Share on facebook
Share on email

Három kitüntetést kapott egyetlen napon a „tojásdíszítés királynője”

Vitéz, Lovag és a Nemzeti Önazonosságunk Védelmezője lett Zsigóné Kati népi iparművész

Zsigóné Kati népi iparművészt a legtöbben csak úgy emlegetik, mint a „tojásdíszítés királynője”. A művészetek 8 ágát művelő, kecskeméti születésű tojásdíszítő mester évek óta halmozza az díjakat. 2009-ben, Dubajban a világ öt legjobb tojásdíszítője közé választották, idén októberben pedig – egyetlen napon – három elismerést is besöpört.

Az iparművészt az elmúlt napokban olyan elismerés érte, amit még ő maga sem hitt el.

„A vitézi kitüntetésemet a Kárpát-medencei Vitézi Rendtől kaptam. A lovagi- és a Nemzeti Önazonosságunk Védelmezője kitüntetést Erdélyből. Nemes vitéz lovag Pársztori Tibor Endre, Erdély Országos Törzskapitányától, akinek méltatásán könnyekig meghatódtam” – mesélte Zsigóné Kati.

A magyarság történelme tojáson; kimagasló színvonalon

A Díszszemle szövege szerint az iparművész, a Magyar Nemzet tojásán, a magyarság történelmét mutatja be, kimagasló színvonalon. Zsigóné Kati Magyarország számára egy olyan értéket teremtett, ami a világnak örökké hirdeti a magyarság, történelmét, hagyományait. A díját adományozó Erdély Országos Törzskapitányát a Magyar Nemzet Tojásának hazafias mondanivalója, mélységesen megérintette, hiszen ez a világszínvonalú alkotás, örökkön hirdeti a Magyar Nemzet összetartozását, egységét.

„Minden megtörtént már az életemben, még az is, amit meg sem mertem álmodni. Az alkotás terén viszont egy fontos vágyam még beteljesülésre vár! Bízom abban, hogy a Magyar Nemzet Tojását egy arra hívatott ember, akiben él a magyarságtudat; méltó helyére emeli, vagy megveszi” – mondta Zsigóné Kati.

A Magyar Nemzeti Tojása nem, csak egy tojás

„A tojás, a világtojás elmélet szerint fejti ki jelentőségét. A Magyar Nemzet Tojása közvetíti a történelmünket és bemutatja nagy nemzeti ünnepeinket is, augusztus 20., Trianon, Honfoglalás, Vérszerződés, Koronázási ékszerek, Nagy Boldogasszony napja stb.” – tette hozzá a népi iparművész.

„Szeretem, ha belefeledkeznek az alkotásaimba”

Zsigóné Kati közel 300 fajta tojásdíszítést, több mint húszféle technikával készít. Vannak festett, karcolt, vésett, viaszolt, csipkézett, metszett, rátétes, mosott, patkolt, faragott, maratott, gobelin stb. technikával készített tojásai. Festett már egy-, és kétméteres tojást is, valamint patkolt tojást ezüsttel és arannyal is. Sőt, Leonardo da Vinci Utolsó vacsoráját is megörökítette egy tojáson. 7 olyan alkotása van, ami világszínvonalú, ebből 3 darab felbecsülhetetlen értékű.

Az általa létrehozott hímestojás-kiállítása egyaránt vonzza a külföldi és hazai vendégeket, tárlatával és programjaival a magyar népművészetet népszerűsíti évtizedek óta. „Legnagyobb érték számomra az emberek szeretete, és ha belefeledkeznek alkotásaimba” – vallja a 45 éve Férjébe szerelmes királynő.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

MH370: Megtalálhatják a repülőgépet?

2014. március 8-án nyomtalanul eltűnt a Malaysia Airlines MH370-es járata nem sokkal a Kuala Lumpurban történt felszállást követően. A Boeing gyártmányú utasszállító repülőgép eltűnése a légiközlekedés történetének legnagyobb rejtélyének is volt már nevezve. A közelmúltban publikált legújabb kutatási eredmények alapján komoly esély van arra, hogy sikerült beazonosítani a repülőgép lezuhanásának pontos helyszínét.

Április 29-én 40. alkalommal tisztelgünk a táncművészet és a táncosok előtt

Április 29-én 40. alkalommal tisztelgünk a táncművészet és a táncosok előtt, a „balett Shakespearejének” tartott Jean-Georges Noverre születésnapján. A táncművészet legnagyobb ünnepére a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház közös gálaműsorra készül, melynek a művészeti produkciók mellett része, a szakma ünneplése is: díjat kapnak a növendékek, elismert művészek, táncpedagógusok és neves alkotók.

Elkészült a Hosszú Katinka dokumentumfilm plakátja

A Hosszú Katinkáról szóló hivatalos életrajzi dokumentumfilm, Katinka címmel 2022. május 12-től látható a magyar mozikban. A Katinka dokumentumfilmnek elkészült a plakátja, amely Katinkára, mint sportolóra, és mint nőre fókuszál. A plakát két verzióját egyszerre használja majd a film forgalmazója, az InterCom.

Borbás Marcsi könyvespolca

A Várkert Irodalom Nagyok Nagyjai sorozatában ezúttal Borbás Marcsi kedvenc írója, Hamvas Béla kerül terítékre. Hamvas, az ízig-vérig hedonista aszkéta: a Scientia Sacra-t, a szent tudást közvetítő filozófus és az életszerető, borozó gondolkodó. Szerteágazó életművéből csemegézve szóba kerülnek esszéi és nagyregénye, a Karnevál, amelyet a Baló Sámuel trió zenéje és Száraz Dénes színészi játéka fűszereznek majd az április 26-i esten.