Share on facebook
Share on email

Április 29-én 40. alkalommal tisztelgünk a táncművészet és a táncosok előtt

Április 29-én 40. alkalommal tisztelgünk a táncművészet és a táncosok előtt, a „balett Shakespearejének” tartott Jean-Georges Noverre születésnapján. A táncművészet legnagyobb ünnepére a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház közös gálaműsorra készül, melynek a művészeti produkciók mellett része, a szakma ünneplése is: díjat kapnak a növendékek, elismert művészek, táncpedagógusok és neves alkotók.

„Kiosztásra kerül többek között Az évad legjobb férfi-női táncosainak-díja, a Roboz Ágnes-díj – az évad legjobb végzős növendékei számára, Az évad legjobb alkotója-díj, az Életműdíj, valamint a Táncművészetért-díj is” – mondta el Mihályi Gábor Harangozó Gyula-díjas, érdemes és kiváló művész, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője, a Magyar Táncművészek Szövetsége elnöke, aki kihirdette A tánc világnapja – díjátadó gálaest programját és a 2022-es táncszakmai díjakat. Ugyancsak ezen az estén kerül
sor az Imre Zoltán Alapítvány, az ifj. Nagy Zoltán Alapítvány díjainak átadására is. Rendhagyó módon idén a Haragozó Gyula-díjas művészeket és a Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjasokat a tánc világnapi sajtótájékoztatón Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Tardy Anna, a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója ismertették.

A hagyományokhoz hűen a gálaest közreműködői ezúttal is a korábbi év díjazottai, többek között a Duna Művészegyüttes, a Gangaray Dance Company, a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Nemzeti Balett, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Magyar Táncművészeti Egyetem és a Miskolci Balett lép színpadra.

A gálaestet minden évben a hazai táncművészet egy-egy emblematikus alakja rendezi, idén Juhász Zsolt, Harangozó Gyula-, és Imre Zoltán-díjas táncművész, koreográfus, a Duna Művészegyüttes művészeti vezetője.

A sajtótájékoztatón Kiss János, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész, a Magyar Táncművészek Szövetsége társelnöke ismertette a hazai táncszakma programnaptárját, kiemelve a XVII. Magyar Táncfesztivált, a V. Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált, a XVI. Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek Találkozóját, a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivált, a XXIV. Duna Karnevál Nemzetközi Kortárs Fesztivál, a XXVII. Duna Karnevál Nemzetközi Kulturális Fesztivált, a Flamencofest Hungaryt, a XVI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót, a XI. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivált, a V. Infinite Dance Fesztivált és a SŐT7-et.

A Nemzeti Táncszínház programjait Ertl Péter a Nemzeti Táncszínház igazgatója mutatta be, kiemelve, hogy előző nap, április 28-án indult a Budapest Táncfesztivál, és egészen május 11-ig két helyszínen, három neves külföldi együttessel és nívós hazai előadásokkal várják a tánckedvelőket.

Hozzátette továbbá, hogy a Nemzeti Táncszínházban a május a premierek hónapja, 11 bemutatóval készül az intézmény, de nyáron sem áll meg az élet a teátrum falai között, és folytatódik az elmúlt évek sikerprogramja a TáncPark, mely újra könnyed, nyáresti kulturális élményt kínál, a kikapcsolódásra vágyó közönség számára.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is szeptemberben három napra Keszthely lesz a Balaton táncfővárosa. A Nemzeti Táncszínház és a Balaton Kongresszusi Központ és Színház szeptember 8-11. között rendezi meg a 20. keszthelyi Táncpanorámát.

„Szeptemberben újraindulnak a felnőtt és gyermekbérletek is, melyek összeállításánál a sokszínűségre törekedtünk, így segítve közönségünket abban, hogy még teljesebb képet kapjon a táncművészet jelenkori kínálatából.” – hangsúlyozta az igazgató.

A 2022-2023-as évad a Társulatok Éve, a Nemzeti Táncszínház ebben az évben a társulatokat helyezi fókuszba, melyhez nagyszabású kampányt indított. Kör alakban jennek meg a táncegyüttesek, az egységet, teljességet szimbolizálva, új értelmezést, egyfajta szimbiózisban értelmezve a Táncszínház már jól ismert kört formáló jelképét, logóját.

A következő évad során számos új bemutatóra és budapesti premierre készül a táncszínház. A Magyar Állami Népi Együttes Az élet és a szerelem ünnepei címmel tűzi műsorra legújabb darabját, a Pécsi Balett a Zorba című koreográfiáját mutatja be, a GG Tánc Eger két premierrel is érkezik – Hosszúhajú veszedelem és a Szerelem címmel – míg a 65 éves Duna Művészegyüttes A Duna balladái, táncok és imák a Dunamentén című előadást állítja színpadra.

A Székesfehérvári Balett Színház az Un Ballo – Slice of time című darabját viszi színre, az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat Márquez klasszikus művét, a Szerelem kolera idején-t mutatja be, valamint a Bozsik Yvette Társulat Kristályvilág címmel készít új előadást.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek