Share on facebook
Share on email

A nagy fapadosok legszívatósabb szabályai

A főidényben talán már nem változtatgatják többet a szabályokat a fapados szolgáltatók, azért nem árt összefoglalni, melyik légi utasszállítól hogyan viszonyulnak az utasaikhoz, illetve a szolgáltatásaikhoz.

 

Miket ajánlott ismerni repülőre szállónak, sőt, foglalás előtt is jó velük megismerkedni, a nekünk legjobb szolgáltató kiválasztását is befolyásolhatja, hogy melyik kínálja az igényeinkhez legközelebb álló szolgáltatást – szedte össze a legfontosabbakat a fapadosinfo.blog.

Természetesen nem teljeskörű a gyűjtés, például a feladott poggyász sincs benne – ennek az ára is egyre inkább dinamikusan változik, érdemes a kívánt útvonalra szóló próbafoglalással megnéznie annak, aki mindenképp feladáson gondolkodik.

A jegyárban természetesen benne foglaltatik, hogy elszállítanak A-ból B-be, a vécé is ingyenes még a gépen. Az egészből a legfontosabb tanulság: a két ultrafapados teljesen elszakadt a többitől, szándékos szétültetésre más továbbra sem vetemedik. A valós jegyárunkat úgy érdemes kiszámolni, hogy az igényeinknek megfelelő szolgáltatások árát hozzáadjuk az alapjegyárhoz.

Tehát pl. egy 20 eurós Wizz, vagy Ryanair jegynél végül olcsóbb lehet a 30 eurós easyJet-ajánlat Berlinbe, ha egy nagy kézivel utazunk, azt magunknál akarjuk tartani, ezért hajlandóak vagyunk időben beállni a sorba, e mellett ragaszkodunk ahhoz, hogy a családtagjainkkal egymás mellett üljünk.

Ha viszont teszünk arra, hogy szétrúghatják és várni kell a kézire, sőt még örülünk is annak, ha életünk párját a gép túlsó felére ültetik, lehet a csupasz jegyárból kiindulni.

WIZZ AIR

Ami ingyenes: CSAK EGY normál méretű kézipoggyász (méret: 55x40x23, max 10 kiló) elszállítása, online utasfelvétel. Második kis csomag (40x30x18 cm) csak elsőbbségi beszállás vásárlása esetén vihető

Kézipoggyász felvitele a fedélzetre: ingyen csak ha az egyetlen csomag befér az ülés alá, ezen felül csak az elsőbbségit vásárlóknak. A gyakorlatban a jól nyomorítható hátizsákokból felengednek nagyobbakat, gurulós bőröndből nem. A csomagelvételről és átpakolásról részletek az előző posztban. A kézipoggyász ingyen feladható a reptéri utasfelvételnél is.

Utasfelvétel: 48 órával indulás előtt (visszaútra 15 nap), ülőhelyfoglalás esetén 30 nap

SZÉTÜLTETÉS! Aki nem vesz magának ülést, szándékosan szétülteti a rendszer az azonos foglaláson szereplőket, hogy utána fizessenek az egymás melleti helyekért.

Az elsőbbségi ára általában 6-8 euró (előfordul 4 és 10 is), a mezei (nem nagy lábtér, nem első sorok) ülések 5-12 euró között vannak, egy átlagos olcsó a gép hátulján 7-8 euró körül jellemző. Legutóbb azt láttuk, hogy eltűnt az ablakos ülések felára.

RYANAIR

Ami ingyenes: egy normál ÉS egy kis kézicsomag elszállítása (55x40x20 és 35x20x20 cm a mérethatár), online utasfelvétel

Kézipoggyász felvitele a fedélzetre: ingyen csak azt, ami befér az ülés alá, ezen felül csak az elsőbbségit (priority&2bags) vásárlóknak

Utasfelvétel: indulás előtt 48 óra, retúr foglalás vissza lábánál is ugyanez, ülőhelyfoglalás esetén 60 nap

SZÉTÜLTETÉS! Mint a Wizznél

Az elsőbbségi ára 5-6 euró, az ülések 4-től indulnak, néha akciózzák 2-ért. Összességében átlagosan egyértelműen olcsóbb, mint a Wizznél.

EASYJET

Ami ingyenes: EGY kézipoggyász (56x45x25 cm, súlyhatár nincs) elszállítása, egymás mellé osztott ülés, online mellett a reptéri utasfelvétel is

Kézipoggyász felvitele a gépre: a külön nem fizetők közül időrendi sorrendban általában az első 55 utas felviheti, utána elveszik. Aki tehát szeretné magával vinni a gépre, jó, ha korán beáll a beszállításnál a sorba.

Online utasfevétel: mínusz 30 napnál nyílik

NORWEGIAN

Ami ingyenes: egy normál ÉS egy kicsi elszállítása (55x40x23 és 25x33x20 cm), egymás mellé osztott ülés, online mellett a reptéri utasfelvétel is, wifi a fedélzeten (kivéve a leszállás és a felszállás időszakát)

Kézipoggyász felvitele a gépre: a szabály annyi, hogy zsúfolt járatokon megkérhetik az utasokat, hogy adják fel. Többször láttuk, hogy önként jelentkezőkből megvolt a szükséges mennyiség, korán sorba állva itt is az a jellemző, hogy extra fizetése nélkül is magunknál tarthatjuk a kézit.

Online utasfelvétel: csak 24 órával indulás előtt. (De a reptéri ingyenes.)

JET2

 Ami ingyenes: egy normál (56x45x25 cm, 10 kg) kézi ÉS egy második kicsi is vihető, "ha a körülmények lehetővé teszik", egymás mellé osztott ülés, online utasfelvétel

Kézipoggyász felvitele: nem részletezik, milyen alapon és kitől veszik el a csomagot. (Velük rég utaztunk, konkrét saját tapasztalatunk nincs, várjuk)

Online utasfelvétel: az indulás előtti 28. naptól

EUROWINGS

Ami ingyenes: Egy normál (55x40x23 cm, de csak 8 kg) és egy igen keskeny kis csomag:(40x30x10 cm) elfuvarozása, ingyen reptéri csekkin is, egymás mellé adott hely.

Kézipoggász felvitele: „a nagyobb vagy nehezebb csomagokat fel kell adni”.

 

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek