Share on facebook
Share on email

Ha az utolsó pillanatra hagyod, elmaradhat a karácsony

Eddig rendelj, hogy még a fa alá kerülhessen az ajándék!

Közeleg a szeretet ünnepe, és az e-kereskedelem elterjedésének köszönhetően évről évre egyre többen döntenek úgy, hogy a bolti sorban állás helyett, a fotel nyugalmából az internetről rendelnek ajándékot karácsonyra. Nincs is annál kellemetlenebb, mint mikor a gondosan megtervezett és kiválasztott ajándékok nem érkeznek meg időben. Célszerű tehát időben gondoskodni róla, hogy a szeretteinknek szánt meglepetések a fa alá kerülhessenek.

Globálisan 2027-re, további 60%-os növekedés mellett 9,5 billió dollárra becsülik az e-kereskedelem arányát, ennek 50%-át az USA és Kína adják. Magyarországon tavaly 1300 milliárd forint feletti összegben rendelünk, melynek egy meghatározó része a karácsonyi időszakban bonyolódott le.

Idén a trend megváltozik és az eddigi meredek növekedés várhatóan stagnálni fog majd. Ennek oka az infláció és a reálbér-csökkenés mellett, hogy az árak viszont folyamatosan emelkednek, így a darabszám várhatóan visszaesik majd. Ennek ellenére az iparág átalakulóban van, például egyre kevesebben idegenkednek a netes rendeléstől, sőt növekszik azok aránya, akik már csak így valósítják meg az ünnepi bevásárlást.

Így rendeljünk biztonságosan!

Már csak pár hét van hátra, így az ünnepek közeledtével jogosan merül fel a kérdés: időben ide fognak érni a karácsonyi ajándékok? Meddig adhatóak le úgy a rendelések a távol-keleti, európai és a magyar webshopokban, hogy a csomagok megérkezzenek a karácsonyfa alá? Az év végi hajrára mindenki készül, és a jellemzően erős infrastrukturális háttérrel rendelkező szolgáltatók munkaerőben, szállítási kapacitásban is bővítenek, mindazonáltal az év ezen időszaka a legerősebb és komoly kihívást jelent: a napi volumen az éves átlag akár duplája is lehet.

Mindenképpen fontos, hogy kizárólag megbízható webhelyekről rendeljünk, esetleg olyanokról, melyeket év közben már kipróbáltunk, és figyeljünk a részletekre. Ezeket érdemes ellenőrizni, mielőtt vásárolnánk: megbízható webshop, cégnév, telephely, telefonos elérhetőség, szerződési feltételek, minőségi kifogások esetén milyen feltételekkel és határidőkkel tudjuk a megrendelést visszavonni. Amennyiben házhozszállítást kérünk, segítsük a futárok dolgát azzal, hogy pontos címiratot adunk, ha nem leszünk elérhetők, időben gondoskodjunk arról, hogy valaki átvegye csomagunkat vagy időben kérjünk átirányítást. Immáron 4000 csomagautomata is rendelkezésre áll országszerte, hogy a megrendelt termékeket a nap bármely szakaszában átvehessük. Ha ezeket választjuk, figyeljünk oda, hogy általában csak néhány napunk van a csomag átvételére” – árulta el Katkics Attila üzleti tanácsadó, logisztikai és HR szakember.

Utolsó pillanatban vagyunk, ha rendelnénk

A Távol-Keletről, hacsak nem prémium, garantált szolgáltatással és légi úton rendelünk, már elkéstünk, de európai webshopokból sem érdemes már december 10 után rendelni. Viszont az itthoni áruházaktól még bátran rendelhetünk: hazai webshopból ez a dátum ugyanis december 15. A webshop-ok egyébként arról, hogy meddig kell legkésőbb a rendelést leadni, hogy karácsony előtt átvehető legyen a termék általában a főoldalon adnak tájékoztatást, amit minden esetben érdemes ellenőrizni.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek