Share on facebook
Share on email

Felkészítik a II. kerület tulajdonában lévő üdülőket arra, hogy szükség esetén kárpátaljai menekülteket fogadjanak

Csütörtök hajnalban háború tört ki Magyarország szomszédjában. Okkal aggódunk az életüket féltő, menekülni próbáló emberekért, közöttük a Kárpátalján élő honfitársainkért.

Őrsi Gergely II. kerületi polgármester Facebook-bejegyzésében csütörtökön írta, hogy egy kerületi önkormányzat mozgástere csekély, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy szükség esetén segítséget nyújthassunk. Ennek érdekében arra kértem a beruházási igazgatóság munkatársait, hogy készítsék fel a II. kerület tulajdonában lévő üdülőket arra, hogy szükség esetén kárpátaljai menekülteket fogadjunk.

A testületi ülés szünetében pedig elhelyeztük a Tarasz Sevcsenko téren a béke virágait, ezzel közösen hitet tettünk amellett, hogy a legnehezebb időkben is velünk marad az emberség, és megtaláljuk a békéhez vezető utat.

A térnek nevet adó Tarasz Hrihorovics Sevcsenko 19. századi munkásságával nagyban hozzájárult a modern ukrán költészet és nyelv fejlődéséhez. Az ukrán Petőfiként emlegetett, hozzá hasonlóan tragikus sorsú költő sosem félt felemelni szavát az elnyomatás ellen, az ukrán nép szabadsága mellett. Ahogy Petőfi a mi szabadságharcos költőnk és nemzeti hősünk, úgy Sevcsenko az ukránoké.

Szomorú abból az apropóból megidézni emlékét, hogy 2022-ben ismét eljöhet egy olyan idő, amikor félteni kell a több tízmillió emberélet árán a II. világháború óta eltelt időben elért vívmányt, Európa békéjét.

Ezen a terecskén a középkorban a városfal húzódott. Ma ennek szimbolikus jelentősége van. Ne hagyjuk, hogy a hatalmasok újra falakat emeljenek közénk, emberek közé! Nyújtsuk kezünket az elesettek felé, dolgozzunk közösen a falak lebontásáért szavunk felemelésével, szolidaritásunk kimutatásával.

Köszönöm, hogy velünk tartott Kirejko Dmitrij Taraszovics, az Ukrán Önkormányzat elnökhelyettese!

Vigyázzunk egymásra! Vigyázzunk Budára!

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Rendhagyó világirodalmi séta Budapest zöld szívében: a Margitszigetre hív az Irodalom Éjszakája

A nyár immáron elmaradhatatlan kulturális eseménye az Irodalom Éjszakája. Június 1. és 3. között ismét rendhagyó világirodalmi sétára hív: a város és a világirodalom formabontó stílusban adnak egymásnak három estés találkozót Budapest zöld szívében, a Margitszigeten. Az esték folyamán 25 ország 25 szerzőjének a „SZIGETEK” témához kapcsolódó műveiből a Vígszínház kiváló színészei olvasnak fel szemelvényeket a sziget irodalomhoz nem feltétlenül kötődő, több esetben a közönség számára korlátozottan hozzáférhető helyszínein.

MH370: Megtalálhatják a repülőgépet?

2014. március 8-án nyomtalanul eltűnt a Malaysia Airlines MH370-es járata nem sokkal a Kuala Lumpurban történt felszállást követően. A Boeing gyártmányú utasszállító repülőgép eltűnése a légiközlekedés történetének legnagyobb rejtélyének is volt már nevezve. A közelmúltban publikált legújabb kutatási eredmények alapján komoly esély van arra, hogy sikerült beazonosítani a repülőgép lezuhanásának pontos helyszínét.

Április 29-én 40. alkalommal tisztelgünk a táncművészet és a táncosok előtt

Április 29-én 40. alkalommal tisztelgünk a táncművészet és a táncosok előtt, a „balett Shakespearejének” tartott Jean-Georges Noverre születésnapján. A táncművészet legnagyobb ünnepére a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház közös gálaműsorra készül, melynek a művészeti produkciók mellett része, a szakma ünneplése is: díjat kapnak a növendékek, elismert művészek, táncpedagógusok és neves alkotók.

Elkészült a Hosszú Katinka dokumentumfilm plakátja

A Hosszú Katinkáról szóló hivatalos életrajzi dokumentumfilm, Katinka címmel 2022. május 12-től látható a magyar mozikban. A Katinka dokumentumfilmnek elkészült a plakátja, amely Katinkára, mint sportolóra, és mint nőre fókuszál. A plakát két verzióját egyszerre használja majd a film forgalmazója, az InterCom.