Share on facebook
Share on email

A karriertervezés állt az idei Educatio kiállítás középpontjában

Mintegy 150 kiállító, rengeteg érdeklődő, interaktív programok és jó hangulat: így telt az Educatio

Véget ért a 23. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, amelyet január 12–14-e között tartottak a Hungexpón. A rendezvényen már az első napon is rengetegen voltak és az érdeklődés a szombati napon sem csökkent.

Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás azzal a céllal jött létre, hogy választ adjon a felsőoktatással kapcsolatos kérdésekre. Feladata összekapcsolni az egyes szereplőket: a hazai – és külföldi felsőoktatási intézményeket, tankönyvkiadókat, nyelviskolákat, szakképző intézményeket az érdeklődőkkel: a diákokkal, oktatókkal és szülőkkel.

Az alapvetően középiskolás diákok, illetve továbbtanulni készülők számára szervezett kiállítás látogatói személyesen gyűjthetnek információt az egyetemek hallgatóitól, oktatóitól a felvételiről, az egyes szakokról, a kollégiumi elhelyezésről, illetve az intézményi szolgáltatásokról, és akár a szabadidős tevékenységekről is.

A továbbtanulni szándékozók mellett a pedagógusok, intézményvezetők számára is fontos, egyedülálló lehetőséget nyújt a rendezvény, hiszen mind egy színtéren értesülhetnek a szakmai újításokról, módszerekről. Különböző előadások keretein belül tájékozódhatnak a magyar felsőoktatás jövőjéről, valamint a kiállítók képviselőivel beszélgetve alkalmuk nyílhat elképzeléseiket közös útra terelni.

A szakma iránt érdeklődőknek is biztos támpontot kínál a rendezvény, akár személyre szabott, akár külföldi- és egyéb nyelvtanulási lehetőségekkel.

A 23. Educatio kiállításon a felsőoktatás mellett a karriertervezés is középpontba kerül, az érdeklődők abba is betekintést nyerhetnek, hogy a kiválasztott egyetem milyen lehetőségeket, alapokat kínál a későbbi elhelyezkedéshez.

Az eseményre 18 országból 200 kiállítót vártak.

Lehetőség volt információkat és benyomásokat gyűjteni az egyetemekről, személyesen az oktatóktól vagy éppen a jelenlegi hallgatóktól. A diákok tájékozódhattak, melyik egyetem mit kínál, akár képzés, akár programok tekintetében és mindenről, ami az egyetemi élettel, felsőoktatással kapcsolatos. A nagyszínpadon folyamatosan informálták a diákokat a felvételiről és annak menetéről.

Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár az esemény megnyitóján elmondta, ritka az az ország, ahol tíz egyetemistából nyolc állami ösztöndíjjal kezdheti meg tanulmányait. Az állami ösztöndíj mellett ráadásul 33 különböző ösztöndíjat kínálnak, mintegy 70 milliárd forintból, 170 ezer hallgatónak.

Az államtitkár pénteki beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország sikeressége többek között azon múlik, hogy sikeres-e a felsőoktatás. Hozzátette: próbálják átalakítani a képzési kereteket, hogy az egyéni munka helyett a projektmunka, az egyéni tanulás helyett a csoportmunka kerüljön előtérbe. A tanár-diák viszony helyett egyre inkább kollegialitás kezd kialakulni a hallgatók és oktatók között, akik közös kutatási programokba kapcsolódnak be, közös prezentációkban vesznek részt, közös publikációkat készítenek.

Hankó Balázs szerint a hallgatók jövőformáló képessége és az egyetemeken születő innovációk mind akkor jók, ha azok a magyar gazdaságot erősítik és a társadalmi kihívásokra találnak megoldást.

Vanó Renáta felsőoktatási elnökhelyettes elmondta, hogy az Education nem csak általános tájékoztatásban részesülhetnek az érdeklődők, hanem minden felvetődő egyedi kérdésre örömmel rendelkezésre álltak az Oktatási Hivatal standjánál, ahol a felvételi pontszámítás változásairól is részletes információkat is kaphattak a diákok.

Eszterhai Marcell a HÖOK elnöke arra biztatta a végzős középiskolásokat, hogy merjenek odamenni a standokhoz, érdeklődjenek és ha valamiben bizonytalanok, akkor kérdezzenek, hiszen ez a kiállítás róluk szól.

EDUCATIO Szakkiállítás (educatioexpo.hu)

Educatio Kiállítás | Facebook

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Angolszász tematikát követ az OPERA 2024/25-ös évada

A Nixon Kínában magyarországi bemutatója, a Stuart Mária és a Macbeth premierje is szerepel az Angol100 szezon kínálatában, de az OPERA új bemutatóval emlékszik meg Puccini Turandotjának és a szerző halálának centenáriumáról is.