Share on facebook
Share on email

XIV. Flesch Károly Nemzetközi Hegedűverseny

Az ország legnívósabb hegedűsversenye újraindul

2023-ban lesz Flesch Károly, a világhírű hegedűművész és pedagógus születésének 150. évfordulója, az ünnepi évadban – öt év után – ismét megrendezésre kerül a XIV. Flesch Károly Nemzetközi Hegedűverseny. Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata és a Fejes Józsefné Zenei Alapítvány a  művész szülővárosában 14. alkalommal rendezi meg a rangos, nemzetközi hegedűversenyt. A pályakezdőknek és zeneakadémiai hallgatóknak 2022. szeptemberétől van lehetőségük jelentkezni a nemzetközi versenyre, a nemzetközi zsűri februárban ül össze és döntenek arról, hogy kiket juttatnak tovább a júniusi döntőkbe. Az egyedülálló versenyprogram mindenki számára nyitott, ingyenesen megtekinthető. A döntőt követően nagyszabású gálaműsor keretében zárják a 150. ünnepi évfordulót.

Flesch Károly korának elismert hegedűművésze 1873-ban született Mosonban. Ötéves sem volt, amikor elkezdte iskoláit, és tizenhat évesen leérettségizett. Zenét előbb Bécsben majd Párizs tanult. Első önálló koncertjét 21 éves korában, Bécsben adta. Ezt követően fél évet töltött Mosonban, de végül Berlinben telepedett le. Pedagógiai munkásságát a román királyi udvarban kezdte.

Bukarestből előbb Amszterdamba, majd Berlinbe költözött, ahol a közönség a szívébe zárta. Járt Amerikában és Oroszországban. Hangversenykörútjait mindig nagy siker övezte. Flesch Károly nagyszerű zenepedagógus is volt. A világ minden tájáról érkeztek hozzá tehetséges tanítványok: Robert Pollach, Boris Schwarz, Thomas Mária, Ida Haendel. A hegedűtanításról írt könyvei ma is a zenepedagógusok kimeríthetetlen ismerettára. Tanított a neves Curtis Institute of Music-ban is. A fasizmus elől menekülve előbb Budapestre, majd véglegesen Svájcba költözött. Itt halt meg 1944-ben.

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata és a Fejes Józsefné Zenei Alapítvány 2023. június 4-11. között, Flesch Károly előtt tisztelegve rendezi meg a 14. Flesch Károly Nemzetközi Hegedűversenyt. A verseny az ország legnívósabb, ötévente megrendezésre kerülő hegedűversenye, mely közös színtere a nemzetközi szcéna fiatal tehetségeinek.

A versenyen bármely európai ország fiatal művészei részt vehetnek, akik 1993. június 6. és 2003. június 5. között születtek. Indulhatnak a versenyen olyan nem európai fiatalok is, akik legalább 2 éves európai zenei tanulmányt igazolnak.

A verseny három fordulóból áll: elődöntő, középdöntő és döntő. Valamennyi forduló nyilvános. A középdöntőbe várhatóan 12, a döntőbe pedig 6 versenyző jut be.

Azok közül, akik 2022. december 31-ig elküldik jelentkezésüket, a verseny szervezői sorsolás útján kiválasztanak 6 jelentkezőt, akik, ha nem jutnak döntőbe, aktív résztvevőként részt vehetnek a versenyszüneti napon megrendezésre kerülő nyilvános mesterkurzusokon. A résztvevőket sorsolás útján osztják be a zsűri tagjaihoz.

Jelentkezési határidő: 2023. február 1.

A nevezési lapot online kell kitölteni, a http://fleschviolincompetition.com weboldalon.

A nemzetközi zsűri tagjai: 

Ábrahám Márta, zsűrielnök – Magyarország

Szilvay Réka – Finnország

Hagai Shaham – Izrael

Kirill Troussov – Németország

Horváth Balázs – Magyarország

Az első három helyezett díjazása: 5000, 3000, illetve 1500 euró.

További információ: http://fleschviolincompetition.com

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek