Share on facebook
Share on email

A Festetics-örökség nyomában (II.)

""A Festeticsek öröksége c. összeállításunk I. részben megismerkedhettek Tar Ferenc történész írásából a keszthelyi Festetics-családdal, valamint megismerhették IV. György herceget, ha megtekintették a youtube csatornán a Szerelemes földrajz sorozatban a vele készült interjút. Most pedig megkíséreljük bemutatni azokat a helyeket, melyek születése, létrehozása a Festetics családhoz köthetők, megtekinthetők és melyek egy új programnak, a Festetics-örökség programnak elemei lesznek. 

Hévízzel és híres Tófürdőjével kezdtük napunkat, melyről a http://www.heviz.hu/ oldalon sok érdekességet olvashatnak. Mi azt emeljük ki, hogy „a hévízi fürdőkultúra és az egyedi gyógyító terápiák kialakítása gróf I. Festetics György nevéhez fűződik, aki az 1795-től kezdte el a tavon a fürdőfejlesztést. A tó mellett egy fürdőtelepet hozott létre, ami főként a helyi parasztság körében volt népszerű. Majd a fürdőnek és a meleg víznek mind nagyobb híre ment, egyre távolabbról is érkeztek a gyógyulni vágyók.”

""Keszthelyi barangolásunkat a Festetics-kastélyban kezdtük, melyben ma hazánk leglátogatottabb kastélya, a Helikon Kastélymúzeum található. A kastély és a birtok II. Tasziló és felesége, Lady Hamilton idejében teljesedett ki, a kastély is ekkor nyerte el mai formáját, ahogy a Festetics család is a hercegi címet, mely által a legbefolyásosabb arisztokrata családok közé emelkedtek. A kastély és a hozzá tartozó épületek, kertek rekonstrukciója folyamatosan (2021-ig) zajlik, s bár ennek köszönhetően egyre több és több a látnivaló, mi a Festeticsek és Keszthely fényben és árnyékban – a keszthelyi Helikon Kastély városi, kultúrtörténeti sétáját járjuk be, mely újdonság s mellyel kiléptek a kastélyból a városba a keszthelyi idegenvezetők. A séta „Keszthely belvárosát és a Balaton-partot érintve bemutatja a Festeticsek nyolc generációjának máig ható jelenlétét. A sétán megelevenednek a múlt századok eseményei, a főúri család tagjainak krónikái. A sétán szó esik többek között főúri esküvőkről és híres vendégekről, a tanulás fontosságáról (Európa első felsőfokú mezőgazdasági iskolája, a Georgikon, 1 tanárral és 1 diákkal indult 1797. júl. 1-jén!), az önfeledt szórakozásról, parkokról és utcanevekről, békeidőkről és háborúkról, a Festetics Kristóftól Festetics IV. Györgyig tartó időszakról.” Elsétálunk az Amazon Látogatóközpont előtt is, mely a főúri utazásokat mutatja be, többek között itt látható a Festeticsek saját vasúti kocsija is.

Keszthelyt és környékét (családi, emlék- és örökségtúra vonalán) sétálva, autóval és biciklivel érdemes bejárni. A Festetics-kerékpártúra déli szakasza érinti a Georgikon majormúzeumot, a hangulatos és különleges, 1880-ban, Lady Hamilton által telepített feketefenyő fasort, a Fenyves Állét Fenékpusztán, mely a Festetics major mellett halad el, ahol Szendrey Júliának, Petőfi Sándor feleségének, az Andersen-mesék fordítójának és költőnőnek szülőháza áll; a fenékpusztai kiskastélyt, a Festetics Mauzóleumot, a Balatoni Múzeumot, Festetics György ülőszobrát és a Helikon emlékművet. A Festetics kerékpártúra keleti része érinti a Festetics Imre Állatparkot (a névadó Festetics Imre a genetika „atyja”, aki Mendel előtt 40 évvel írta első örökléstani könyveit, melyben lefektette a genetika alapjait), a Festetics kilátót – Nagymező kirándulóhelyet, a 300 éves Darnay pincét, és az eredetileg borospincének készült, később tavernaként becézett, ma is látható Helikon Taverna épületét, mely Festetics Tasziló és Lady Hamilton egyik kedvenc helye volt. Itt borászati-helytörténeti előadást hallgathat meg az érdeklődő az interaktív kiállításban, és jót ehet-ihat a fantasztikus panorámájú étteremben. Az oszlopos épületre visszatérve még annyit, hogy „Lady Hamilton rajongott a mediterrán kultúráért, így kapott görög stílust az épület. A közeli Szép kilátó is Lady Hamiltont, a skóciai hercegnőt idézi, akinek ez volt egykor kedves pihenőhelye: jelenleg folyik emlékhellyé alakítása e területnek, mely egyben a Festetics-körút Keszthelytől legtávolabb eső pontja”

Utunk hajókázással folytatódik: Balatonmária felé igyekszünk, és közben megtudjuk, hogy a balatoni hajózáshoz/áruszállításhoz is van köze a Festeticseknek: az 1790-es években Festetics György (1755–1819) kezdett nagyszabású hajóépítésbe, hisz már ők is a Balatonon szállítottak sót Kenese és Fenékpuszta között a Balaton valaha volt legnagyobb vitorlásán, a Phoenixen, mivel a vízi út olcsóbb és gyorsabb volt. A somogyi tölgyfából készült vitorlást, mely a legnagyobb, de nem az egyetlen hajója volt a Festeticseknek, 1797. július 15-én (vagy 16-án) bocsátották vízre.

Végállomásunk, a műemléki védettségű balatonszentgyörgyi Csillagvár (http://csillagvar.hu). Ma kiállítást rejt az egykori Festetics vadászház, melyet közel másfél hektárnyi bekerített pihenőpark övez, s ahol az egykor grófi istállóból alakítottak ki hangulatos csárdát.

A Festetics-örökség program a tervek szerint 2018 tavaszán indul, amikor nyomtatott és telefonra letölthető program is segíti a helyszínek megtalálást, felkeresését. Addig több helyen tájékozódhatnak, pl. a

https://www.balatonbike.hu/hu/utvonal-reszletek/festetics-oroksegtura oldalon, a

https://west-balaton.hu/festetics-oroksegtura, a

http://helikonkastely.hu/hu/, a

http://www.heviz.hu/hirek/keszthely-heviz_-a-festetics-orokseg?vakbarat=1, a

http://www.gyenesdias.info.hu/hu/ajanlatok/festeticsek-oroksegegyenesdiason.html honlapon!

Az újszemléletű Festeticsörökség programot, mely azokat a kulturális emlékeket gyűjti csokorba, melyek a Festetics-családhoz kapcsolódnak, jó szívvel ajánljuk figyelmükbe! Ne feledjék megkóstolni a Bringatanya cukrászdában a Festeticsék mandulás csókja fantázianevű fagylaltot sem, mely 2017-ben a Balaton fagylaltja címet is elnyerte!

vk

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Egy átlag magyar nyelvtudás nélkül is több mint 4000 szót tud angolul – csak nem tudja, hogy tudja

Több mint négyezer olyan angol szó létezik, amit mindenki ismer, csak nem tudja, hogy tudja. Ezeket a kifejezéseket a hétköznapi életből, így reklámokból, filmekből, a bevásárlóközpontok polcairól, híres emberek nevéből, márkanevekből vagy akár a magyar nyelvből tanuljuk meg úgy, hogy gyakorlatilag észre sem vesszük. Legtöbbször magyar szóként azonosítjuk őket.