Share on facebook
Share on email
Diók, pipák, kalapok

Ments másként! – budai tárgyak és történetek címmel nyílik kiállítás a Klebelsberg Kultúrkúriában Kárpáti Tamás egyedülálló gyűjteményéből április 25-én. A tárlaton csupa olyan tárgy látható – műtárgyba komponálva –, amelynek egykori tulajdonosa a II. kerületben élt hosszabb-rövidebb ideig. Gobbi Hilda, Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán, Psota Irén, Pege Aladár, Jancsó Miklós, Garas Dezső, a Nobel-díjas Kertész Imre, Csapó Gábor, Németh Miklós és édesapja, Németh Imre egy-egy használati vagy éppen dísztárgya látható többek között a kiállításon Nádler István, Soós Nóra, Győri Márton vagy Borbás Dorka által újragondolva, önálló műalkotássá lényegítve. A kiállítás különlegessége, hogy a tárgytulajdonosok kapcsán Budához, otthonunkhoz köthető történetek is olvashatók.

Kárpáti Tamás újságíró, műgyűjtő fél évszázados újságíró pályája során került kapcsolatba azokkal az alkotókkal, akiknek személyes használati tárgyait egy idő után elkezdte gyűjteni. Fehér László festővel támadt az ötletünk, hogy Barcsay Jenő ecsetjét helyezzék el egy festményben. Ez volt a Hungarikonok Gyűjteményének első darabja, amelyet azóta százhetven követett.

A II. kerületi tárlaton legendás művészek, sportolók, tárgyait láthatják az érdeklődők, a tárgyakat kortárs képzőművészek öntötték új formába. Garas Dezső Minarik kalapját Makláry Lilla „ültette rá” egy próbababára, és tett hozzá fehér angyalszárnyakat. Kertész Imre kalapját szögesdróttekercsre helyezte az alkotó, Gábor Áron. Jancsó Miklós pipáját Soós Nóra, alkotó társa, férje, Győri Márton pedig Jiři Menzel pulóverét „dolgozta fel”. Újragondolt formában találkozhatnak a látogatók Örkény István zsebórájával és Bibó István börtönleveleivel. Kass János legendás „fejei” közül az egyikre Psota Irén charleston-kalapja került, Sándor Pált a Régi idő focijának fogatókönyvével, Bartók Bélát pedig utolsó filmfelvételével idézi meg a kiállítás. Csapó Gábor úszósapkájával, Németh Miklós gerelyhegyével, édesapja, Németh Imre kalapács-szárával és Magyar Zoltán kápáival olimpiai bajnokaink előtt tisztelgünk.

A tárlaton a műalkotások mellett helytörténeti érdekességekről is olvashatunk: Gobbi Hilda Orsó utcai lakásáról, Jancsó Miklós és a Káldor-kollégium diákjainak filmes barátságáról, Kertész Imre és felesége, Vas Albina Török utcai éveiről, Bartók Béla utolsó magyarországi otthonáról vagy éppen a világhírű balett-táncos, Vaclav Nizsinszkij hűvösvölgyi vendégeskedéséről.

Ments másként! – budai tárgyak és történetek
Válogatás Kárpáti Tamás Hungarikonok Gyűjteményéből

Megnyitó: 2024. április 25. csütörtök, 18 óra

Megnyitja: Őrsi Gergely polgármester, Kárpáti Tamás műgyűjtő.

Közreműködik: Gőz László harsonaművész és Fekete-Kovács Kornél trombitaművész

Megtekinthető díjtalanul 2024. április 26-tól június 22-ig hétköznap 15-20 óráig, hétvégén 10-18 óráig a KLEBELSBERG KULTÚRKÚRIA VINOTÉKÁJÁBAN (1028 Budapest, Templom u. 2–10.)

https://fb.me/e/8yAcldDjq

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Orvos-Tóth Noémi lesz a Loupe vendége

Különleges beszélgetésre invitálja az érdeklődőket a LOUPE Színházi Társulás csapata a Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá című előadásuk után, május 20-án, a Marczibányi Téri Művelődési Központba.