Share on facebook
Share on email

Dr. Lengyel Árpád nemcsak a Titanic utasait mentette, hanem II. kerületieket is gyógyított

Méghozzá a Kapás utcai rendelőintézetben, ahol a fül-orr-gégészet osztályvezető főorvosaként dolgozott.

Őrsi Gergely polgármester Facebook-bejegyzésében elmondta, hogy Buda régi adósságát törlesztették azzal, hogy pénteken, születésének 137 évfordulója előtt egy nappal leleplezhették dr. Lengyel Árpád emléktábláját a Kapás utcai rendelő bejáratánál.

A Titanic utasait mentő Carpathia hajóorvosa, aki 26 éves korára több száz ember életét mentette meg, és vívta ki bátorságával a világ tiszteletét, itt dolgozott a II. kerületben. Igazi életmentő volt: ha kellett egyetlen éjszaka alatt mentett meg több száz embert, miközben egész életét betegek ezreinek ellátásával töltötte.

„Emléktáblája a II. kerületben ugyanúgy felhívja a figyelmet a hős hajóorvosra, mint ahogy emlékeztet a betegek sokaságát gyógyító főorvosra, és arra, hogy hálával és tisztelettel tartozunk ma is valamennyi egészségügyi dolgozónak, akik a világjárvány idején is gyógyítottak, szűrtek és ellátták a betegeket.”

„Köszönöm, hogy az emléktábla leleplezésén velünk tartott Völgyi Péterné dr. Reich Márta, dr. Lengyel Árpád unokája és családtagjai, Debrődi Gábor, a Kresz Géza Mentőmúzeum igazgatója, Bauer József első osztályú tengerészkapitány, Rácz Zoltán a Magyar Tengerészek Egyesületétől és a II. Kerületi Egészségügyi Szolgálat dolgozói!”

Vigyázzunk egymásra!

Vigyázzunk Budára!

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek