Share on facebook
Share on email

Laktózérzékeny vagy vegán? Ezeket a finomságokat bátran eheti

Minden harmadik magyar tejcukor-érzékeny

Hazai adatok szerint a tejcukor-érzékenység vagy más néven a laktóz intolerancia immár minden harmadik magyart érint. Nem csoda hát, hogy a hazai tejtermék-gyártók igyekeznek kiszolgálni a speciális étrendet követők igényeit is. Ma már egyre nagyobb a választék a laktózmentes élelmiszerek piacán is, ennek köszönhetően pedig a tejcukor-érzékenységben szenvedőknek sem kell lemondaniuk egy kis finomságról.

A tejcukor-érzékenység – amelyet a laktáz enzim hiánya okoz – napjainkban egyre több embert érint. A laktázhiány állandó és átmeneti jelleggel is előfordulhat. Talán kevésbé közismert tény, hogy az életkorunk előrehaladtával a laktáz enzim termelődése csökken a szervezetünkben, ezért ilyen esetekben is megoldást jelenthet a laktózmentes tejtermékek fogyasztása.

„A laktózmentes termékek laktáz enzim hozzáadásával készülnek, így a laktózt már bontott formában tartalmazzák, ezért az erre érzékenyek számára is fogyaszthatóvá válnak. Beltartalmi értékük azonos a „normál” tejtermékekével. A laktózmentes diétát folytatók már a Hulala termékcsaládban is megtalálhatják a számukra megfelelő alapanyagokat, legyen az habtejszín, főzőtejszín vagy tejszínhabspray. Lemondások nélkül élvezhetik a karácsonyi menü bármely fogását” – mondta el Monori István, a Hulala márkatermékeket forgalmazó König-Units Kft. kategória-menedzsere.

Noha a cég több mint húsz éve forgalmaz növényi alapú habalapokat és főzőkrémeket, a Hulala olasz gyártója épp a megváltozott táplálkozási igényeknek engedve alkotta meg új termék-palettáját, mellyel a laktóz intoleranciával küzdők mellett a vegán életmódot folytató vásárlók igényeit vette alapul.

Az új, vegán termékek júliustól már elérhetőek a boltokban és teljesen tejmentesek, nem tartalmaznak semmiféle állati eredetű összetevőt, mindemellett természetes módon laktóz- és gluténmentesek.

Vegán finomságok ünnepekre

A legszigorúbb vegetáriánus vonalat követők is finom, változatos ételeket készíthetnek, receptjeiket színesíthetik 100%-ban növényi összetevőkből készült habalappal, főzőkrémmel.

A Hulala vegán habalappal a habtejszínt válthatjuk ki, ezáltal bárki élvezhetik a habos süteményeket az ünnepek közeledtével. A termék cukrozott, tehát bármilyen egyéb összetevő hozzáadása nélkül könnyedén felverhető, tartani fogja alakját a süteményben vagy a tortán, emellett kiválóan habosodik, ezért gazdaságos is. Széleskörűen felhasználható habok, krémek, töltelékek készítésénél. A téli időszak kedvelt gyümölcse a gesztenye, ezért ajánljuk a vegán gesztenyehabos sütemény elkészítését, melynek receptje a következő:

Vegán gesztenyehabos sütemény

HOZZÁVALÓK:

Piskótához:

5 dkg olvasztott kókuszzsír

25 dkg tönkölyliszt

10 dkg nádcukor

1 csomag sütőpor

1 csomag vaníliás cukor

1 csipet só

1 bögre meleg víz

Gesztenyés habhoz:

1 csomag gesztenyemassza

2 db Hulala Vegán habalap 200ml

ELKÉSZÍTÉS:

Az olvasztott kókuszzsírt, a nádcukrot és a vanillincukrot összekeverjük a bögre meleg vízzel. Külön tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral és a csipet sóval.

A két tál tartalmát összeöntjük és simára keverjük. Az összekevert tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 180°C-os előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.

Ha kihűlt a piskóta, elkészítjük a habot. Lereszeljük a gesztenyemasszát. Elkezdjük felverni a Hulala Vegán habalapot, amikor majdnem kész, hozzáadjuk a lereszelt gesztenyét és azzal együtt verjük készre a habot. A gesztenyés habot a piskótára rétegezzük. Reszelt gesztenyemasszával megszórjuk a tetejét.

Ízek hétköznapokra

Főzéshez, öntetek és szószok készítéséhez mind a főzőtejszín, mind a tejföl kiváltható a Gran Cucina vegán főzőkrémmel, amely egyúttal gluténmentes is. Ajánlunk egy, a hétköznapokra szóló receptet:

Borsópaprikás galuskával

HOZZÁVALÓK:

Galuskához:

20 dkg csicseriborsó liszt

10 dkg köles liszt

1 tk só

2 tk olívaolaj

220 ml víz

Paprikáshoz:

2 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 tk fűszerpaprika

1 tk füstölt fűszerpaprika

2 tk majoránna

2 tk aprított snidling

75 dkg zöldborsó

2 doboz Gran Cucina Vegán főzőkrém

Ízlés szerint só és frissen őrölt tarkabors

ELKÉSZÍTÉS:

A lisztekhez adjuk a sót, az olajat, a vizet és alaposan összekeverjük. A víz mennyisége függ a liszttől is, annyit adjunk hozzá, hogy egy ragadós, nyúlós galuska állagot kapjunk. Forrásban lévő, enyhén sós vízbe szaggatjuk, pár perc alatt készre főzzük, majd leszűrjük. Ha nem használjuk fel egyből, akkor forgassuk össze néhány csepp semleges ízű növényi olajjal. A finomra vágott vöröshagymát, az apró kockára vágott paprikával és paradicsommal kevés növényi olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a fűszereket, a borsót, felöntjük annyi vízzel, ami éppen, hogy ellepi, összekeverjük és fedő alatt kb. 15 perc alatt készre főzzük. Amikor a borsó megpuhult, hozzáadjuk a Gran Cucina Vegán főzőkrémet, felforraljuk, végül beleforgatjuk a galuskát és aprított petrezselyemmel megszórva kínáljuk.

Elkészítési idő: 45 perc

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Belgrádtól Sanghajig megismerhetik a magyar tojás-innovációt!

Tojásfehérjéből tejtermék-helyettesítők, funkcionális élelmiszerek? Igen, egy magyar találmánynak köszönhetően egyedülálló módon elő lehet ma már állítani a tej-, zsír- és szénhidrátmentes túró-, tejföl-, sajtkrém-alternatívákat, méghozzá

Robbant a koffeinbomba Londonban!

Great Taste Awards díjat kapott az esztergomi kávépörkölő üzem Gasztronómiai Oscar-díjjal felérő elismerést hozott haza augusztus 1-én az Egyesült Királyságból a 2011-ben alapított Pacificaffé. A