Share on facebook
Share on email

Felmérik a Trianon által elszakított területek magyar értékeit

Elkső menetben egy kollégiumi rendszeren keresztül Horvátországban megkezdték a településeken még fellelhető magyar értékek felkutatását. Gondoljunk csak bele: a magyar népességen, területen kívül mennyi mozgó, ingó érték veszett oda!

 

 

A termőterület, ásványkincs, erdő, műemlék, vár, kastély, vasútvonal, híd, iskola, templom, múzeum, művelődési létesítmény mellett műkincs, könyv, ló, igásállat, lábasjószág stb.! Nem beszélve az 1919-es román rablásról, amit végül Bandholtz amerikai tábornok állított meg, pl. a Szépművészeti Múzeum kifosztásának megakadályozásával. Szobra az amerikai nagykövetség előtt áll a Szabadság téren (ha nem is úgy, ahogy eredetileg tervezték…)

„Fontos faladatunk, hogy felmérjük a trianoni békediktátum által elszakított területek magyar értékeit – mondta Lezsák Sándor a Hungarikumok, helyi értékek című rendezvényen. A hungarikumok, helyi értéktárak megalkotásának kezdeményezője elmondta: egy kollégiumi rendszeren keresztül októberben, Horvátországban kezdik meg a településeken még fellelhető magyar értékek felkutatását.

Mintegy száz egyetemista és főiskolás a Lakiteleki Népfőiskola technikai irányításával méri fel házról házra járva a Drávaszög és Baranya magyarlakta településeinek helyi értékeit – ismertette. Ugyanezt előkészítették a Vajdaságban, Kárpátalján, Csallóközben, a Szilágyságban és Gyergyóban is. Reményét fejezte ki, hogy a környező országok politikai környezete lehetővé teszi a folyamatos munkát. Csángó kollégiumot is terveznek, amelynek egyik lépése a Bákói Népfőiskola kialakítása lesz. Emellett lesz ilyen kollégiumuk a gyimesi, a moldvai és a szórvány-csángómagyaroknak is” – fűzte hozzá Lezsák Sándor.

Emlékeztetett arra, hogy „van már vagy húsz esztendeje”, amikor a Lakiteleki Népfőiskolán az első összejövetelt megrendezték a helyi értékek feltérképezése és az értéktárak felállítása ügyében. „A helyi teljesítményeket, melyek megjelennek falunapon és egyéb rendezvényeken”, nem szabad veszni hagyni, számba kell venni őket.  A helyi értékek feltárása, megőrzése fontos lépés ahhoz, hogy „önmagát fenntartó ember, önmagát eltartó közösség jöjjön létre.

 

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Egy átlag magyar nyelvtudás nélkül is több mint 4000 szót tud angolul – csak nem tudja, hogy tudja

Több mint négyezer olyan angol szó létezik, amit mindenki ismer, csak nem tudja, hogy tudja. Ezeket a kifejezéseket a hétköznapi életből, így reklámokból, filmekből, a bevásárlóközpontok polcairól, híres emberek nevéből, márkanevekből vagy akár a magyar nyelvből tanuljuk meg úgy, hogy gyakorlatilag észre sem vesszük. Legtöbbször magyar szóként azonosítjuk őket.