Share on facebook
Share on email

MH370: Megtalálhatják a repülőgépet?

2014. március 8-án nyomtalanul eltűnt a Malaysia Airlines MH370-es járata nem sokkal a Kuala Lumpurban történt felszállást követően. A Boeing gyártmányú utasszállító repülőgép eltűnése a légiközlekedés történetének legnagyobb rejtélyének is volt már nevezve. A közelmúltban publikált legújabb kutatási eredmények alapján komoly esély van arra, hogy sikerült beazonosítani a repülőgép lezuhanásának pontos helyszínét.

A 9M-MRO lajstromjelű, Boeing 777-200ER típusú utasszállító repülőgép összesen 239 fővel a fedélzetén probléma nélkül indult el nem sokkal éjfél után a maláj fővárosból Pekingbe. Azonban 38 perccel a felszállás után, amint átért a maláj légtérből a vietnámi légtérbe, szó szerint eltűnt a légiközlekedés irányítása elől. Napokkal később vált nyilvánvalóvá, hogy az eltűnt repülőgéppel valami súlyos rendellenesség történt, ugyanis katonai radarok által szolgáltatott információk alapján nem sokkal a kommunikáció megszakadása után letért az eredeti útvonaláról, és több komoly forduló után az Indiai óceán felett folytatta útját. A repülőgép hajtóműveiről érkezett, műhold által vett jelek segítségével azt is sikerült megállapítani, hogy további hat órán keresztül repült déli irányba, mielőtt belezuhant az óceánba. Években mérhető ideig nem jutott el értelmes magyarázat a nyilvánossághoz azzal kapcsolatban, hogy pontosan mi történt a repülőgéppel, hogy miért tűnt el a légi irányítás elől, és hogy miért repült eredeti céljától teljes mértékben ellentétesen az Indiai óceán felé.

Larry Vance kanadai légiközlekedési szakértő korábban publikált munkájában gyakorlatilag megoldotta a repülőgép eltűnésének rejtélyét. A szakértő évtizedes gyakorlattal rendelkezik a légiközlekedés és az ezzel kapcsolatos baleseti kivizsgálás vonatkozásában. 2018 tavaszán publikálta MH370: Mystery solved (Rejtély megoldva) című könyvét, amelyben összefoglalja a 9M-MRO eltűnésével kapcsolatos álláspontját. Vance meggyőzően érvel amellett, hogy a repülőgép eltűnése bűncselekmény eredménye volt: a kapitány rabolta el szándékosan, hogy úgynevezett kiterjesztett öngyilkosságot kövessen el a felhasználásával. A könyvben kifejtett álláspont hitelessége legnagyobb részben abból fakad, hogy nem csak a közvetett forrásokból származó információkat használta fel a szerző, de a repülőgép kevés időközben előkerült roncsdarabjának részletekbe menő vizsgálata adta a kiindulópontot az elmélete megalkotásakor. A vizet éréskor leszakadt kisebb darabok ugyanis nem süllyedtek el gép többi részével együtt, hanem évekkel később partra sodródtak az Indiai óceán nyugati partvidékén.

A 9M-MRO lajstromjelű, Boeing 777-200ER típusú utasszállító repülőgép 2009. október 1-én Hong Kong-ban. Kép: Peter Riool

Larry Vance korábbi nyomozási eredményeihez hézagmentesen illeszkednek Richard Godfrey tavaly év végén publikált új kutatási eredményei. A jelenleg Németországban élő angol mérnök az Indiai óceán felett továbbított rádióadásokban az MH370 által keltett zavarok felhasználásával, egészen pontosan a WSPR protokoll alkalmazásával minden korábbinál alaposabban meg tudta határozni a repülőgép útvonalát. Ez rendkívül fontos megerősítés, egyrészt mert teljes mértékben alátámasztja és hitelesíti Vance korábbi nyomozásának eredményét. Másrészt mert most már rendelkezésre áll egy olyan, rendkívül alaposan meghatározott helyszín az Indiai óceánon, ami megalapozottan feltételezhetően valóban a repülőgép vizet érésének helyszíne. Így pedig már egyértelműen van értelme a repülőgép roncsai utáni aktív kutatás folytatásának. Amennyiben a közeljövőben valóban sikerül megtalálni a 9M-MRO nagyméretű roncsait is a lezuhanás helyszínén, már csak egyetlen komoly kérdés marad megválaszolatlanul: egészen pontosan mi motiválta a repülőgép kapitányát a rendkívül súlyos bűncselekmény elkövetésére?

Németh Péter

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Zsazsa Gabor Múzeum nyílt Budapesten

Május 26-án ünnepélyes keretek között nyitották meg a budapesti ORIGO Filmstúdióban a világ első olyan múzeumát, amelyet Zsazsa Gabor színésznő emlékének ajánlanak. A látogatók mások mellett a művésznő bútorait, ruháit, kitüntetéseit, személyes tárgyait és fotóit is megtekinthetik ezentúl a magyar filmtörténelem fontos helyszínén.

Rendhagyó világirodalmi séta Budapest zöld szívében: a Margitszigetre hív az Irodalom Éjszakája

A nyár immáron elmaradhatatlan kulturális eseménye az Irodalom Éjszakája. Június 1. és 3. között ismét rendhagyó világirodalmi sétára hív: a város és a világirodalom formabontó stílusban adnak egymásnak három estés találkozót Budapest zöld szívében, a Margitszigeten. Az esték folyamán 25 ország 25 szerzőjének a „SZIGETEK” témához kapcsolódó műveiből a Vígszínház kiváló színészei olvasnak fel szemelvényeket a sziget irodalomhoz nem feltétlenül kötődő, több esetben a közönség számára korlátozottan hozzáférhető helyszínein.

Április 29-én 40. alkalommal tisztelgünk a táncművészet és a táncosok előtt

Április 29-én 40. alkalommal tisztelgünk a táncművészet és a táncosok előtt, a „balett Shakespearejének” tartott Jean-Georges Noverre születésnapján. A táncművészet legnagyobb ünnepére a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház közös gálaműsorra készül, melynek a művészeti produkciók mellett része, a szakma ünneplése is: díjat kapnak a növendékek, elismert művészek, táncpedagógusok és neves alkotók.

Elkészült a Hosszú Katinka dokumentumfilm plakátja

A Hosszú Katinkáról szóló hivatalos életrajzi dokumentumfilm, Katinka címmel 2022. május 12-től látható a magyar mozikban. A Katinka dokumentumfilmnek elkészült a plakátja, amely Katinkára, mint sportolóra, és mint nőre fókuszál. A plakát két verzióját egyszerre használja majd a film forgalmazója, az InterCom.