Share on facebook
Share on email

100, 150, 200, 250 – jubileumi sorozat az Orlai Produkciónál

Hat produkciónk ért és ér fontos mérföldkövekhez 2023 elején: a Bocs, félrement! a 100., A szív hídjai, a Párterápia és a Valódi hamisítvány a 150., A csemegepultos naplója a 200., A kellékes a 250. előadását ünnepli.

A független színházak helyzete a jelenlegi kulturális, politikai, társadalmi közegben egyre nehezebb.

Magánszínházként folyamatosan küzdünk a létünkért. Bennünket a tao és a taokompenzáció megszűnése, a Covid és utóhatásai, a rezsi- és egyéb költségek emelkedése jelentős mértékben érint, ezért bír számunkra különös jelentőséggel, ha jelentős kerek előadásszámokat érnek meg az előadások.

Ebben az évadban több „történelmi pillanathoz” értünk. Erre szeretnénk felhívni nézőink, a szakma képviselői és a kulturális döntéshozók figyelmét. A kultúra, így a színház sem sajátítható ki, és a nehezedő körülmények mellett is fontos, hogy születhessenek újra és újra koprodukciók állami és/vagy önkormányzati fenntartású színházakkal.

Magánszínházként nem csupán öröm, de megtiszteltetés, hogy a nézők kitartanak mellettünk, igazolva, hogy van igény a magas színvonalú, igényes szórakoztató előadásokra.

Erre utal a Voltunk, vagyunk, leszünk. Együtt, Önökkel. üzenettel készült szpot is, amelyet három hónap alatt közel hatvanezren néztek meg YouTube-csatornánkon.

2016. július 8-án a Szentendrei Teátrummal együttműködésben mutattuk be a Párterápiát Znamenák István rendezésében, Balla Eszter, Debreczeny Csaba és Mészáros Máté közreműködésével. Daniel Glattauer darabja január 31-én érkezett 150. előadásához. Az előadás a Vidor Fesztiválon elnyerte a legjobb kamaraszínpadi előadás Pierrot-díját, Mészáros Mátét pedig a legjobb férfi epizódalakítás Brighella-díjával ismerték el.

A kellékes az idei évadtól a Belvárosi Színházban folytatja páratlan szériáját. Eberhard Streul Parti Nagy Lajos által magyarított, Kern András által pazarul játszott kellékesrevüje, amelyet a Vígszínházzal koprodukcióban vittük színre, február 8-án ért 250. előadásához.

Az Óbudai Társaskör volt A szív hídjai koprodukciós partnere. A bemutatót 2013. június 29-én tartottuk. Novák Eszter rendezőnek fontos volt, hogy hosszú idő után újra Udvaros Dorottyával és László Zsolttal dolgozhatott. „Nem felfogható ez a szám” – fogalmazott Udvaros Dorottya a február 10-én játszott 150. előadás kapcsán, László Zsolt pedig hozzátette, egy színész kevésszer éli meg a pályán, hogy ilyen magas előadásszámot be tud érni egy produkció, de két-három év után érezték, hogy A szív hídjaiban ez a lehetőség benne van

A jubileumi előadás kulisszái mögött készült kisfilm itt nézhető meg.

Az ünneplés nem marad abba: márciusban két produkciónk is mérföldkőhöz érkezik.

2014. július 10. óta látható a FÜGE-vel készített koprodukciós előadásA csemegepultos naplója, Ötvös András kivételesen virtuóz játékával március 8-án a Jurányi Házban elevenednek meg 200. alkalommal a kolbászok a májasok és a kolozsvárik. A színművész a tatabányai MOST FESZT-en a legjobb alakítás díját nyerte el.

Göttinger Pál 2011 óta az Orlai Produkció rendszeresen visszatérő vendége, A csemegepultos naplója volt a második rendezése. Alkotócsapatát a regényt adaptáló Lőkös Ildikó, illetve a tárgyanimációért felelő Schneider Jankó bábszínész-bábrendező színe

A kilenc évvel ezelőtti próbafolyamatot kisfilm dokumentálta, amely itt nézhető meg.

Március 19-én látható 100. alkalommal a Belvárosi Színházban a Bocs, félrement!, a nagy lebukás szimfóniája, amelyet e-mailekben, telefonokon és csevegőprogramokon ad elő Schruff Milán, Kovács Patrícia, Járó Zsuzsa, Mészáros Máté és Péter Kata. Arról, hogy a Paczolay Béla rendezésében a kulisszák mögött mi történik, itt meséltek a művészek.

A jeles vígjátékszerző páros, Billy van Zandt és Jane Milmore komédiája az off-Broadwayről érkezett a Belvárosi Színházba, ahol 2016. november 16-i bemutatója óta folyamatosan nevetetti a közönséget nem csupán élőben, de online is. Az előadás képernyőre adaptált változatát látta Billy van Zandt is, aki kizárólag szuperlatívuszokban beszélt a színészi játékról és a tempóérzékről.

Április 6-án a Valódi hamisítvány érkezik a 150. előadáshoz. Hernádi Judit és Kern András összeszokott párosának néhány nappal később, április 16-án azonban újabb premierje lesz. A Kalamazoo rendezőjét, a marosvásárhelyi Sebestyén Abát jól ismerik a magyar nézők is, ám az Orlai Produkciónál ez alkalommal debütál.

A jubileumok elégedettségre adhatnának okot, de az Orlai Produkció nem pihen: az évad további részében még két bemutatót láthat a közönség.

Tasnádi István rendezi saját darabját, a Tapasztalt asszonyt Péterfy Borival, László Lilivel, Pataki Ferenccel és Schruff Milánnal. A bemutató március 31-én lesz a Jurányi Ház színháztermében.

A nyár egy ősbemutatóval indul: Göttinger Pál saját, A nulladik perc című darabját viszi színre Udvaros Dorottyával, Grisnik Petrával, László Lilivel, Pataki Ferenccel, Rohonyi Barnabással és Ficzere Bélával. A Belvárosi Színházban június 16-17-18-án látható az előadás.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Színmű készült Klebelsberg Kunoné Botka Sarolta életéről

Hedry Mária Árnyéksors című drámájának ősbemutatóját június 14-én tartják a Klebelsberg Kastély Kamaraszínházában. A Klebelsberg Kuno felesége, Botka Sarolta életéről készült színmű az Összetartozás Ünnep Családi Fesztivál keretében mutatják be egy különleges helyszínen, a Klebelsberg házaspár egykori pesthidegkúti otthonában.