Share on facebook
Share on email

150 éve született Szergej Rahmanyinov

A Pastorale családi előadássorozat a 2023-as évadban is a Pesti Vigadó Dísztermében, a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében valósul meg.

A 2023-as Pastorale-sorozat harmadik, májusi hangversenyén a 150 éve Oroszországban született és 80 éve az Amerikai Egyesült Államokban elhunyt későromantikus zeneszerzőre, kivételes képességű zongoraművészre, karmesterre, Szergej Rahmanyinovra emlékezünk.

A koncert főszereplője a többszörös nemzetközi versenygyőztes, világjáró zongoraművész, Farkas Gábor, aki – szerteágazó művészi tevékenysége mellett – Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője, Japánban pedig a Tokyo College of Music vendégprofesszora. Már a legelső hanglemeze, melyen Liszt-műveket játszott, nagydíjat kapott, később többek között Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki, és 2019-ben Japánban elnyerte az év hangversenyéért járó Aoyama Zenei Díjat. A világ rangos koncerttermeiben adott hangversenyei és számos lemezfelvétele alapján ma is elsősorban a nagy romantikus mesterek: Chopin, Liszt, Rahmanyinov elsőrangú előadójaként ismert. Farkas Gábor nagyszerű partnere Lukács Gyöngyi, Kossuth-díjas, érdemes művész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja, a világ legnagyobb operaházainak ünnepelt művésze, aki az orosz zenének, így Rahmanyinov dalainak is különösen avatott előadója, hiszen diplomáját a Moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban szerezte.     

A koncert első részében hazánkban kevésbé ismert művek csendülnek fel: először Rahmanyinov Moments musicaux (Zenei pillanatok) című zongorasorozatából ismerhetünk meg két érzelmekkel teli darabot, majd különböző hangulatú zongorakíséretes dalok következnek. A második rész két – zongorára és zenekarra komponált – művét a középkori szekvenciadallam, a Dies irae (A harag napja) köti össze. Rahmanyinov a Rapszódia egy Paganini-témára című nagyszabású variációsorozatát „az ördög hegedűse”, Niccolò Paganini 24. caprice-a ihletésére írta meg, Liszt Haláltáncát pedig az itáliai Pisa városa temetőjének egy hátborzongató freskója, A halál diadala inspirálta. A két rendkívül virtuóz darab egyúttal a két zseniális zongorista-zeneszerző, Liszt Ferenc és Szergej Rahmanyinov szellemi kapcsolatát is szimbolizálja.

Műsor:

Szergej Rahmanyinov: Moments Musicaux Op. 16 – No. 1, 3  

Szergej Rahmanyinov: Dalok

1. Ne énekeld szépségem

2. Álom

3. Töredék Musset-től

4. Az ablakom előtt

5. Tavaszi áradás 

*

Szergej Rahmanyinov: Rapszódia egy Paganini-témára Op. 43– részlet

Liszt Ferenc: Haláltánc

A Magyar Örökség Díjas zenekart, a Szent István Filharmonikusokat ezúttal Ménesi Gergely vezényli.  

Szerkesztő-műsorvezető: Solymosi Tari Emőke

További információ:

https://sztif.hu/esemeny/2023-05-13-pastorale-3.html

PASTORALE 2023/3

150 éve született Szergej Rahmanyinov

Főszerepben: Farkas Gábor zongoraművész

Közreműködik: Lukács Gyöngyi operaénekes

A Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében

(2023. május 13., szombat 16.00 – Pesti Vigadó, Díszterem)

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

ChardonnÉJ az Etyeki Kúriában

Könnyed, tökéletes nyárindító borünnep június 15-én az Etyeki Kúria ChardonnÉJ eseménye, melyen 20 hazai és határon túli borászat és pezsgőpince mutatja be a kínálatában elérhető chardonnay csendesborokat, pezsgőket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához.