Share on facebook
Share on email

A II. kerületi Széna téren nemcsak a zöldterület fog nőni, hanem életben tarthatjuk emlékeinket

Őrsi Gergely II. kerületi polgármester Facebook bejegyzését közvetítjük.

Az egykor a Széna téren álló 18. századi Szent János Kórház oszlopának darabjait és a Nepomuki Szent János szobor tartóoszlopának egy darabját találtuk meg a Széna téren, melyeket múzeumba szállítás helyett az eredeti helyszínen fogunk kiállítani.

Nálunk, a II. kerületben gyakran akasztja meg a beruházásokat, építkezéseket különböző értékek felbukkanása. Így történt a Csalit-Csatárka szabadidőparkkal, ahol védett orchideákat, szarvasbangót találtunk, nem olyan régen egy járda javításánál barlangot fedeztünk fel, és így történt most a Széna téren, ahol a leendő emlékparkban megtaláltuk a régi Szent János Kórház déli homlokzatánál állt oszlopok hengeres darabjait, illetve az épülettől délre álló Nepomuki Szent János szobor tartóoszlopának egy darabját.

Múltunk és emlékeink feltárása, az emlékezés segítése, a régészeti leletek megőrzése hasonlóan fontos a kerület számára, mint a természeti értékek megóvása.

A most feltárt régészeti leletek a tér korábbi életének szerves részét alkották, ezért mindenképpen szeretnénk az épület és a szobor maradványait a felújított téren kiállítani.

Ennek érdekében felvettük a kapcsolatot a Budapesti Történeti Múzeummal, és kértük a maradványok téren történő elhelyezésének lehetőségének biztosítását.

Talán sokan nem tudtuk, hogy a ma ismert Szent János Kórház a 20. századra megépült új kórház, hiszen az „eredeti” itt állt a Széna téren, melynek egy apró darabját helyreállíthatjuk, és gazdag történetét elmesélhetjük. Azért is különlegesek számunkra a téren most talált épületmaradványok, mert Marczibányi István adományából épülhetett és fejlődhetett a kórház.

A Széna téren nemcsak a zöldterület fog nőni, hanem életben tarthatjuk emlékeinket, és az egykori épületek maradványainak kiállításával alakíthatjuk a történeti ismereteket újra a közös emlékezet részévé, mely összeköti a kerületieket és valamennyi budapestit. Ez a mi terünk, a mi történelmünk nyomaival, leleteivel, emlékeinkkel, melyeket megőrzünk és továbbadunk.

Erről tartottunk sajtótájékoztatót Branczik Márta művészettörténésszel, Bencze Zoltán régésszel és Dévényi Tamás Ybl Miklós-díjas építészmérnökkel.

Vigyázunk Budára, vigyázunk egymásra, óvjuk meg emlékeinket!

A sajtótájékoztató itt nézhető vissza: https://youtu.be/jayFh672SrU

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Olvass, tanulj és kutass a KSH Könyvtárban!

Az intézmény a budai oldal legnagyobb kölcsönzőkönyvtáraként és nyilvános szakkönyvtárként több mint 1 millió dokumentumot tartalmazó állományával egyszerre elégíti ki a szépirodalom és az ismeretterjesztő irodalom iránt érdeklődők igényeit, illetve statisztikai, demográfiai, közgazdaságtani, politikatudományi, bölcsészettudományi és szociológiai gyűjteményeivel az egyetemi hallgatók, oktatók, valamint tudományos kutatók számára kínál szakirodalmi bázist és kutatási teret, lehetőséget.

Magyar irodalmi művek 1956‒2016

„Magyar irodalmi művek 1956‒2016 címmel a kortárs magyar irodalmi művek lexikonja jelent meg a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintéze és az MMA Kiadó gondozásában, összesen 655 szócikket tartalmaz.

Mallory és Irvine: elsőként az Everesten

Pontosan 98 évvel ezelőtt, 1924. június 8-án az angol George Mallory és Andrew Irvine hegymászók elindultak a harmadik brit Everest expedíció legutolsó csúcstámadására. A rendelkezésre álló hiteles információk alapján nagyon komoly mértékben valószínűsíthető, hogy ők érték el elsőként Mount Everest csúcsát, a Föld legmagasabb pontját.