Ez a tejfehérje-allergiások és laktózérzékenyek egyre nagyobb száma mellett számos, a tehéntejet elhagyó divatos táplálkozási irányzatnak, mint például a paleo és a keto is köszönhető. Azonban sokan egyszerűen csak nyitottak az új gasztronómiai élményekre, néha halmozva az újdonságokat, amelyet több különleges recept is bizonyít, mint amelyeknek a tojásfehérje-alapú tejtermék-helyettesítők, a ToTu-termékcsalád és a strucchús is alapanyaga.
– A tejmentesen-táplálkozás, az egészséget szem előtt tartó táplálkozási irányzatok és a változatos étrend nem zárja ki egymást. Hihetetlen élmény, hogy egy vérbeli konyhamester mit ki tud hozni a strucchúsból vagy éppen a tojásfehérje-termékeinkből. Ezek kombinációját pedig végképp érdemes kipróbálni és a gasztro-bakancslistánk elejére felírni – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök.
Itt található két strucchúst és ToTu-termékeket is felhasználó receptkülönlegesség:

Strucc steak júdásfülgomba salátával
Hozzávalók:
4 x 25 dkg Le GourMate strucc steak
1-2 evőkanál zsiradék
saláta
a salátához:
40 dkg friss júdásfülgomba
20 dkg a diétánkba illeszthető tészta
20 dkg ToTu extrán krémes
20 dkg paleolaj
4 dkg kókusz aminó szósz
2 evőkanál méz (ízlés szerint helyettesíthető más édesítővel is)
3-4 evőkanál szezámmag
só
A gombasalátához a tésztát a csomagolásán feltüntetett módon megfőzzük. Leszűrjük, kihűtjük. A gombát egyforma darabokra vágjuk. Sós, lobogó vízben 10 perc alatt megfőzzük. Leszűrjük, kihűtjük.
A ToTu extrán krémest habverővel összekeverjük az olajjal úgy, hogy az olajat apránként csorgatjuk a krémhez. Ízesítjük sóval, mézzel és kókusz aminó szósszal. Összekeverjük a kihűtött gombával és a tésztával. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
Felforrósított zsiradékban a húsdarabok minden oldalát átsütjük 2-2 perc alatt. Kis időre félretesszük, mielőtt szeletelnénk. Tálaláskor salátaágyra fektetjük a hússzeleteket, a júdásfülgomba salátát pedig megszórjuk szárazon pirított szezámmaggal.
Tipp: friss gomba helyett használhatunk szárítottat is, ebben az esetben 4 dkg szárított fafület folyó vízben alaposan mossunk meg, majd bő vízben hagyjuk 1 órán át ázni. Miután visszanyerte eredeti méretét, egyforma darabokra vágjuk, majd a továbbiakban a receptben leírtak szerint járunk el vele. Ha csak a gluténmentesség a cél, a kókusz aminó szósz helyett használhatunk gluténmentes szójaszószt is.

Struccburger nyerstojás mentes ToTu-s majonézzel
Hozzávalók:
4 db Le GourMate strucc húspogácsa
1 evőkanál zsiradék
mentes ketchup
mentes mustár
saláta
uborka
lilahagyma
a hamburger zsemléhez:
2 tojás
9 dkg víz
1 evőkanál citromlé
2,5 dkg eritrit
5 gramm só
15 dkg Keltes élmény univerzális szénhidrát csökkentett lisztkeverék
a zsemle tetejére:
1 evőkanál paradicsomlé
szezámmag
a nyerstojásmentes majonézhez:
5 dkg ToTu extrán krémes
7 dkg paleolaj
eritrit
citromlé
mentes mustár
törött bors
só
A zsemléhez a folyadékokat elegyítjük. Hozzákeverjük a száraz anyagokat. 30 percig pihentetjük. Vizes kézzel 4 hamburger zsemlét formázunk belőle, ügyelve, hogy a pogácsákkal nagyjából azonos méretűek legyenek. Lekenjük paradicsomlével, megszórjuk szezámmaggal, végül 180°C-os sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Kihűtjük. Ezek kicsit laposabbak lesznek a hagyományosnál, de a végeredménynél ez szinte nem is fog látszani. A majonézhez a ToTu extrán krémest összekeverjük a paleolajjal úgy, hogy az olajat apránként csorgatjuk a krémhez. Ízesítjük sóval, törött borssal, mustárral, eritrittel és citromlével. Félretesszük.A strucc húspogácsákat kevés zsiradékon mindkét oldalán átsütjük. A hamburger zsemlét kettévágjuk. Az alsó felét megpakoljuk salátával. Rátesszük a húst. Erre kerül a majonéz, a ketchup és a mustár. Uborkával és lilahagymával is bőven megpúpozzuk, mielőtt ráhelyeznénk a zsemle tetejét. Máris fogyaszthatjuk.
Tipp: természetesen bármilyen más, a diétánkba illeszthető hamburgerzsemlét használhatunk hozzá.
További információ: https://www.facebook.com/totutojastermek