Share on facebook
Share on email

Szabadság. Szeretem?

Kocsis-M. Brigitta, coach ötleteket ad, hogyan kapcsoljunk ki teljes mértékben a szabadság alatt.

A nyári vakációt általában mindenki az önfeledt jókedvvel, vidám családi és baráti nyaralásokkal, pihenéssel és töltődéssel asszociálja. Azonban sokaknak pont ez az időszak hoz fel olyan önismereti témákat és elakadásokat, amelyekkel érdemes foglalkozni.

Amikor a szabadság terhes

A hétköznapok taposómalmában sokszor elterelődhet a figyelmünk arról, hogy valóban jól, önazonosan vagyunk-e jelen az életünkben.

A sok munka, túlóra, megbeszélés, szakmai elismerés mellett kevésbé szembetűnő, ami a szabadságolások alatt nem palástolható: hogy rendben van-e a magánéletünk? Van-e egyáltalán párunk, családunk, és képesek vagyunk-e nyugodtan, békésen, egymást emelve eltölteni egy néhány napos vagy hetes nyaralást? Ismerjük-e, és tudunk-e kapcsolódni a gyermekeinkkel? Van-e hobbink, vagy a nyaralás alatt is csak a munkahelyi ügyeinkről tudunk beszélni? Tudunk-e határt húzni és nem felvenni a céges hívásokat, nem megnézni az üzleti e-maileket, hanem delegálni a feladatainkat? Egyáltalán: kivesszük-e a szabadságunkat, vagy évről évre visszük át a szabadnapokat? – kezdte Kocsis-M. Brigitta, akinek fő területe a karrier-, business-, vezetői- és innováció coaching valamint a női önismeret.

Menekülés az életünkből

Mások egyenesen vakációról vakációra, utazásról utazásra élik túl a mindennapjaikat, egyfajta menekülésként az életükből. Bár a környezetváltozás, az új helyek és emberek megismerése fontos és izgalmas része az életnek, de ha azt tapasztaljuk, hogy szinte csak utazás közben, távol az életünktől érezzük jól magunkat, akkor szintén érdemes elgondolkozni azon, hogy a helyünkön vagyunk-e mind karrier, mind magánélet szempontjából.

Mentsük át az érzést!

Manapság egyre divatosabbak az önismereti táborok, elvonulások, zarándoklatok, de sokszor egy-egy pszichológiai témájú könyv elolvasása a vakáció alatt is hozhat nagy felismeréseket. A nehéz csak az, hogy a hétköznapokba visszatérve hogyan integráljuk a változást, változtatást a rutinunkba. Érdemes apró lépésekben gondolkodni, és már a szabadság vége előtt összeírni, konkrétan min szeretnénk változtatni és milyen lépésekben. Legyenek teljesíthetőek az elvárások magunkkal szemben, így nem fog pár hét alatt elmenni a kedvünk az egésztől. Például beépíthetjük, hogy nem csak szabadság alatt mellőzzük az e-mailek olvasását, hanem hétvégén is. Vagy hetente egyszer összehozunk egy beszélgetős-főzőcskézős estet a barátainkkal vagy a párunkkal. Vagy minden este elolvasunk 5 oldalt valamilyen minket érdeklő, önfejlesztő könyvből. Ha pedig úgy érezzük, egyedül kevesek vagyunk megtenni a megfelelő lépéseket egy boldogabb, kiegyensúlyozottabb élet felé, válasszunk professzionális segítőt: coachot, pszichológust, mentálhigiéniás szakembert, aki fogja a kezünket a folyamat alatt, amíg elérünk oda, hogy élvezni tudjuk mind a vakációt, mind a hétköznapjainkat – részletezte a szakember.

További információ: https://kocsismbrigitta.hu/

https://www.facebook.com/kocsismbrigitta

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek