Share on facebook
Share on email

9. alkalommal rendezik meg a Cziffra György Fesztivált

2024. februárjában kilencedik alkalommal rendezik meg a Cziffra György Fesztivált Budapest több helyszínén.

A Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész által alapított hiánypótló rendezvénysorozat a világhírű névadó előd életműve nyomán a klasszikus zeneművészet mellett bemutatja a zene élő improvizatív irányait, feltárva ezek lehetőségeit a mai koncerttermekben, teret engedve a zene és egyéb művészeti és tudományos ágak kapcsolódásainak, valamint bemutatja, kiemelten és sokrétűen támogatja a fiatal tehetségeket.

„Célom művészeti vezetőként egy olyan művészeti esszencia létrehozása évről évre, ahol az érték találkozik az élménnyel, ahol a művészet valóban mindenkié, és ahol hazánk zenei örökségét az arra legméltóbbak képviselik. Idén is világhírű hazai és külföldi művészek fogadták el meghívásomat, a fesztivál eseményeit pedig minden esetben egyedi és izgalmas témával, műsorral és tematikával rendezzük meg.”

(Balázs János művészeti vezető)

Fővédnök: Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke

Védnökök: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Csák János kulturális és innovációs miniszter

Nemzetközi védnök: Gerard Bekerman, a Fondation Cziffra elnöke

A KLASSZIKUS ZENE ESSZENCIÁJA

Esszenciális klasszikus zenei koncertekkel találkozhat a közönség a jövő évi Cziffra György Fesztiválon. Nemes kezdet lesz a nyitókoncert, amely egyben jótékonysági esemény is. A január 18-i, Müpában megrendezendő, Méltóság hangja a Cziffra Fesztiválon elnevezésű jótékonysági koncerten a fesztivál célja, hogy a jegyekből származó bevételből biztosítsa a Hospice Házban egy betegszoba teljes egyéves fenntartását. A Magyar Hospice Alapítvánnyal közös esten közreműködik Miklósa Erika, Halász Judit, Kovács Kati és Balázs János.

A fesztivál kiemelt eseményeként, Rachmaninov-esszencia elnevezéssel két koncert keretében felcsendül a szerző négy zongoraversenye, valamint a Rapszódia egy Paganini-témára versenymű. 2024. február 10-én és február 25-én a Zeneakadémia Nagytermében Sergey Rachmaninov, az egyik legjelentősebb orosz romantikus zeneszerző emléke előtt tiszteleg a Cziffra Fesztivál és a Concerto Budapest. Balázs János gigantikus vállalkozása a világon is egyedülálló, hiszen ez idáig csak néhány zongoraművész tűzte műsorra Rachmaninov összes zongoraversenyét. A zongoraművész partnerei Keller András és a Concerto Budapest lesznek. A nemzetközileg is nagy érdeklődést kiváltó, maratoni vállalkozás a zongoristák Mount Everestjének is felfogható. A február 25-i est a fesztivál gálaestje is egyben, amelyen a hagyományokhoz híven ezúttal is átadják a fesztivál díjait.

Élénk színpadi jelenlétéről, szenvedélyesen magabiztos zeneiségéről és különleges technikájáról ismert Olga Kern zongoraművész. A nemzetközi zenei élvonalba 2001-ben robbant be, amikor harminc év után, első alkalommal női előadóként megnyerte a rangos Van Cliburn Nemzetközi Zongoraversenyt. 2024. február 19-én a Zeneakadémián elhangzó műsora kisebb zenetörténeti utazásnak is tekinthető, mivel az est első felében Beethoven Falstaff-variációitól a 20. századi zenéhez, Gershwin műveiig jut el.

Farkas Gábor szólóestje február 14-én az Eötvös10 színpadán lesz hallható. A Liszt Ferenc-díjas zongoraművész erre az alkalomra olyan műveket választott, amelyekkel felidézhetjük Cziffra György repertoárjának legszebb és legkedvesebb műveit. Az időutazást Schubert, Chopin és Liszt kompozíciói indítják majd útra.

A Kamarazene Európa körül című esten a MOMkultban Sandro de Palma és kamarapartnere, Alexander Hülshoff koncertjén megszólal a cselló-zongora szonátairodalom egyik ékköve, Brahms F-dúr szonátája, de megismerkedhetünk a 20. század kevésbé közismert, mégis nagyszerű darabjaival is.

FÓKUSZBAN A FIATALOK

2024-ben is számos program szól majd a fiatal művészek támogatásáról: a színpadi bemutatkozási lehetőségek biztosításától a pályázati felhíváson át a művészeti díjak átadásáig mind a fesztivál szerteágazó tehetséggondozó tevékenységének részei.

A Zeneakadémia Solti termében február 17-én ad szólóestet a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny 2021. évi fődíjasa, Kevin Chen. A mindössze 18 éves kanadai művészt szülővárosában csak úgy emelgetik, hogy a „calgary zongoracsoda”. A világ legrangosabb nemzetközi zongoraversenyeinek nyertese 2021-ben a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny győztese lett, valamint a Cziffra György-emlékévvel közösen megrendezett versenyen a legjobb Cziffra-átirat előadásért járó különdíjat is elnyerte. Zeneakadémiai koncertjén színes programjával újra lenyűgözni készül a magyar közönséget.

A Cziffra Fesztivál évek óta elkötelezett támogatója a jövő előadóművészi generációinak: nemcsak anyagi és erkölcsi elismerésekkel, hanem fellépési lehetőségeket és szakmai mentorálást biztosítva is igyekszik segíteni a tehetséges fiatalok kibontakozását. A már korábban elindított Fókuszban a fiatalok sorozat következő két koncertjén Ifj. Balázs Elemér és Oláh Krisztián, a 2023. évi Cziffra Fesztivál Kreatív Művész-díj nyertesei, valamint Balázs János tanítványai lépnek színpadra. A legkisebbek egy teljesen új zenei élmény keretében, új látószögből fedezhetik fel a zene számukra eddig ismert és ismeretlen területeit a MOMKultban február 18-án Halász Judit és Balázs János ZongoRamazuri koncertjén.

A klasszikus zene mellett a fesztivál mindig is figyelmet fordított a képzőművészetre. Jövőre a Hegyvidék Galériában Szirmay Zsanett textilművész a világ számos pontján sikerrel debütáló egyedi, Soundweaving projektje mutatkozik be, ahol a művész a magyar népi hímzés motívumait ülteti át egy nagy méretű hangzó installációba, amelynek során a minták dallammá alakulnak.

A MOMkult Reich Károly Galériájában évről évre megvalósuló kiállításokkal folytatja a fesztivál azt a kezdeményezést, amelyet Cziffra György indított útjára 1973-ban. A zongoraművész – alapítványt létrehozva – élete végéig azon dolgozott, hogy a tehetséges művészeket segítse, így a Senlisban található kápolnában kiállításokat is szervezett. A fesztivál az ő nyomdokain haladva új kezdeményezésként hirdet pályázatot a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő- és képgrafika szakos hallgatói részére. A pályázat győztese a MOMkultban állíthatja ki a munkáit 2024. február 12. és március 31. között.

Az elmúlt évek alatt több száz fiatal vett részt a Cziffra Fesztivál ingyenes mesterkurzusain, amelyre nemcsak oktatók, hanem aktív, nemzetközi hírnevű művészek is örömmel vállalják a felkérést. Kivételes lehetőség tehát a 2024. április 19–21. között megrendezésre kerülő Mesterakadémia, ahol mások mellett Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes és Dráfi Kálmán Liszt Ferenc-díjas zongoraművész tartja majd a kurzusokat. A helyszínt ezúttal is a Kroó György Zeneiskola biztosítja. A Mesterakadémiára jelentkezni a https://cziffrafesztival.hu/mesterakademia/ linken lehet.

MŰFAJOK TALÁLKOZÁSA

Akik évről évre követik a fesztivál programjait, megszokhatták, hogy a műfajok és a művészeti ágak között hidat képeznek az egyedi tematikájú produkciók.

Az egyik ilyen program lesz Találkát adott a sors címmel Gubik Petra színművész és Balázs János zongoraművész közös estje. A prózai és zenei részeket is tartalmazó előadás felidézi azokat a fontos találkozásokat, amelyek hozzájárultak és segítették Cziffra György számára a zenei kiteljesedést, a zenébe és az emberekbe vetett hit szüntelen lobogását, amely oly jellemző a világhírű zongoraművész életére.

Rendhagyó partnerrel, nem mindennapi szempontból közelítve ismerhetjük meg Cziffra György életét a Mit rejt a Cziffra-dosszié? – Az emigráns zongoraművész: Cziffra György és az állambiztonság elnevezéssel február 14-én kezdődő kiállításon, amelynek helyszínén, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában számos dokumentumot őriznek Cziffra Györggyel kapcsolatban. Az idei fesztivál egyik legkülönlegesebb eseményeként megnyílik ez az eddig nem hozzáférhető Cziffra-dosszié.

A 2023-as fesztiválon debütált a Cziffra100Tele van a két kezem boldogsággal című dokumentumfilm, amely Cziffra György életét és művészi pályáját dolgozza fel. A mintegy 90 perces alkotást, amelyet Petrovics Eszter írt és rendezett, a 2024-es fesztiválon ismét láthatja a közönség. A Hegyvidéki Kulturális Szalonban történő vetítés előtt az alkotók beszélgetnek majd a forgatás és a film kulisszatitkairól.

Elmaradhatatlan a fesztivál programjából a Bárest, ahol a Hot Jazz Band és Ifj. Sárközy Lajos és zenekara idézi meg a pesti éjszaka hangulatát. A MOMKult Színházterme február 16-án egy estére éjszakai lokállá alakul, ahol széksorok helyett asztaloknál foglalhatnak helyet a nézők.

Az előadóművészetből a hallgatóság csak a végeredményt élvezi, sokan nem is tudják, miféle lelki folyamatok, lélek és logika, egyéni szokások és technikák szükségesek ahhoz, hogy a koncerten a művész a legjobbat nyújthassa. A Cziffra Fesztivál évek óta foglalkozik a témával, minden alkalommal más-más aspektusból. A Kulisszák mögött az előadóművész: Bogányi Gergely rendhagyó zongoraestjére Lackfi János író-költő és Bősze Ádám zenetudós érkezik a zongoraművészhez, akik többek között arról is beszélgetnek, hogy az előadóművészet mennyiben életforma, életmód és világlátás.

A Cziffra György Fesztivál támogatói: Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

További támogatók: MOMKult, Hegyvidéki Önkormányzat, Kőbányai Önkormányzat, XIII. Kerületi Önkormányzat, Budafok-Tétény Önkormányzata. A Cziffra Fesztivál Tehetség- és Életműdíjainak támogatója Áder János korábbi köztársasági elnök

A megvalósításban együttműködő partnerek: MOMkult, Zeneakadémia, Concerto Budapest,

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár – Ötpacsirta Szalon, Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, Magyar Hospice Alapítvány, Hegyvidéki Kulturális Szalon, Hegyvidék Galéria, Kroó György Zeneiskola

További partnerek: Opera Zongoraterem, Szamos, Takler Borászat, Violin Travel, Nemzeti Filmintézet, Szupermodern Filmstúdió

Jegyek kaphatók a czf.jegy.hu oldalon, a Zeneakadémia és a MOMkult jegypénztárában, valamint az előadások helyszínén.

Cziffra György Fesztivál

Programmelléklet

2024. január 18. (csütörtök), 19.30 óra – Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

A Méltóság hangja | Jótékonysági koncert a Hospice Ház javára

Közreműködik: Miklósa Erika, Halász Judit, Kovács Kati (ének), Balázs János (zongora)

2024. február 10. (szombat), 19.30 óra – Zeneakadémia, Nagyterem

Rachmaninov-esszencia 1. | A szerző összes zongoraversenye

Közreműködik: Balázs János, Concerto Budapest, vezényel: Keller András

Rachmaninov: 1. (fisz-moll) zongoraverseny, op. 1; Rapszódia egy Paganini témára, op. 43. *** 2. (c-moll) zongoraverseny, op. 18

2024. február 11. (vasárnap), 17.00 óra – MOMkult, Reich Károly Galéria

Kiállításmegnyitó a Cziffra Fesztivál képzőművészeti pályázatán nyertes fiatal művész alkotásaiból

Kurátor: Kallós Judit

2024. február 12. (hétfő), 18.00 óra – Hegyvidék Galéria

 Soundweaving | Szirmay Zsanett képzőművész kiállítása | Kiállításmegnyitó

2024. február 13. – március 13. – Hegyvidék Galéria

 Soundweaving | Szirmay Zsanett képzőművész kiállítása

2024. február 13. (kedd), 19.30 óra – MOMkult Színházterem

Találkát adott a sors | Gubik Petra és Balázs János estje

Dramaturg: O. Horváth Sári

2024. február 14. (szerda), 18.00 óra – Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára

Mit rejt a Cziffra-dosszié? – Az emigráns zongoraművész: Cziffra György és az állambiztonság | Kiállításmegnyitó

2024. február 14. – 2024. szeptemberig – Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára

Mit rejt a Cziffra-dosszié? – Az emigráns zongoraművész: Cziffra György és az állambiztonság | Időszaki kiállítás

2024. február 14. (szerda), 19.00 óra – Eötvös10, Színházterem

Farkas Gábor zongoraestje

2024. február 15. (csütörtök), 18.00 óra – Ötpacsirta Szalon

Fókuszban a fiatalok | Balázs János tanítványainak koncertje

2024. február 16. (péntek), 19.30 óra – MOMkult Színházterem

Bárest

Közreműködik: Hot Jazz Band, Ifj. Sárközy Lajos és zenekara

Műsorvezető: Bősze Ádám

2024. február 17. (szombat), 19.00 óra – Zeneakadémia, Solti terem

Kevin Chen zongoraestje | A Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny 2021. évi győztesének koncertje

Mendelssohn: B-dúr prelúdium és fúga, op. 35/6; Variations sérieuses, op. 54, Beethoven: A-dúr zongoraszonáta, op. 101 *** Vecsey–Cziffra: Valse triste, Brahms–Cziffra: 5. magyar tánc, Liszt: 2. (h-moll) ballada; Két csárdás; Norma-parafrázis

2024. február 18. (vasárnap), 11.00 óra – MOMkult Színházterem

ZongoRamazuri – Halász Judit és Balázs János gyerekkoncertje

2024. február 19. (hétfő) 19.30 óra – Zeneakadémia, Nagyterem

Olga Kern zongoraestje

Beethoven: Variációk Salieri Falstaff című operájának „La stessa, le stessissima” című duettjére, WoO 73, Schumann: Karnevál, op. 9, Gershwin: Három prelűd; Fascinating rhythm *** Rachmaninov: Moment Musicaux, op. 16 No. 4; Études-Tableaux, op. 33 No. 8, ; Polichinelle, op. 3 No. 4; Corelli-variációk, Scriabin: Két etűd, op. 42 No. 4 és No 5., Balakirev: Islamey

2024. február 20. (kedd) 19.30 óra – MOMKult, Színházterem

Kulisszák mögött az előadóművész: Bogányi Gergely | Rendhagyó zongoraest

Közreműködik: Bogányi Gergely, Bősze Ádám, Lackfi János

2024. február 21. (szerda) 18.00 óra – Ötpacsirta Szalon

Fókuszban a fiatalok | Kompozíció és improvizáció

Ifj. Balázs Elemér és Oláh Krisztián koncertje

2024. február 22. (csütörtök), 19.30 óra – MOMkult, Kupolaterem

Kamarazene Európa körül

Közreműködik: Sandro de Palma (zongora),  Alexander Hülshoff (gordonka)

Janáček: Pohádka, Britten: Szonáta csellóra és zongorára, Brahms: F-dúr szonáta, op. 99

2024. február 23. (péntek), 18.00 óra – Hegyvidék Galéria

Soundweaving | Tárlatvezetés és workshop Szirmay Zsanett vezetésével

2024. február 24. (szombat), 18.00 óra – Hegyvidéki Kulturális Szalon

Tele van a két kezem boldogsággal | Filmvetítés és beszélgetés az alkotókkal

Rendező és forgatókönyvíró: Petrovics Eszter

Producer: Lajos Tamás

Narrátor, szakértő és zeneszerző: Balázs János

A Nemzeti Filmintézet Magyarország támogatásával létrejött alkotás

Gyártó cég: Szupermodern Filmstúdió

A film hossza: 99 perc

2024. február 25. (vasárnap), 19.30 óra – Zeneakadémia, Nagyterem

Rachmaninov-esszencia 2. | A szerző összes zongoraversenye | Gálakoncert és díjátadó

Közreműködik: Balázs János, Concerto Budapest, vezényel: Keller AndrásRachmaninov: Vocalise, op. 34/14; 4. (g-moll) zongoraverseny, op. 40 *** 3. (d-moll) zongoraverseny, op. 30

Cziffra György Fesztivál

2024. január 18. – február 25.

Rachmaninov összes zongoraversenye, jótékonysági koncert, zongora- és kamaraestek, fiatal művészek bemutatása, kiállítások

Művészeti vezető: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Színmű készült Klebelsberg Kunoné Botka Sarolta életéről

Hedry Mária Árnyéksors című drámájának ősbemutatóját június 14-én tartják a Klebelsberg Kastély Kamaraszínházában. A Klebelsberg Kuno felesége, Botka Sarolta életéről készült színmű az Összetartozás Ünnep Családi Fesztivál keretében mutatják be egy különleges helyszínen, a Klebelsberg házaspár egykori pesthidegkúti otthonában.