Share on facebook
Share on email

20 éves a Budai Képzőművészeti Egyesület

MŰVÉSZET NÉLKÜL NEM LEHET ÉLNI! - vallotta 35 boldog alkotó képzőművész, a Budai Képzőművészeti Egyesület tagja, a fennállásuk 20. évfordulóját ünneplő kiállításuk pompás tárlatán, 2023. szeptemberében a Klebelsberg Kúriában.

Vezetőjük pesthidegkúti Tarcsányi Ottilia, született művész, aki kitűnő közösségteremtő, szervező egyéniség, akinek gyermekkora óta életszükséglet a rajzolás és a festés. 2003-ban megszerezte a II. kerületi Önkormányzat támogatását, hogy 11 ugyancsak lelkes, vidám művészlélekkel képző-és iparművészeti csoportot alakítsanak. Vannak közöttük diplomás művészek, rajztanárok, akik örömmel vesznek részt a közös tárlatokon az önerőből kibontakozó, művészetet-szerető társaikkal, mert tudják, hogy a művész születik!

A művészet Isten ajándéka, és nem függ a hivatalos diplomától, de függ az állandó tanulástól, az állandó törekvéstől a Jobbra, a tökéletesebbre! S, ezt segíti, biztosítja az Egyesület a rendszeres alkotó-táborokon, művészeti előadásokon való részvétellel, a közös kiállítás-látogatásokon, kerekasztal-megbeszéléseken.

A BUKET tagsága a 20. évfordulóra már háromszorosára növekedett. A hidegkútiakon kívül, Nagy-Budapest egész területéről csatlakoztak hozzájuk lelkes, vidám, tehetséges alkotók. Munkásságukról három színvonalas katalógust jelenttettek meg a II. kerületi Önkormányzat és további támogatók segítségével, a 2013, 2018 és 2023. évben, vagyis a 10, 15. és a 20. születésnapjukon. A BUKET Egyesület főbb támogatói: a Bp. II. kerületi Önkormányzat, a Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat, a Német Ház, a Klebelsberg Kultúrkúria, amely évente kiállítás-lehetőséget biztosít a csoport számára, a Budai Polgár és a Hidegkúti Hírek című lapok, a Kiss Zenede és a Hidegkúti Művészek Boltja.  S, több mecénás a hidegkúti vállalkozók közül kerül ki.

A BUKET tagjai vidám, boldog emberek! Mert az igazi művészetből hatalmas erő árad! Felemeli a lelket a mindennapok anyagi gondjai fölé, és a szépre, a jóra és az igazra, vagyis az igazi értékekre irányítja a tekintetünket!

Aki nem láthatta a kiállítást, az a pompás katalógusban közölt műalkotások fotóiról és az alkotók vallomásairól meggyőződhet, hogy a BUKET-művészek örömteli, boldog emberek! A portréikról mosolygó, vidám arcok tekintenek ránk! Jóllehet, tudjuk, hogy ők is emberek, akiknek számos nehézségük van, gyakran sokkal több, mint a depressziós csüggedt, szomorú társainknak!

A BUKET-művészeknek van hitük a jóban, a szépben és az igazban, és ez a három örök érték összefügg egymással! Ami igaz és jó, az szép is! Ők meglátják, felfedezik a dolgokban a szépet, és ez mély élményt jelent számukra! S, késztetést éreznek, hogy megjelenítsék! S, szeretnék megajándékozni az embertársaikat ezzel az élménnyel, az ÖRÖMMEL, és ezért mutatják be tárlatokon a műveiket, hogy szebb legyen a világ! Hogy boldogabbak legyenek az emberek!

A 20 éve működő, és sok helyen, sokféleképpen bemutatkozó BUKET-nek, a II. kerület önkormányzat polgármestere a pestidegkúti művészeti napok alkalmából rendezett kerítés-tárlatán megörvendeztette a tagságot egy szép katalógussal a kerítés-tárlat anyagából.

A BUKET-művészek jó híre a 20 év alatt elterjedt hazánk egész területén, és a a határainkon túl is. Eddig több mint 80 közös kiállítása volt az Egyesületnek. Az országos kiállításokra is gyakran meghívnak egy-egy tagot közülük. Így 2012-ben a Magyar Nemzeti Galériában rendezett „Újrafestett valóság” c. kiállításon Tegze Judit és Tarcsányi Ottilia vett részt. 2015-ben Műcsarnokban a Nemzeti Szalon rendezésében az „Itt és most – Képzőművészet” c. tárlaton többen is részt vettek. A Hatvani Tájkép Biennálén sokan kaptak kiállítási lehetőséget, többek között Benkőné Kovács Márta, Deák Veres Mari.

Gulyás Anna egyházi témájú képeivel a budapesti Bazilika több kiállításán szerepelt. 2023 karácsonyán Rómában, a Vatikánban is kiállították az egyik szép rekeszzománc képét.

E sorok írója is örömmel nyitotta meg a Buket-művészek közös kiállítását a Klebelsberg Kulturkúriában vagy a Budakeszi Erkel Galériában, és az egyéni kiállításokat is, így Farkas Júlia és Gelencsér Gézáné rajztanároknak és Benkőné Kovács Márta festő- és Gulyás Anna zománcművésznek.

Kívánom, hogy a következő években is sugározzák a BUKET-művészek a szívükben élő lelkes törekvést az igazra, a jóra és a szépre, hogy SZEBB, JOBB és IGAZABB legyen a világ itthon és a nagyvilágban.

Szívből GRATULÁLOK Mindnyájuknak!

Prof. Dr. Prokopp Mária Széchenyi-díjas művészettörténész, az MMA akadémikusa, a Szent István Tudományos akadémia rendes tagja

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Díjátadóval zárta Szláv szezonját a Magyar Állami Operaház

Angelina Jolie látogatása, büfé-ügy, sztrájk és Balázsi Gergő Ármin balett-Oscarja. A napi sajtó szalagcímei alapján csupán ennyiből állt a Magyar Állami Operaház 2023/24-es Szláv szezonja, a valóságban azonban szerződéses művészeinkkel együtt csaknem 1800 ember munkája révén 12 premier, köztük 6 nagytermi előadás, 2 magyar ősbemutató, 3 gyermek- vagy ifjúsági produkció, összesen 201 opera- és 105 balettelőadás, 12 koncertszerű előadás és gálaest, 12 hangverseny, 14 sztárest valósult meg az OPERA 140. évadában.