Share on facebook
Share on email

150 éve született Flesch Károly világhírű hegedűművész

Flesch Károly születésének 150. évfordulója alkalmából ismét megrendezik a világhírű hegedűművészről elnevezett nívós versenyt – február 1-ig lehet nevezni

2023-ban ünnepeljük Flesch Károly, a világhírű hegedűművész és pedagógus születésének 150. évfordulóját. Az ünnepi évadban ismét megrendezésre kerül a rangos XIV. Flesch Károly Nemzetközi Hegedűverseny, melyet a szervezők, a Fejes Józsefné Zenei Alapítvány és Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata ötévente, 14. alkalommal hirdetnek meg a művész szülővárosában. A pályakezdőknek és zeneakadémiai hallgatóknak 2023. február 1-ig van lehetőségük jelentkezni a megmérettetésre. Az egyedülálló versenyprogram mindenki számára nyitott, ingyenesen megtekinthető. A döntőt követően nagyszabású gálaműsor keretében zárják az ünnepi évfordulót.

2023. június 4-11. között, Flesch Károly előtt tisztelegve rendezik meg a XIV. Flesch Károly Nemzetközi Hegedűversenyt. Az ország egyik legnívósabb, öt évente megrendezésre kerülő hegedűversenye közös színtere a nemzetközi szcéna fiatal tehetségeinek. A jelentkezőknek 2023. február 1-ig van lehetőségük benevezni a versenyre.

A hegedűverseny nemzetközi zsűrijében világhírű zenészek szerepelnek. A 2023-as esemény zsűrielnöke Ábrahám Márta hegedűművész, kamaraművész, tanár, Bach-kutató, az Ábrahám Consort régizene együttes koncertmestere és művészeti vezetője, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. A zsűriben részt vesz Szilvay Réka magyar származású, Finnországban élő hegedűművész is. A világ olyan nagynevű zenekarainak szólistájaként tűnt fel Szilvay, mint a Londoni Filharmonikusok, a Dallas Szimfonikus Zenekar, vagy a salzburgi Mozarteum, de turnézik többek között a Helsinki Filharmonikus Zenekarral és a Helsinki Barokk Zenekarral is. Az előadóművészi pálya mellett a tanítás is nagy szerepet tölt be az életében, 2006-tól a Sibelius Akadémia hegedű tanszékének professzora.

Hagai Shaham izraeli hegedűművész szintén zsűritag; tanulmányait Fehér Ilonánál kezdte, majd Emanuel Borok, Arnold Steinhardt, valamint a Guarneri Kvartett mellett folytatta. Shaham számos verseny – köztük az ARD Munich Competition, az Ilona Kornhauser Competition, az Israel Broadcasting Authority Competition – győzteseként tűnt fel a zenei életben, de magáénak tudhatja a Clairmont és az America-Israel Cultural Foundation kitüntetését is. Szólistaként a világ legnevesebb zenekaraival dolgozott együtt, többek között a BBC Philharmonic, a Royal Philharmonic Orchestra, az Israel Philharmonic Orchestra együtteseivel, nem kisebb helyszíneken, mint a Carnegie Hall, a Royal Festival Hall, a salzburgi Mozarteum, vagy a bécsi Musikverein. A Shaham-Erez-Wallfisch Trió tagjaként Európa, Észak-Amerika és Izrael legfontosabb koncerttermeiben is találkozhatott vele a közönség.

Kirill Troussov Németországból érkezik a zsűribe, aki Yehudi Menuhin mentorálásában kezdte zenei tanulmányait, mára pedig széles körben elismert, generációja egyik vezető hegedűművészévé vált. A világ legpatinásabb helyszínein találkozhatott vele a közönség, többek között a Tonhalle Zürich, a Berliner Philharmonie, az amszterdami Concertgebouw, a brüsszeli Palais des Beaux Arts, a párizsi Théâtre du Châtelet és a Théâtre des Champs Elysées, a pekingi De Doelen, NCPA, a tokiói Suntory Hall és a Menuhin Festival Gstaad koncertjein. Troussov rendszeresen tart mesterkurzusokat a salzburgi Mozarteumban, a bécsi European Music Institute-ban, Cremonában, Milánóban, Madridban, Dublinban, Berlinben, Münchenben, Oslóban, Budapesten, az USA-ban és Hongkongban. Rendszeresen zsűritagja olyan nemzetközi hegedűversenyeknek, mint a Schoenfeld International String Competition, vagy a Ysaÿe International Music Competition. 2021 óta a Hong Kong International Young Musicians Competition elnöke és művészeti igazgatója. Kirill Troussov Antonio Stradivari 1702-es „Brodszkij” hegedűjén játszik, melyen Adolph Brodsky hegedűművész játszott Csajkovszkij hegedűversenyének világpremierjén 1881. december 4-én.

A versenykiírás egyik fontos eleme, hogy kötelező modern darabot is játszani. Az idei versenyművet a zsűri egyik magyar tagja, Horváth Balázs komponálta. Horváth Balázs zeneszerző a Zeneakadémia adjunktusaként zeneszerzést, ellenpontot és zeneelméletet tanít. Több bemutatója hangzott el már Magyarországon és külföldön egyaránt. Kompozícióit játszották többek között a Budapesti Őszi Fesztivál, az Új Magyar Művek Bemutatója, az amsterdami Gaudeamus Music Week, a londoni Music of Today, a tokiói Music in Current és a tajpeji Taiwan International Music Festival keretében. Szerzőként együtt dolgozott többek között Eötvös Péterrel, Fekete-Kovács Kornéllal, Rivka Golanival, Keller Andrással, Joel Sachs-szal, Pierre-André Valade-dal, Howard Williams-szel, Pablo Rus Brosetával, valamint az Amadinda Ütőegyüttessel, a Concerto Budapesttel, a Göteborg Symfonikerrel, a Modern Art Orchestraval, az RSO Wien-nel, a New Juilliard Ensemble-lel, a Tokyo Sinfoniettával és a Hong Kong New Music Ensemble-lel. 2004-ben és 2007-ben a Liszt Ferenc Zeneakadémia és a New York-i Juilliard School of Music közös projektjének szervezője, valamint egyik művészeti irányítója volt. A projekt keretében karmesterként is közreműködött. Horváth Balázs rendszeresen fellép különböző rendezvények, illetve kortárs kompozíciók karmestereként, előadójaként. 

2023-ban ünnepeljük Flesch Károly, a világhírű hegedűművész és pedagógus születésének 150. évfordulóját. Flesch Károly, korának elismert hegedűművésze 1873-ban született Mosonban. Ötéves sem volt, amikor elkezdte iskoláit, és tizenhat évesen leérettségizett. Zenét előbb Bécsben, majd Párizsban tanult. Első önálló koncertjét 21 éves korában, Bécsben adta. Ezt követően fél évet töltött szülővárosában, Mosonban, végül Berlinben telepedett le. Pedagógiai munkásságát a román királyi udvarban kezdte. Bukarestről előbb Amszterdamba, majd Berlinbe költözött, ahol a közönség a szívébe zárta. Járt Amerikában és Oroszországban. Hangversenykörútjait mindenütt nagy siker övezte. Flesch Károly nagyszerű zenepedagógus is volt. A világ minden tájáról érkeztek hozzá olyan tehetséges tanítványok, mint Robert Pollach, Boris Schwarz, Thomas Mária, Ida Haendel. A hegedűtanításról írt könyvei ma is a zenepedagógusok kimeríthetetlen ismerettára. Tanított a neves philadelhpiai Curtis Institute of Music-ban is. A fasizmus elől menekülve előbb Budapestre, majd véglegesen Svájcba költözött. Itt hunyt el 1944-ben.

Az ünnepi évadban ismét megrendezésre kerül a XIV. Flesch Károly Nemzetközi Hegedűverseny. A versenyen bármely európai ország fiatal művészei részt vehetnek, akik 1993. június 6. és 2003. június 5. között születtek. Indulhatnak a versenyen olyan nem európai fiatalok is, akik legalább 2 éves európai zenei tanulmányt igazolnak, illetve 20 évesnél fiatalabbak, de legalább egy nemzetközi hegedűversenyen döntőbe jutottak, vagy helyezést értek el vagy különdíjban részesültek. A verseny három fordulóból áll: elődöntő, középdöntő és döntő. A középdöntőbe várhatóan 12, a döntőbe pedig 6 versenyző jut be. Az első három helyezett díjazása: 5000, 3000, illetve 1500 euró, de a versenyzők ezen kívül értékes különdíjakban is részesülhetnek. Az egyedülálló versenyprogram mindenki számára nyitott, ingyenesen megtekinthető. A döntőt követően nagyszabású gálaműsor keretében zárják az ünnepi évfordulót.

További információ: http://fleschviolincompetition.com

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Angolszász tematikát követ az OPERA 2024/25-ös évada

A Nixon Kínában magyarországi bemutatója, a Stuart Mária és a Macbeth premierje is szerepel az Angol100 szezon kínálatában, de az OPERA új bemutatóval emlékszik meg Puccini Turandotjának és a szerző halálának centenáriumáról is.