Share on facebook
Share on email

Mallory és Irvine: elsőként az Everesten

Pontosan 98 évvel ezelőtt, 1924. június 8-án az angol George Mallory és Andrew Irvine hegymászók elindultak a harmadik brit Everest expedíció legutolsó csúcstámadására. A rendelkezésre álló hiteles információk alapján nagyon komoly mértékben valószínűsíthető, hogy ők érték el elsőként Mount Everest csúcsát, a Föld legmagasabb pontját.

A két világháború közötti időszakban kizárólagosan brit expedíciók indultak a Föld legmagasabb hegyének meghódítására. Közvetlenül az első világháború után került előtérbe „a harmadik pólus”, a Föld legmagasabb pontjának elérése a brutális világháborúból talpra állni szándékozó birodalom számára. Azonban az 1920-as és ’30-as évek összes kísérlete kudarcot vallott, és csak jóval később, 1953. május 29-én sikerült Edmund Hillary és Tenzing Norgay hegymászóknak elérnie az Everest csúcsát, valamint épségben vissza is térni onnan. Azonban nagyon valószínűleg nem ők érték el elsőként a csúcsot…

A Mount Everest északi oldala Tibetben, az 1920-as és ’30-as évek expedícióinak
helyszíne

George Mallory volt az egyetlen ember, aki mind a három, az 1920-as években lezajlott brit Everest expedíción részt vett. Az első 1921-ben még leginkább a hegy környezetének és megközelíthetőségének felderítéséről szólt, a második 1922-es expedíció során már a hegy konkrét megmászása volt az elsőszámú feladat. Mivel ezt a célt a palackozott oxigén használata ellenére sem sikerült megvalósítani, két évvel később elindították a harmadik brit Everest expedíciót is. Mallory számára, aki mindhárom expedíció vezéregyénisége volt, ez jelentette az utolsó lehetőséget arra, hogy megvalósítsa egyik legfőbb célját, a Mount Everest csúcsának legelső elérését, tekintve hogy közel 38 évesen már nem számíthatott újabb meghívásra esetleges későbbi expedíciókra. Mivel az 1924-es expedíció a kegyetlen időjárási körülmények miatt csak rendkívül lassan haladt, így még a második, csúcstámadásra induló hegymászópáros is csak egy impozáns magassági rekord felállítására volt képes. Mallory viszont nem volt hajlandó feladni a csúcs elérésére irányuló tervét, ezért megszervezte az expedíció harmadik, legutolsó csúcstámadását is, amire a palackozott oxigén rendszerét komoly hozzáértéssel kezelő Andrew Irvine-t választotta ki mászótársául.

Mallory és Irvine 1924. június 8. hajnalán indultak el a legmagasabban felállított táborból a csúcsra. Aznap 12 óra 50 perckor látták őket utoljára amint az Everest északkeleti gerincén, több mint száz méterrel a csúcs alatt ütemesen haladnak felfelé. Az ígéretes kezdet ellenére azonban soha nem tértek vissza a csúcstámadásról; másnap hajnalban mind a ketten kizuhantak… Évtizedben mérhető ideig nagyon komoly rejtélynek számított, hogy egészen pontosan milyen magasra jutottak fel a hegyen, valamint hogy vajon elérték-e a csúcsot, mielőtt elindultak visszafelé. Elsősorban Michael Tracy amerikai kutató az elmúlt években publikált kutatási eredményei alapján azonban nagyon komoly mértékben valószínűnek tűnik, hogy George Mallory és Andrew Irvine valóban elérte a Mount Everest 8850 méter tengerszint feletti magasságon lévő csúcsát, közel 29 évvel Edmund Hillary és Tenzing Norgay előtt.

Németh Péter

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek