. szombat 15:00-18:00

Csiribiri családi délután

Két kicsi pingvin – a Kabóca Bábszínház előadása

A Lóca együttes farsangi műsora

Kézműves játszóház

Két kicsi pingvin – a Kabóca Bábszínház előadása

Ping és Pong, a két kicsi pingvin az ötödik születésnapi mulatságára készül. Panga, a papájuk nem hívja meg Rosszmáj Rozmárt és Fűrészhal Fülöpöt, mert állandóan rendetlenkednek az óvodában.

A két rosszcsont bosszút esküszik: Fűrészhal Fülöp lefűrészeli a jégtáblának azt a részét, ahol a pingvinek egy kályha mellett melegednek – s ezzel kezdetét veszi egy kalandos utazás a Föld körül. A Pingvinek eljutnak Afrikába, ahol Munyó, az ezermester majom rögtön átalakítja a kályhát hajóvá. Ezzel jutnak el Ausztráliába, Dél-Amerikába, megismerik a különféle tengereket, s haza már, Munyónak köszönhetően, helikopterrel jutnak, ahol végre megünnepelhetik a születésnapjukat.

A Lóca együttes farsangi műsora

Táncot jár a hegedű, perdül már a dob…

…farsangkor a gitárhúr is rögtön táncot rop!

A tánc előtt azonban vár ránk nagymama csodafánkja,

a farsangi alakoskodás, mókázás.

A Lóca együttes 2010-ben alakult Kecskeméten. Interaktív előadásaik ismert gyermekdalokra, népdalokra, népzenei feldolgozásokra, mondókákra és játékokra épülnek, így a gyermekek gyorsan és szívesen bekapcsolódnak műsoraikba. Foglalkozásaik egy része az év jeles napjaihoz kötődve aktualitásokat hordoz, más részük olyan mesejáték, mely mindig időszerű tanulságokat vonultat fel. Dalaikat és történeteiket népi és klasszikus hangszerekkel, illetve hangkeltő eszközökkel megszólaltatott élő zenei kísérettel adják elő. A zenekar 25 különböző témájú műsorral járja az országot, tartalmas élményekkel gazdagítva gyermekeket és felnőtteket egyaránt. Első lemezük 2019-ben jelent meg, így a Fecskét látok című albumot hallgatva is megtapasztalható a Lóca együttes előadásainak sokszínűsége, magával ragadó hangulata.

Az együttes tagjai: Fekete Inci (hegedű, furulya, melodika, doromb, ének), Székely Zoltán (furulya, szaxofon) és Almási Krisztián (ütőhangszerek, hangkeltő eszközök, ének). Vendégzenész: Tekse Balázs (gitár, vokál).

Kézműves játszóház

Jegyár I.: 2500 Ft

Családi jegyár (2 felnőtt, 1 gyerek): 6500 Ft

Családi +gyerek: 2000 Ft

2023. február 20. hétfő 10:00-11:00

Babaszínház: A kesztyű

Álomzug Társulás

babaszínházi előadás 2-től 5 éves korig

A mese azt a közismert történetet dolgozza fel, melyben szeretni való állatfigurák találnak otthonra és élnek barátságban egy elhagyott kesztyű 5 ujjában.

Előadás időtartama: 30 perc

Jegyár: 2500 Ft

2023. február 24. péntek 10:00-11:00

Tádé-bérlet: Pintyőke cirkusz, világszám!

a Kövér Béla Bábszínház előadása

Javasolt: 4 éves kortól

Mit csinál egy cirkuszigazgató társulat nélkül? Bolyong, és sóhajtozik. És mit csinál a két kóbor macska, Mirr-Murr és Oriza-Triznyák, amikor vidéki barátaikhoz utazva fülükbe téved ez a bolyongó sóhaj? Meghallgatják, és mindent félretéve segítenek. Így történt, hogy hőseink a porondra, az izgalom, a jókedv, és Pintyőke megsápadt művészi ambíciói pedig az egekbe szálltak. Itt bizony cirkusz lesz, nem is akármilyen: világszám! Erről Csukás István felejthetetlen mesehősei gondoskodnak.

Játsszák: Balasi Jolán, Nikodémusz Hajnalka, Presits Tamás

Színpadra írta: Szabó Attila

Zene: Bakos Árpád

Látvány: Sinko Szabina

Bábok: Sipos Katalin

Rendezőasszisztens: Spergel Anna

Díszlet: Tóth Andrea, Tóth Eszter, Jernei János

Hang, fény: Bőhm Balázs, Patkós Péter

Rendező: Bartal Kiss Rita

Jegyár: 2500 Ft

2023. február 26. vasárnap 16:00-17:00

Gyermekszínház – Pom pom meséi

a Vaskakas Bábszínház előadása

„Hogy ki is Pom Pom? Nem ismeritek? Ó, igazán senki sem ismeri, mert hol ilyen, hol olyan! Bámulatosan tudja változtatni az alakját! Ha akarja, olyan, mint a szőrpamacs vagy paróka vagy egyujjas, kifordított bundakesztyű vagy szobafestő pemzli, vagy papucs orrán pamutbojt, vagy szőrsapka.”

Picur, a kisiskolás lány lázas betegen fekszik otthon. Pom Pom, a barátja meglátogatja és történetfarigcsálással, azaz mindenféle izgalmas mese kitalálásával ütik el az időt. A közös történetalkotás során a Pom Pom-univerzum számos másik figurája is megidéződik. Felbukkan többek között Gombóc Artúr, aki a világon mindennél jobban szereti a csokoládét, Festéktüsszentő Hapci Benő, a híres festőművész, akinek korábban gondjai voltak a közösségbe való beilleszkedéssel a hapcizási szokásai miatt, Durrbelebumm, aki egy dologhoz ért csak igazán, és ez nem más, mint a durrogtatás, illetve rajtuk kívül még sokan mások. A kalandozások végére remélhetőleg nem csak Picur kedély-, hanem egészségügyi állapota is helyreáll.

Alkotók:

Csukás István (Kossuth-díjas) azonos című műve alapján bábszínpadra alkalmazta: Nagy Orsolya

Látvány- és bábtervező: Bartal Kiss Rita (Blattner Géza-díjas)

A gyerekszoba rajzait készítette: Nyári Sára

Zeneszerző: Rab Viki

Koreográfus: Fitos Dezső (Harangozó Gyula-díjas)

Rendező: Kocsis Rozi (Blattner Géza-díjas)

Szereplők:

Picur: Dunai Júlia

Pom Pom: Szukenyik Tamás

Gombóc Artúr: Urszinyi Ádám

Zengőbongó fésű, Magányos szamovár, Civakodó cipőikrek, Anya: Ragán Edit

Festéktüsszentő Hapci Benő, Durrbelebumm, Civakodó cipőikrek: Vitányi-Juhász István

Jegyár I.: 2500 Ft

TUDÁSTÁR

2023. február 07. kedd 18:00-19:15

Géniuszok – Caravaggio

Ludmann Mihály művészettörténész előadása

Ebben a világban mindig voltak olyan művészek, akik valamilyen megfejthetetlen képességüknél fogva kiemelkedtek a művészek közül, akikre azt mondjuk, hogy géniuszok voltak. A mostani sorozatban az ő művészetükkel ismerkedünk.

A milánói iskolázottságú festő életművének első önálló alkotásai már Rómában születtek meg. Ekkor még a megtanult hagyományok követője volt, azonban új megrendeléseinek köszönhetően ez a világ fokozatosan átalakult, és egy nagyhatású, a kor eszményeit kifejező új festészet született.  Sajátos életútjának köszönhetően ezzel a világgal megismertette a nápolyi és szicíliai művészeket is. Festői világa és látásmódja a spanyol és flamand művészekre gyakorolta a legnagyobb hatást. Ezen az estén Caravaggio különös világával ismerkedhetünk meg.

Jegyár: 2000 Ft

2023. február 21. kedd 18:00-19:15

Géniuszok – Rembrandt

Ludmann Mihály művészettörténész előadása

Ebben a világban mindig voltak olyan művészek, akik valamilyen megfejthetetlen képességüknél fogva kiemelkedtek a művészek közül, akikre azt mondjuk, hogy géniuszok voltak. A mostani sorozatban az ő művészetükkel ismerkedünk.

A flamand festészet már a középkorban vezető szerepet töltött be az európai művészetben. Az önállóvá váló protestáns Hollandiában a festészet szerepe megváltozott, hiszen az egyháznak, mint az egyik legjelentősebb megrendelőnek a szerepe megszűnt. Ezért is születhettek új műfajok, azonban a legrangosabb feladattá a portréfestés vált. Ebben jeleskedett Rembrandt is. Életművében azonban nagy szerepet kapott a bibliai témák és alakok megfestése is, amelyben egyéni világot teremtett. A kedvelt művészettörténeti sorozat ezen alkalma a rembrandti életmű sajátos világát mutatja be. 

Jegyár: 2000 Ft

2023. február 23. csütörtök 18:00-19:00

Mikor elindul a vonat…- – Keresztül-kasul a Kaukázuson

„Kovách László fotós és újságíró vagyok. Szeretek utazni, távoli tájakat megismerni. Három kontinens több mint negyven országában jártam. A kevéssé ismert tájak, városok vonzanak, ezek közül is az egyik kedvenc helyem a Kaukázus.

Két utazásom során összesen hat hetet töltöttem el, négy országában, Azerbajdzsánban, Grúziában, Örményországban és az Artsak Köztársaságban. Legszívesebben vonattal utaztam, de ahol nem volt, ott busszal, marsrutkával, és ha egyik sem közlekedett arra, akkor taxival, vagy gyalog..

Ezen két utazás élményeiről mesélek és mutatok meg kb. 200 fotót a készített több ezerből.

Az élménybeszámoló után dedikálva megveheti az erről az útról (és másokról is) készült könyveimet!”

Jegyár: 1500 Ft

ZÖLDÜLŐ

2023. február 11. szombat 15:00-17:00

Kúria műhely

Maskara készítő workshop

4 éves kortól ajánlott

Szeretettel várunk minden alkotó kedvű gyermeket és szülőt, nagyszülőt családi workshopunkra, ahol farsangi álarcokat készítünk.

Lehetőség lesz térbeli maskarák építésére, erdei állatok, madarak elevenednek meg.  

Foglalkozásvezető: Navarrete-Répás Júlia képzőművész

A foglalkozás időpontja: február 11. szombat 15.00-17.00 óra

Részvételi díj: 2 500 Ft  + 1 000 Ft anyagköltség

Családi kedvezmény: 2 gyerek és 2 felnőtt esetén a részvételi díj 8 000 Ft + 4 000 Ft anyagköltség.

A jelentkezéseket emailben várjuk a repasjul@gmail.com címre

Jelentkezési határidő: február 6.

A jelentkezés a részvételi díjak befizetésével válik érvényessé.

További információ: +36 20/242 6516

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

ChardonnÉJ az Etyeki Kúriában

Könnyed, tökéletes nyárindító borünnep június 15-én az Etyeki Kúria ChardonnÉJ eseménye, melyen 20 hazai és határon túli borászat és pezsgőpince mutatja be a kínálatában elérhető chardonnay csendesborokat, pezsgőket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához.