Share on facebook
Share on email

A magyar kultúra napja a Klebelsberg Kastélyban

Ingyenes programsorozat.

A Klebelsberg Kastély január 20-22. között meghirdetett ingyenes programsorozata felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt kínál programokat a magyar kultúra napja alkalmából. A hétvégi rendezvénysorozat nyitóeseményén „A színház igazsága” címmel rendeznek kastélybeszélgetést a Nemzeti Színház két művészével; Szűcs Nellivel és Trill Zsolttal – a beszélgetés háziasszonya Mohácsi Szilvia. Január 21-én a „Silencio transeoA XX. század elhallgatott irodalma” című előadást láthatják az érdeklődők Pataki András rendezésében. Vasárnap délután pedig a gyermekeket várja Écsi Gyöngyi mesemondó a Kastélymesék sorozat keretében „Angyalbárányok” című előadásával. A kastély munkásságát 2022. december 17-én Magyar Örökség-díjjal ismerték el, melyet „Klebelsberg Kuno szellemi hagyatékának gondozása és a felújított Klebelsberg-kastély” okán nyert el.

A színház igazságaKastélybeszélgetés Szűcs Nelli és Trill Zsolt színművészekkel
(január 20., péntek, 19:00)

Igaza volt-e Shakespeare-nek, amikor leírta, hogy „színház az egész világ”?
A színpadról beszélés felelősségéről, és a nézőkkel való együtt-játszásról kérdezzük Szűcs Nelli és Trill Zsolt színművészeket. Arról, hogy mitől születik meg a valódi színház, és mitől lesz igazi és hiteles minden elhangzó szó. Továbbá, hogy a színpadi létben hol vannak a tudatos cselekvés határai és mi bírja rá a színészt a lehetetlen végrehajtására is? A Nemzeti Színház művészeivel Mohácsi Szilvia beszélget.

 Silencio transeoA XX. század elhallgatott irodalma
(január 21., szombat, 18:00)

Az előadás bevezetőköszöntőjét a Jászai Mari-díjas rendező, dramaturg, művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár, Pataki András tartja.

A magyar irodalom mindig is bővelkedett a líra és a próza termékeny kiválóságaiban, ám történelmünk sötét szakaszaiban – mikor embernek maradni is igen nehéz volt – már megfogyatkozott azoknak a névsora, akik morálisan helyt tudtak állni, képesek voltak szólni, vagy épp hallgatásukkal lázadni egy adott kor uralkodó eszmevilága, a háború vagy egy politikai rendszer ellen. Azért találunk néhány nevet a sorban, amelyek viselői iszonyatos áldozatok árán mégis megtették. Nemet tudtak mondani, nem voltak hajlandóak kisebb-nagyobb kompromisszumokat kötve alkotni és élni. Kimondták a kimondhatatlant. Az előadás ebből az elhallgatott magyar irodalomból kíván keresztmetszetet adni.

Utassy József

Tormay Cecil

Fekete István

Nyírő József

WassAlbert

Szabó Dezső

Márai Sándor

Hamvas Béla

Hercegh Ferenc műveiből

Az előadás a Soproni Petőfi Színház, az Esztergomi Várszínház, a Szolnoki Szigligeti Színház és a Forrás Színház koprodukciója.

Előadják: Molnár Anikó, Papp Attila

Rendező: Pataki András

www.szitamarton.hu

Kastélymesék: Angyalbárányok – Écsi Gyöngyi Árgyélus Színháza (Felvidék)
(január 22., vasárnap, 15:00)

Gömöri népmese, alig észrevehető oktató-nevelő jelleggel, ízes nyelven és fantáziát tornáztató eszközökkel elmesélve. Csak a főszereplők hagyományos bábfigurák, a báránykák egyszerű gyapjúcsomók, a folyó egy fonál, a híd egy egyszerű orsó, melyről a fonalat átvezetik, az idő kerekét pedig egy motolla szimbolizálja. Minden szereplőt és szituációt más-más hangszer „testesít meg”, a tekerőlanttól a különböző furulyákon át egészen a cintányérig. /Kováts Marcell/

„Azért választottam ezt a szókincset, a nyelvjárást és témát, hogy egy szokatlan világba vezessem a közönséget. A városi gyerekek számára eleinte furcsa ez a közeg, de pillanatok alatt otthon érzik magukat. Észreveszik ugyanis, hogy ebben a világban sokkal több a líra, a humor és a játék, mint ott, ahonnan jöttek, és ahol ömlesztve zúdul rájuk az ezernyi kábítás és csábítás. Tudatosan törekszem arra, hogy helyre rakjam bennük ezt a felfordult rendet.” /Écsi Gyöngyi/

Écsi Gyöngyi a legnagyobb mesemondóink egyike. Felvidéki népmesék és népi énekek gyűjtője, életben tartója. Gyermek bábcsoportot, hagyományőrző asszonykórust gardíroz, koncertezik a nemzetközi Vents’d Est zenkarral és szóló műsoraival. Énekelt a Ghymessel. Lelkipásztora a hetényi református közösségnek. Kifogyhatatlan energiájú hiteles személyiség, aki megtalálta számunkra a legjobb színházi formát, amiben átadhatja a felvidéki népmesék világát.

A Magyar Kultúra Napja programjai ingyenesen látogathatók, regisztrálni a klebelsbergprotokoll@gmail.com címen lehet.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Orvos-Tóth Noémi lesz a Loupe vendége

Különleges beszélgetésre invitálja az érdeklődőket a LOUPE Színházi Társulás csapata a Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá című előadásuk után, május 20-án, a Marczibányi Téri Művelődési Központba.