Share on facebook
Share on email

Ismét itt a magyar kultúra napja, ünnepeld azt a Néprajzi Múzeumban!

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

Ebből az alkalomból a Néprajzi Múzeum 2024. január 21-én, valamint az azt megelőző és követő napokban különleges programokkal várja látogatóit.
A családok január 21-én vasárnap délelőtt képregénybe gombolhatják magukat a Méta Matinén az Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek című kiállítás helyszíneinek és szereplőinek segítségével. Délután ugyanehhez – a február 4-én záródó – kiállításhoz tárlatvezetés és pódiumbeszélgetés kapcsolódik Roby Lakatossal, Lisztes Jenővel, Szomora Zsolttal a kávéházi cigányzenei kultúráról, mint nemzeti örökségről.
Január 23-án a török hódoltság korának kerámiaművészete kerül fókuszba. A programon kiderül, milyen gyökerekre tekint vissza a 19. század második felében szárnyra kapó népművészet. Az ugyancsak hamarosan záródó, a múzeum legújabb műtárgyait, műtárgyegyütteseit bemutató Zárvatermő című kiállításhoz fűződő előadás a 16-18. századi hódoltsági kerámiatörténet történetét, elsősorban északkelet-magyarországi emlékeit mutatja be.
Mindemellett a Néprajzi Múzeum állandó tárlatai mellett 5 időszaki kiállítással, valamint az azokban elmélyülést kínáló tárlatvezetésekkel várja a látogatókat.

A programokról részletesen:

MÉTA MATINÉ – Gombold magad egy képregénybe!

Tudod, hogyan kerültek vissza a hatalmas ezüstgombok a cigánybíró mellényére? Átélted már, hogy elvesztettél valamit, de aztán megkerült? Írj és rajzolj, folytasd a történeteket az Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek című kiállítás helyszíneinek és szereplőinek segítségével! Ragassz, tépj, illessz bele egy hiányzó szálat a képregényedbe és válj te is a saját történeted szereplőjévé! 

Családi foglalkozás az Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek című kiállításhoz kapcsolódóan 

Időpont: 2024. január 21. 10:30

Jegy: 500 Ft/fő   

Jelentkezés: muzeumpedagogia@neprajz.hu

További információ: MÉTA MATINÉ – Gombold magad egy képregénybe! | Néprajzi Múzeum (neprajz.hu)

Muzsikusok – a kávéházi cigányzenei kultúra, mint nemzeti örökség

A Magyar Kultúra Napján a magyar kultúra szerves részének tekintett cigányzenét és -muzsikusokat állítjuk az esemény középpontjába. Bár Erdős Kamill céltudatosan nem kutatta, ez a téma barátságai-barátai révén érintőlegesen megjelenik a kiállításban. 

A kiállítás kurátora, Schleicher Vera által vezetett tematikus tárlatvezetés és a dr. Gulyás Klára vezette pódiumbeszélgetés egyaránt a kávéházi cigányzenei kultúra múltjára és jelenére fókuszál, amelyre meghívott vendégeink (Roby Lakatos, Lisztes Jenő, Szomora Zsolt) saját elbeszélései, személyes és szakmai életútjuk állomásai artikulálásával kapunk választ, mélyebb betekintést.

Időpont: 2024. január 21. 15:00

Belépő: 500 Ft/fő

További információ: Muzsikusok – a kávéházi cigányzenei kultúra, mint nemzeti örökség | Néprajzi Múzeum (neprajz.hu)

További programok a Néprajzi Múzeumban:

Kurátori tárlatvezetés az Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek c. kiállításban

A cigány közösségekben „álruhában járó” legendás kutató, a „szőke cigány”, azaz Erdős Kamill (1924-1962) etnográfus, nyelvész alig ismert fényképei, a kevésbé kutatott kézirataiból, magnószalagjaiból kibomló történetei állnak a Néprajzi Múzeum ezen időszaki kiállításának középpontjában. A 2023. május 23-án nyíló, „Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek” című tárlat igazi kuriózum: a gyulai Erkel Ferenc Múzeum gyűjteményében őrzött Erdős Kamill-hagyatékot, azaz a 20. századi magyarországi cigányság körében végzett egyszerre progresszív és szubjektív kutatás eredményeit most először ismerheti meg a közönség. A tárlat ugyanakkor azt is megmutatja, hogy élhet tovább egy lezártnak tűnő életmű: a két említett múzeum etnográfusai több mint fél évszázad után felkutatták az egykori közösségek ma élő tagjait, a már nem élők emlékét.

Időpont: 2024. január 18. 16:30

További információ: Kurátori tárlatvezetés az Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek c. kiállításban | Néprajzi Múzeum (neprajz.hu)

A Hódoltság magyar kerámiaművészete a 16.-18. századból

A magyar népművészet kezdetét a 19. század második felében teljesedett ki abban a színes, változatos gazdagságban, amelyet jól ismerünk. De hogyan kezdődött? Meddig nyúlnak vissza a gyökerei? A 19. század előtti korból kevés ép edény maradt ránk, a kerámiatörténet két évszázadát a néhány évtizede megszületett újkoros régészet fogja feltárni.  Mit tudunk eddig? A 16-18. századi hódoltsági kerámiatörténet történetét, elsősorban északkelet-magyarországi emlékeit mutatja be az előadás.

Időpont: 2024. január 23. 17:00

További információ: A Hódoltság magyar kerámiaművészete a 16-18. századból | Néprajzi Múzeum (neprajz.hu)

Kurátori tárlatvezetés A koreai stílus c. kiállításban

Hogyan ragadható meg egy nagyváros stílusa és annak történelmi gyökerei? Mi teszi Szöult egyedivé? A Szöul Történeti Múzeum arra tesz kísérletet a budapesti időszaki kiállításban, hogy mindezt a hagyományos koreai öltözék és lakás múzeumi gyűjteményben őrzött tárgyain keresztül válaszolja meg. 

Időpont: 2024. január 24. 16:30

További információ: Kurátori tárlatvezetés A koreai stílus c. kiállításban | Néprajzi Múzeum (neprajz.hu)

Éjszakázz a Múzeumban!

Éjszaka a múzeum is elcsendesedik, sötétbe borulnak a kiállítótermek, csak a hold világítja meg a summás lány tükrét, amelynek visszaverődő fényében megjelenik a Máriás-ágy körvonala. De vajon biztosak lehetünk benne, hogy élettelen az épület, ha még sohasem láttuk, milyen egy éjszaka a bezárt múzeumban, mi történik lámpaoltás után a tárgyakkal?  

Most itt a lehetőség, hogy a saját szemeddel győződj meg róla. Gyere és tölts velünk egy izgalmas éjszakát a Néprajzi Múzeumban!    

Időpont: 2024. január 26. 18:00-21:00

További információ: Éjszakázz a múzeumban! | Néprajzi Múzeum (neprajz.hu)

A fotókon túl: romák és janomami indiánok

Az Istennel talállak testvérem! Cigány történetek és az Indiánok, lelkek, túlélők című kiállítások fotói magyarországi roma és brazíliai janomami indián közösségeket ábrázolnak. A képeket két alapvetően eltérő szemléletű és indíttatású fotós készítette két különböző földrészen. A két kiállításban azonban mégis felfedezhetők közös vonások, párhuzamosságok: a képeken ábrázolt emberek kiszolgáltatottsága, a fotósok aktivizmusba hajló érzékenysége és – bár a kiállított fotókon közvetlenül nem jelenik meg – a holokauszt: a zsidó és roma emberek szisztematikus népirtása. A tárlatvezetés e rejtett párhuzamosságot keresi meg és fedi fel a két kiállításban a holokauszt nemzetközi emléknapján, napra pontosan 79 évvel azután, hogy a szovjet hadsereg felszabadította a legnagyobb és leghírhedtebb náci koncentrációs tábort, Auschwitz-Birkenaut.

Időpont: 2024. január 27. 11:00

További információ: A fotókon túl: romák és janomami indiánok | Néprajzi Múzeum (neprajz.hu)

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

20 éves a Budai Képzőművészeti Egyesület

MŰVÉSZET NÉLKÜL NEM LEHET ÉLNI! – vallotta 35 boldog alkotó képzőművész, a Budai Képzőművészeti Egyesület tagja, a fennállásuk 20. évfordulóját ünneplő kiállításuk pompás tárlatán, 2023. szeptemberében a Klebelsberg Kúriában.

Felviszel – Josh Groban slágere nyomán rögzített karácsonyi klipet az OPERA

Megyimórecz Ildikó és Brickner Szabolcs magánénekesek előadásában, a Magyar Állami Operaház Zenekarának és Énekkarának közreműködésével, László Boldizsár zenei rendezésében, Ókovács Szilveszter magyar szövegével és koncepciója nyomán rögzítette az OPERA idei karácsonyi dalát, amelynek alapjául Josh Groban amerikai énekes 2004-ben megjelent You Raise Me Up című slágere szolgált.