Share on facebook
Share on email

Magyarország legjobb kenyerei és sétáló süteménye

A Magyar Pékszövetség idei Kenyérversenyére ötvenhat nevezés érkezett

A Magyar Pékszövetség hagyományaihoz híven idén tizenegyedik alkalommal hirdette meg a Szent István napi Kenyérversenyt. Az első körben ötvenhat termék nevezett három kategóriában, a selejtezőn ötfős szakmai zsűri értékelte a termékeket. A zsűrizés során az ítészek a Magyar Élelmiszerkönyv
előírásának megfelelően vizsgálták a kenyereket, különös tekintettel a minőségi jegyekre, a héjazat, a bélzet, az illat, íz és aroma vonatkozásában.

A megmérettetés elsődleges célja, hogy folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart, így a hagyományos kenyerek mellett a fogyasztói igényeknek megfelelő, minőségi termékekkel gazdagodjon az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk választéka. A másodlagos szempont a magyar pékek ötletgazdagságának bemutatása.

A sajtótájékoztatót Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke, Ilonka Boldizsár a Pékek és Cukrászok Világszövetségének örökös tiszteletbeli tagja, a zsűri elnöke nyitotta meg. Az elnök úr beszédében kiemelte, már az első megmérettetésen ötvenhat ígéretes termékkel neveztek be az ország legjobb pékségei. A második körös nyilvános eseményen az öttagú szakmai zsűri két résztvevővel bővült. Felkai Beáta az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztályvezetője és Dr. Pleva György, a NÉBIH Élelmiszer-takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatója csatlakozott a sütőipari szakemberekhez. Az ítészek a rendezvényen huszonöt terméket kóstoltak végig két óra leforgása alatt.

A győztes termékekkel a nagyközönség augusztus 19-21. között találkozhat a Magyar Ízek Utcája rendezvényen, aminek az idei mottója a gabona. A látogatók betekintést nyernek a különböző búzafajták világába, izgalmas hazai lisztekkel találkozhatnak az itthon működő malmok kínálataiból.

Három kategóriában lehetett versenyezni a Kenyérversenyre:

* Szent István napi kenyér

* Innovatív kenyér

* Sétáló sütemény (új versenyszám ebben az évben)

A Szent István napi Kenyér kategória verseny kenyerei:

* Gulyás Kenyér

* Pásztor Kenyér

* Mangalicazsíros kovászos Kenyér

* Szent Istváni Matyó Vekni

* Durum Kovászos Kenyér

* Ünnepi Cipócska

* Egyházi Kenyér

* Kerepes Szíve

* Szabolcsi Kovászos

Az Innovatív kategória verseny kenyerei:

* Római Carrot Kenyér

* Burgonyás-lenmagos Áldás

* Kukoricás-magvas Vekni

* Rusztikus Halászlé kísérő Kenyér

* Kendermagos alakor

* Ringló Cipó

* Erdei Munkás Kenyér

* Kriszti Levendulás Kenyere

* Batátás Kenyér

A Sétáló Sütemény versenytermékei:

* Zabos-szilvás Papucs

* Fahéjas Croffin

* Kelbimbós Forgó

* Körtés Fonat

* Túrós-barackos Szelet

* Teljes kiőrlésű tönkölyös szilvás papucs

* Epres fonat)

A verseny első és legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő alapélelmiszerünk. A Szent István napi kenyér alapfeltétele volt, hogy a kenyér a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint készüljön lisztből, hagyományos kovászos technológiával, kizárólag hazai, természetes alapanyagok felhasználásával. Ebben a versenyszámban a kilenc legjobb kenyeret értékeli a hétfős zsűri. A sajtó képviselői az esemény során megnézhetik, megkóstolhatják azt a repertoárt, amiből az idei év nyertes
kenyere kerül kiválasztásra. Az első helyezést elért Szent István napi Kenyeret augusztus elején, az állami ünnepségek központi sajtótájékoztatóján, a Parlamentben mutatják be.

A második kategóriában az Innovációs fejlesztések kapnak figyelmet – ez a versenyszám igen népszerű a versenyzők körében – nem mindennapi alapanyagokból, különleges gabonák és magvak felhasználásával sütötték meg a pékek a kenyereket, érdekes és merész íz világot ötvözve a dekoratív megjelenéssel.

A harmadik versenyszám ebben az évben újdonságnak számít. A Sétálós Süteményeknél alapkritérium a leveles tészta volt, a kialakítás során ügyelni kellett arra, hogy a termék kézzelfogható és séta közben is
kényelmesen fogyasztható legyen.

A kategória győztesek a szakma elismerésén és megbecsülésén túl pénzjutalomban is részesülnek.

A Magyar Pékszövetség szakmai versenyén, csak azok tudnak igazán sikeresek lenni, akik fejlesztenek, időt és energiát fordítanak a folyamatos tanulásra. A magyar pékek elhivatottságát mutatja, hogy még a nehéz idők ellenére (háborús helyzet, a gazdasági válság, folyamatosan emelkedő költségek, szabályzati rendszerváltozások) is helyt állnak és kiemelt helyen kezelik a termékfejlesztést. Ez tette lehetővé, hogy az idei évben ötvenhat termékkel neveztek, minőségi kenyereket sütöttek és örömmel fogadták az új
kategóriát, ahol az izgalmas ízek párosultak a különleges megjelenéssel.

A megmérettetésen a szakma képviselői nemcsak arra fordítottak energiát, amire szükség volt, hanem tettek egy bátor lépést és a jövőbe tekintettek. Ennek egyik oka, hogy a pékek felismerték, a fogyasztókat csak minőségi termékek előállításával és újdonságok bevezetésével lehet megtartani. Azok a vállalkozások, amelyek képesek újítani, többszörösen nyereséget könyvelhetnek el. A pékségek, akik részt vesznek a kenyérversenyen megteremtik maguknak a lehetőséget, hogy termékeiket népszerűsítsék, új fogyasztói körrel bővüljenek, hiszen ez egy remek lehetőség arra, hogy az Ízek Utcája rendezvényen személyesen is találkozzanak a fogyasztókkal.

A Magyar Pékszövetség méltán büszke a hazai pékekre, akik minden helyzetben helyt állnak és biztosítják az egyik alapvető élelmiszerünket, a kenyeret, ami minden család asztalán megtalálható az étkezések során. Jelenleg olyan hazai és globális folyamatok zajlanak a világban, amik gyökeresen
megváltoztatják a sütőipari szakágazatot. A nehézségek ellenére próbálunk pozitívak maradni, mert a vásárlóknak szükségünk van ránk és a minőségi sütőipari termékekre egyaránt.

A második körös zsűri tagjai:

* Dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztályának vezetője

* Dr. Pleva György, az Élelmiszer és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vezetője, főállatorvos

* Ilonka Boldizsár – a zsűri elnöke, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja

* Gyenge Katalin – a balatonkenesei Katica Pékség és Kávé és Teaház vezetője, a Bocus d’Or innovációs díj első helyezettje

* Nardai Anita- a Magyar Pékek Fejedelmi Rendfője, pékmester, a Falatnyi Pékség ügyvezetője, a Közép Dunántúli térségben

* Kászpári Károly – Baranya-Somogy-Tolna megye régió elnöke, Fristen Kft. ügyvezetője

* Király István – Bács-Kiskun megye régió elnöke, Király Pék és Társa Bt. alapítója

További információ:

www.pekszovetseg.hu

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

A Szent István napi Kenyér első helyezettje a Gulyás kenyér

A Magyar Pékszövetség hagyományaihoz híven, tizenegyedik alkalommal rendezte meg Kenyérversenyét. Az államalapítás ünnepére készülő Szent István napi kenyér első helyezettjével és az Innovatív kategória győztes termékével, valamint a gyártókkal a Parlamentben megrendezett ünnepélyes díjátadón találkozhatott először a közönség.

A „NAGYI KEDVENCE” A MAGYARORSZÁG CUKORMENTES TORTÁJA VERSENY GYŐZTESE

A szegedi Virág Cukrászda és Kávéház hozzáadott cukor nélkül készült alkotása nyerte idén a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt hirdet meg. A „Nagyi kedvence” győzelmét Budapesten, az Országház Vadásztermében tartott sajtótájékoztatón jelentették be, ahol az augusztus 20-i programok mellett kihirdették a 2022-es Magyarország Tortáját, amely a „Huncut szilva herceg” nevű édesség lett. A győztes tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni, mikortól az ország számos cukrászdájában és Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján is árusítják.

Magyar lett a világ második legjobb fagylaltkészítője

A Gelato Festival a napokban hirdette ki a világ legjobb fagylaltkészítőit. A nemzetközi ranglista második helyezettje Fazekas Ádám, a budapesti Fazekas Cukrászda vezetője lett a pisztácia gyümölcsfagylaltjával. A magyar cukrászmester eredménye már a nemzetközi sajtót is bejárta.