Share on facebook
Share on email

Dr. Lengyel Árpád nemcsak a Titanic utasait mentette, hanem II. kerületieket is gyógyított

Méghozzá a Kapás utcai rendelőintézetben, ahol a fül-orr-gégészet osztályvezető főorvosaként dolgozott.

Őrsi Gergely polgármester Facebook-bejegyzésében elmondta, hogy Buda régi adósságát törlesztették azzal, hogy pénteken, születésének 137 évfordulója előtt egy nappal leleplezhették dr. Lengyel Árpád emléktábláját a Kapás utcai rendelő bejáratánál.

A Titanic utasait mentő Carpathia hajóorvosa, aki 26 éves korára több száz ember életét mentette meg, és vívta ki bátorságával a világ tiszteletét, itt dolgozott a II. kerületben. Igazi életmentő volt: ha kellett egyetlen éjszaka alatt mentett meg több száz embert, miközben egész életét betegek ezreinek ellátásával töltötte.

“Emléktáblája a II. kerületben ugyanúgy felhívja a figyelmet a hős hajóorvosra, mint ahogy emlékeztet a betegek sokaságát gyógyító főorvosra, és arra, hogy hálával és tisztelettel tartozunk ma is valamennyi egészségügyi dolgozónak, akik a világjárvány idején is gyógyítottak, szűrtek és ellátták a betegeket.”

“Köszönöm, hogy az emléktábla leleplezésén velünk tartott Völgyi Péterné dr. Reich Márta, dr. Lengyel Árpád unokája és családtagjai, Debrődi Gábor, a Kresz Géza Mentőmúzeum igazgatója, Bauer József első osztályú tengerészkapitány, Rácz Zoltán a Magyar Tengerészek Egyesületétől és a II. Kerületi Egészségügyi Szolgálat dolgozói!”

Vigyázzunk egymásra!

Vigyázzunk Budára!

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

MH370: Megtalálhatják a repülőgépet?

2014. március 8-án nyomtalanul eltűnt a Malaysia Airlines MH370-es járata nem sokkal a Kuala Lumpurban történt felszállást követően. A Boeing gyártmányú utasszállító repülőgép eltűnése a légiközlekedés történetének legnagyobb rejtélyének is volt már nevezve. A közelmúltban publikált legújabb kutatási eredmények alapján komoly esély van arra, hogy sikerült beazonosítani a repülőgép lezuhanásának pontos helyszínét.

Április 29-én 40. alkalommal tisztelgünk a táncművészet és a táncosok előtt

Április 29-én 40. alkalommal tisztelgünk a táncművészet és a táncosok előtt, a „balett Shakespearejének” tartott Jean-Georges Noverre születésnapján. A táncművészet legnagyobb ünnepére a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház közös gálaműsorra készül, melynek a művészeti produkciók mellett része, a szakma ünneplése is: díjat kapnak a növendékek, elismert művészek, táncpedagógusok és neves alkotók.

Elkészült a Hosszú Katinka dokumentumfilm plakátja

A Hosszú Katinkáról szóló hivatalos életrajzi dokumentumfilm, Katinka címmel 2022. május 12-től látható a magyar mozikban. A Katinka dokumentumfilmnek elkészült a plakátja, amely Katinkára, mint sportolóra, és mint nőre fókuszál. A plakát két verzióját egyszerre használja majd a film forgalmazója, az InterCom.

Borbás Marcsi könyvespolca

A Várkert Irodalom Nagyok Nagyjai sorozatában ezúttal Borbás Marcsi kedvenc írója, Hamvas Béla kerül terítékre. Hamvas, az ízig-vérig hedonista aszkéta: a Scientia Sacra-t, a szent tudást közvetítő filozófus és az életszerető, borozó gondolkodó. Szerteágazó életművéből csemegézve szóba kerülnek esszéi és nagyregénye, a Karnevál, amelyet a Baló Sámuel trió zenéje és Száraz Dénes színészi játéka fűszereznek majd az április 26-i esten.