Share on facebook
Share on email

A II. kerület felavatta a Solt Ottilia tér utcanévtábláit

A Szabó Magda sétány után felavatták a Solt Ottilia tér utcatábláit, így újabb, a közösség által kiválasztott személy nevét viselheti egy eddig névtelen közterület.

Solt Ottilia azok közé tartozott, akik számára a szolidaritás tudatos döntés volt. Még csak félre sem kellett volna néznie, ha nem akar törődni az ország szerencsétlenebb sorsú állampolgárainak gondjaival.

Solt Ottilia az ellenkezőjét tette, mint amit vártak tőle: a legszebb magyar újságírói hagyományokat követve mutatta be, hogy olyan rendszerben is létezik nyomor, éhezés és nélkülözés, ahol a hivatalos nyilvánosságban nem lehetett erről beszélni.

Őszintén hitt az egységes, egyetlen Magyarországban, ahol mindenkit ugyanazok a jogok és lehetőségek illetnek meg, függetlenül attól, hova született. Megérteni akarta az országot, azt a társadalmat, amelyről tudta, nem adottságként létezik, hanem mi magunk alakítjuk.

Tudta, szabadság és szolidaritás csak együtt válhatnak valóra. Tudta, nincs igazi szabadság akkor, ha a hidegtől remegünk otthonunk falai között. Nincs szabadság akkor, ha korgó gyomorral térünk nyugovóra.

De azt is tudta, nincs emberhez méltó élet akkor, ha minden mozdulatunkat figyelik. Ha a hatalom kimondatlan parancsszava szerint kell élnünk. Ebben hitt: szabadság és szolidaritás megbonthatatlan egységében.

Solt Ottiliáról ezt a teret a budaiak nevezték el. Ők döntöttek, büszkén vállalják a Komjádi Béla utcából az országot keresztbe-kasul bejáró szociológus örökségét. Mert számunkra a közösség arról is szól: ne a mindenkori hatalom mondja meg, kiket tekintünk példaképnek, hanem mi magunk döntsünk róla.

Solt Ottilia korában még álmodni sem lehetett róla, hogy valaha megkérdezik majd egy városrész lakóit, kikről szeretnének elnevezni egy közteret. De abban biztos vagyok, nagyon is kedvére valónak találta volna azt a helyi demokratikus döntéshozatalt, ahol együtt beszélik meg a szomszédjaival, mihez kezdjenek egy köztér elnevezésével. Solt Ottilia e tér mellett haladt el nap mint nap, amikor Komjádi Béla utcai otthonából elindult boltba, kutyát sétáltatni vagy éppen a SZETA vagy a demokratikus ellenzék ügyeit intézni. Bár fájdalmasan korai halála miatt már huszonöt éve nincs velünk, szinte azonnal példaképpé nemesült.

2021-ben a II. kerület önkormányzata meghirdette a nőnapi utcanévadót, és a négy, eddig névtelen közterület elnevezésére közel 1000 javaslat érkezett.

Sokak javaslatát megfogadva ma Solt Ottiliáról teret neveztünk el a fővárosban. Méghozzá ott, ahol otthon érezte magát, ahol élete legfontosabb eseményei zajlottak. Mi, budaiak ma, egy apró téren, hatalmas lépést teszünk azért, hogy öröksége a nemzeti emlékezet részévé váljon. De egyetlen hatalmas lépés sosem elég. Akkor nőhetünk fel Solt Ottilia életművéhez, ha minden egyes nap teszünk szabadságunkért és szolidaritásunkért. Magunkért, gyermekeinkért és a közös jövőnkért.

Köszönöm mindenkinek, aki eljött a mai eseményre, és külön köszönöm Hodosán Róza korábbi országgyűlési képviselőnek, a demokratikus ellenzék tagjának, Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesnek, Rostás Mónika és Rostás Csaba zeneművészek, valamint Nagy Zsolt és Cserna Antal színművészeknek, hogy segítettek megidézni Solt Ottilia emlékét halálának 25. évfordulóján.

Az esemény itt nézhető vissza: https://bit.ly/3Hms8qH

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek