Share on facebook
Share on email

Könyvkuriózum jelenik meg a Kossuth-évforduló napján

Művészetről és álművésztről mesél viccesen Baksa-Soós Attila Rockoperája

Március huszadikától vásárolható meg Baksa-Soós Attila legújabb szépirodalmi munkája, az eredetileg forgatókönyvnek készült Rockopera. A sokoldalú művész legújabb alkotását Kossuth Lajos halálának (128.) évfordulójának napján vehetik kézbe az olvasók, az időzítés nem véletlen.„Mindig is érdekelt, hogy ki volt az a csávó valójában, aki a bajban, álruhában menekült el hazájából, a partvonalról kígyót-békát mondott Görgeyre, majd pajzson hordoztatta magát körbe, Törökországtól, Londonon keresztül, egészen Amerikáig” – mondta Baksa-Soós Attila az időzítésről, vagyis Kossuth Lajos halálának évfordulója kapcsán, hozzátéve, hogy nem akarja megítélni a politikus munkásságát, ő nem történész, hogy mérleget vonjon az államférfi tetteiből. Azonban „ha bárhol, bármilyen körülmények között megérzem az erőszakos autoritást, a mások elnyomásán kivirágzó tündöklési hajlamot, az elesettek szabadságának korlátozásából táplálkozó hatalomvágyat, akkor általában tollat, vagy hangszert ragadok.”

Kalandos regény, kalandos születéstörténettel

A Rockopera forgatókönyvnek indult Baksa-Soós Attila és Szecsanov Martin operatőr közösen megfogalmazott történetei alapján. Több évvel ezelőtt elkészült, ám a nagyjátékfilm végül nem valósult meg, így Baksa-Soós Attila, akinek korábbi könyvei előszavát többek között Grecsó Krisztián vagy Szirtes János jegyezte, úgy döntött, könyv formájában, a Tarandus kiadó gondozásában jelenteti meg az egyedi hangvételű kötetet.

A történet főszereplője Edi, egy kiszámíthatóan zűrös „wannabe” rocksztár, aki generációkon átívelő, összetett kapcsolatokba enged betekintést az olvasóknak. A szerelem, a humor és az abszurditás mind tetten érhetők a regényben, mely többek között a mindenkori hatalom és a művészet egymáshoz való viszonyáról elmélkedik. A szerző ugyanis úgy véli, sok olyan guru, és mester (vagy ahogy ő hívja: „dizájnművész”) úgy dicsekszik tevékenységével, hogy minimális a műveik mögöttes tartalma. „Jó lenne, ha a felhasználók érzékenyebben tudnának különbséget tenni talmi és hiteles között. Ennek egyik kulcsa a művészeti nevelésben, a művészet iránti érzékenyítésben kerestetik.”

Bár a könyv komoly és elgondolkodtató témát boncolgat, a humor folyamatosan jelen van, mely Baksa-Soós Attila életének egyik alapeleme.

Egy gazdag művészi pálya újabb mesterműve

A Tarandus kiadó gondozásában március 20-án megjelenő Rockopera a zenész és képzőművész felmenőkkel megáldott Baksa-Soós Attila művészi sokszínűségéről is bizonyságot ad, hiszen nem ez az egyetlen művészeti irány, melyben megcsillantotta tehetségét. A szerző legelső könyve több mint 20 évvel ezelőtt született, amit további nyolc kötet követett. A szerző nemcsak ír, zenél is: több zenekar – így a jelenleg is aktív Rühös Foxi és a Wake Up 1230 – alapító tagja, énekese. Az építészet mellett további két diplomával rendelkező művész emellett „fantasztikus férj” és „jól is mosogat”, saját bevallása alapján.

A szerző a könyvből származó bevételből a Siklósi Örs Alapítványt támogatja, mely fiatal zenekarokat segít a pályakezdésben.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Rendhagyó világirodalmi séta Budapest zöld szívében: a Margitszigetre hív az Irodalom Éjszakája

A nyár immáron elmaradhatatlan kulturális eseménye az Irodalom Éjszakája. Június 1. és 3. között ismét rendhagyó világirodalmi sétára hív: a város és a világirodalom formabontó stílusban adnak egymásnak három estés találkozót Budapest zöld szívében, a Margitszigeten. Az esték folyamán 25 ország 25 szerzőjének a „SZIGETEK” témához kapcsolódó műveiből a Vígszínház kiváló színészei olvasnak fel szemelvényeket a sziget irodalomhoz nem feltétlenül kötődő, több esetben a közönség számára korlátozottan hozzáférhető helyszínein.

MH370: Megtalálhatják a repülőgépet?

2014. március 8-án nyomtalanul eltűnt a Malaysia Airlines MH370-es járata nem sokkal a Kuala Lumpurban történt felszállást követően. A Boeing gyártmányú utasszállító repülőgép eltűnése a légiközlekedés történetének legnagyobb rejtélyének is volt már nevezve. A közelmúltban publikált legújabb kutatási eredmények alapján komoly esély van arra, hogy sikerült beazonosítani a repülőgép lezuhanásának pontos helyszínét.

Április 29-én 40. alkalommal tisztelgünk a táncművészet és a táncosok előtt

Április 29-én 40. alkalommal tisztelgünk a táncművészet és a táncosok előtt, a „balett Shakespearejének” tartott Jean-Georges Noverre születésnapján. A táncművészet legnagyobb ünnepére a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház közös gálaműsorra készül, melynek a művészeti produkciók mellett része, a szakma ünneplése is: díjat kapnak a növendékek, elismert művészek, táncpedagógusok és neves alkotók.

Elkészült a Hosszú Katinka dokumentumfilm plakátja

A Hosszú Katinkáról szóló hivatalos életrajzi dokumentumfilm, Katinka címmel 2022. május 12-től látható a magyar mozikban. A Katinka dokumentumfilmnek elkészült a plakátja, amely Katinkára, mint sportolóra, és mint nőre fókuszál. A plakát két verzióját egyszerre használja majd a film forgalmazója, az InterCom.