Share on facebook
Share on email

Újévi fogadalmak

Kevesebb zsír és szénhidrát, több fehérje.

Talán mióta újévi fogadalmat tesznek az emberek, azóta minden januárban sok-sok ezredmagunkkal vágunk bele az egészségesebb életmódba. Ez ma főként annyit jelent, hogy a konditermekben rekordot döntenek a havibérlet értékesítések, és a megszokottnál jóval nagyobb sorok állnak az egészségboltok pénztárainál. Megfogadjuk, hogy proteindús, zsírban és szénhidrátban szegényebb ételeket fogyasztunk. És persze mindannyian kívülről fújjuk, melyek az ehhez legideálisabb alapanyagok: ilyenek a kalóriaszegény zöldségek, a proteindús húsok és tejtermékek, valamint a szinte összes előnyös tulajdonsággal rendelkező tojás, annak is ilyentájt a legkedveltebb része, a tojásfehérje.

Amikor ma proteindús zsír- és szénhidrátszegény ételekről beszélünk, sokkal változatosabb étrendben és gasztronómiai lehetőségekben gondolkozhatunk, mint akár csak öt-tíz évvel ezelőtt. Egyre könnyebb olyan minimális zsírtartalommal és különleges ízvilággal rendelkező húsfélékhez is hozzájutni mint a galambhús, de ma már nagy áruházláncok polcain megtaláljuk a tojásfehérjéből készült tejtermék helyettesítőket is. Napjainkban egy proteindús, zsír- és szénhidrátcsökkentett tejmentes „túrógombóc” elkészítése sem lehetetlen, sőt, egyre gyakoribb esemény a modern háztartásokban. Főleg ott, ahol tejfehérje-allergiások, laktózérzékenyek is élnek a családban” – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, aki főként tojástermékek fejlesztésével foglalkozik.

A változatos ízvilág és étrend azért is nagyon fontos, mert gyakran az életmódváltások az ételek egyhangúságán buknak el. Azonban ma már az ideális alapanyagok megtartásával is remek variációk készíthetőek. A tojásfehérjéből például kiváló sajthelyettesítők kreálhatóak, amelyek ízesítésében nem kell korlátokat szabnunk magunknak.

Kapros lazacos paleo sajthelyettesítő receptje:
20 dkg ToTu Rögös
20 dkg ToTu Krém
1 teáskanál só
2 teáskanál citromlé
15 dkg kókuszolaj
2-3 evőkanál finomra vágott kapor
20 dkg füstölt lazac
2 dl forró víz
2 dkg por zselatin vagy 12 lap
A zselatint feloldjuk a forró vízben, majd a többi hozzávalóval, a kapor kivételével, krémesre turmixoljuk. Hozzáforgatjuk a kaprot. Szilikon formába töltjük, végül hűtőszekrénybe téve hagyjuk megdermedni.

További információ: https://www.facebook.com/totutojastermek

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Badacsonyi borok zajos sikere a New Yorkban

A Badacsonyi borvidék legnagyobb szabású eseménye immáron tizenharmadik alkalommal költözött Budapestre egy napra és az előző évekhez hasonlóan ismételten hatalmas sikert aratott.

Turbulenciát hoz a nyuszi

Húsvét előtti kerekasztal beszélgetését a tavaszi napéjegyenlőségre időzítette a Magyar Édességgyártók Szövetsége – az édességpiaci alapanyaghelyzet azonban korántsem ilyen kiegyensúlyozott.