Share on facebook
Share on email

Megint megdőlt a prímszámrekord – jó évre számíthatunk

Persze nem az adóhivatal, közterületfelügyelet, BKK-ellenőrök s más népszerű elfoglaltságok, így a nagyra becsült, közjónak elkötelezett, felelős, közérdeket szolgáló politikusok miatt, hanem a saját önálló akaratunknak, eszünknek és erőnknek, no meg némi udvariasságnak, szolidaritásnak köszönhetően. 

Jól kezdődött a 2016-os év a matematikusoknak, egy számítógép ugyanis már az év elején felfedezte az akkori legnagyobb prímszámot. A jelek szerint 2018 hasonlóan jól indul, mert rábukkantak egy még nagyobb prímszámra. Az új szám a 277232917–1, és egészen pontosan 23 249 425 számjegyből áll.

Az új rekorder közel egymillió számjeggyel hosszabb, mint elődje, a 274207281–1, de ahhoz hasonlóan ez is a Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS) nevű hálózat nevéhez fűződik, ami 1996 óta kutatja az egyre nagyobb prímszámokat, azon belül is az ún. Mersenne–prímeket.

Ezek – bármelyik másik prímszámhoz hasonlóan – csak eggyel és önmagukkal oszthatóak, ugyanakkor felírhatók a kettő hatványánál eggyel kisebb, azaz a 2n–1 alakban, ahol n maga is prímszám.

Mindeddig 49 ilyen létezett, a most felfedezett rekorder lett az ötvenedik, amiért a 14 éve GIMPS-önkéntes villamosmérnök, Jonathan Pace veheti majd fel a háromezer dolláros jutalmat. Az új prímet egyébként már december 26-án felfedezték, ezt követően azonban szükség volt annak ellenőrzésére is, de végül mind a négy ellenőrzésre kijelölt gép megerősítette, valóban új Mersenne–prímről beszélhetünk.

Curtis Cooper matematikus, aki az előző legnagyobb prímen kívül már másik hármat is felfedezett a GIMPS-projekt keretein belül, azt mondta: kicsit szomorú, hogy ilyen hamar elveszítette a rekordot, de gratulál a szervezetnek és Pace-nek is.

Ha önnek is megjött a kedve a Mersenne–prímek keresgéléséhez, akkor ide kattintson, nem kell hozzá más, csak egy viszonylag modern számítógép – amely az idő nagy részében be van kapcsolva – és internetkapcsolat.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek