Share on facebook
Share on email

Olvass, tanulj és kutass a KSH Könyvtárban!

Az intézmény a budai oldal legnagyobb kölcsönzőkönyvtáraként és nyilvános szakkönyvtárként több mint 1 millió dokumentumot tartalmazó állományával egyszerre elégíti ki a szépirodalom és az ismeretterjesztő irodalom iránt érdeklődők igényeit, illetve statisztikai, demográfiai, közgazdaságtani, politikatudományi, bölcsészettudományi és szociológiai gyűjteményeivel az egyetemi hallgatók, oktatók, valamint tudományos kutatók számára kínál szakirodalmi bázist és kutatási teret, lehetőséget.

Az 1867-ben a KSH első igazgatója, Keleti Károly által alapított szakkönyvtár elsődleges feladata még a hivatali dolgozók megfelelő hazai és külföldi közgazdasági és statisztikai szakirodalommal való kiszolgálása volt. Ezt a funkcióját mind a mai napig ellátja az intézmény, ugyanakkor gyűjteményei – nyilvános könyvtárként – bárki számára hozzáférhetők.

A könyvtár teljes kötelespéldány sorra jogosult, azaz minden, Magyarországon kiadott műből kap egy példányt, amelyek jelentős részben állományba is kerülnek. Ennek értelmében a szépirodalom, az ismeretterjesztő irodalom, a gyermekirodalom, a napilapok stb. mellett, hazai és külföldi szakkönyveink és szakgyűjteményeink – nem csak statisztikai – szakirodalmából is válogathatnak az érdeklődők.

Idegen nyelvű olvasótermünkben a nagy nemzetközi szervezetek (az ENSZ és szakosított intézményei, az OECD, a Világbank, az Európai Unió) kiadványai mellett a könyvtár több mint 100 nemzetközi cserepartnerének kötetei is olvasóink rendelkezésére állnak. Ezek közül külön kiemelendők a világ számos országából érkező statisztikai évkönyvek, a nemzetközi statisztikai és demográfiai kongresszusok kötetei, valamint a Magyarországgal foglalkozó külföldi szakirodalom.

A könyvtár a szaktájékoztatás mellett nagy hangsúlyt fektet az aktuális olvasói-felhasználói igények kielégítésére is. Ennek érdekében indítottuk egyre népszerűbbé váló „Születésnapi csomag” elnevezésű szolgáltatásunkat, melynek keretében az ünnepelt számára a születése napján megjelent korabeli újságok, napilapok – megrendelő által válogatott – anyagából állítunk össze egy kiadványt. A szolgáltatásról bővebb információ az alábbi linken olvasható.

http://konyvtar.ksh.hu/index.php?s=szulinapi

Változatos programkínálatával (társasjátékklub, könyvklub, irodalmi estek, könyvbemutatók, szakmai előadások és programok) a könyvtár aktív eleme kíván lenni a II. kerületi, de a budapesti kulturális életnek is. A könyvtár minden programja ingyenesen látogatható.

A könyvtár használatáról és szolgáltatásairól részletes tájékoztató található honlapunkon, a felmerülő kérdéseket kollégáink örömmel fogadják az alábbi elérhetőségeken, illetve Facebook-oldalunkon:

Beiratkozás, kölcsönzés: kolcsonzes@ksh.hu, 06-1-345-6339

Kutatástámogatás: ref@ksh.hu, 06-1-345-6036

Születésnapi csomag: zombori.orsolya@kshkonyvtar.hu, 06-1-345-6109

Cím: 1024 Budapest, Keleti Károly utca 5.

Nyitvatartás:

Hétfő, kedd, csütörtök: 8:00–19:00

Szerda: 12:00–19:00

Péntek: 8:00–16:00

Szombat–vasárnap: zárva

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

20 éves a Budai Képzőművészeti Egyesület

MŰVÉSZET NÉLKÜL NEM LEHET ÉLNI! – vallotta 35 boldog alkotó képzőművész, a Budai Képzőművészeti Egyesület tagja, a fennállásuk 20. évfordulóját ünneplő kiállításuk pompás tárlatán, 2023. szeptemberében a Klebelsberg Kúriában.