Share on facebook
Share on email

„Kóstold körbe a Balatont” címmel rendezte a Balaton Kör őszi-téli szezonnyitó sajtóeseményét

Stílusoson, egy Szántód és Tihany között járó kompon, mely ezúttal gasztrokomppá varázsolódott, és kis kört tett meg az amúgy mesésen napos időben, olyan színpompás kék-zöld vízen, amilyent csak ősszel csodálhatunk meg.

No de ki is, mi is a Balatoni Kör Egyesület? „A legnagyobb szakmai szervezet, amely a minőségi balatoni vendéglátóhelyeket és borászatokat összefogja, csaknem ötven tagot, akik hirdetik és követik az egész éves balatoni vendéglátás koncepcióját. A Kóstold Körbe! őszi-téli rendezvénysorozattal a Balatoni Kör arra hívja fel a figyelmet, hogy szeptembertől a balatoni turizmus nem áll meg, csak átalakul. A következő hónapok középpontjában a minőség, a színvonalas programok és a régiós értékek állnak. A „Kóstold Körbe” gasztrofeszteken a Balatoni Kör tagjainak éttermei, cukrászdái, borászatai állítanak ki, valamint zenei- és családi programokkal várják a vendégeket.”

„Aki már árt ősszel a Balatonon, egyetérthet Szilágyi Lajossal, a Balatoni Kör elnökével abban, hogy „ebben az időszakban mutatja a legszerethetőbb arcát a Balaton.” Jó hír a vendégeknek, hogy „Tömegturizmus már nincs, így még többet foglalkozhatunk a vendégekkel, és olyan minőségi programot szervezhetünk, ami a régiót és a balatoni vendéglátóhelyeket népszerűsíti. A cél az, hogy az a sokszor szélsőséges hullámzás, ami a vendégek számát illeti, kiegyenlítődjék, és a régió vállalkozói egész éves nyitva tartással tudjanak tervezni. Az is fontos, nekünk, vendégeknek, hogy mint mondta, „az elmúlt nyáron sok új, minőségi vendéglátóhely nyílt a tó körül. Nemcsak a helyi vállalkozások, de mindannyiunk érdeke, hogy a Balaton ne csak hétvégi desztináció legyen. Szeretnénk, ha az utazási döntéseket nem kizárólag az időjárásjelentés határozná meg, hiszen minden körülmények között és minden hónapban találnak a vendégek megfelelő programot, látnivalót, gasztronómiai élményt a tó körül. Büszkék vagyunk arra, hogy hozzájárulhattunk ahhoz, hogy a Balaton Magyarország egyik kiemelkedő gasztronómiai régiója lett!”

A Balaton és a hajókázás elválaszthatatlan egymástól, így Veigl Gábor, a BAHART (Balatoni Hajózási Rt.) vezérigazgatója is jelen volt, aki elmondta, hogy: „Az idén 175 éves BAHART is örömmel csatlakozott a Balatoni Kör Veigl Gábor,BAHART kezdeményezéséhez, hiszen az őszi szezont tartalmas programokkal és minőségi szolgáltatásokkal kell megtölteni, aminek része a bor, a gasztronómia és a hajózás is.”

Az eseményen a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-t Markovits Alíz vezérigazgató képviselte, aki elmondta, hogy az Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt keretében, a régióból már „több mint 103 település csatlakozott, és velük közösen, sokszínű kulturális programokkal tudjuk mi is a Balatoni Kör törekvéseit támogatni.”

Miután olvasóink megismerték az esemény szervezőit és gondolataikat, most az élménybeszámoló következik: 13 étteremről és 13 borászatról, akik e jeles napon „egy hajóban eveztek”, felvillantunk egy-egy érdekességet.

A Balaton Kör emblémájával díszített borospohárral indultam neki, hogy jó hőfokúra hűtött, fehér-, rozé- és vörösborokat, gyöngyöző borokat, pezsgőket megkóstoljam a borászoknál. Felkerestem az újak mellett régi ismerősöket, akik fáradhatatlanul meséltek termésről, borról, időjárásról, szüretről, szőlőről, a szebbnél szebb boroscímkékről, emblémákról és születésükről (pl. arról, hogy azért van hegedű az egyik borászat emblémájában, mert ezzel emlékeznek a sok hangszeren játszó nagyapára) ‒ vagy épp az egykori kishegyi (Balatonlelle) iskoláról, mert én arra is kíváncsi voltam. Vagy felemlegettük az akár pár éve lezajlott borkóstoló vacsorákat, az új borteraszok-éttermek megnyitását, ahol és amikor szintén jól éreztük magunkat, mint ahogy most is…Megbeszéltük, többekkel, jó hangulatban és egymás véleményére kíváncsian, hogy kinek mi szép a Balatonon. Hogy miért szép nekem Somogy, és hogy milyen jó átnézni a fonyódi vagy a boglári hegyre az északi partról, vagy hogy mennyire kell nekem a Badacsony látványa ahhoz, hogy tényleg a Balatonon érezzem magam. Hogy miért szép másnak az északi part, remek öbleivel, hegyeivel, váraival, dűlőivel, hangulataival, zenés eseményeivel, és a déli part ezer fényének látványával, amikor este kigyúlnak…

Nem volt könnyű elválni (ha csak kis időre is) a borászoktól, de a komp másik odalán egymás mellett elhelyezkedő éttermek és cukrászatok asztalai felől olyan illatok szálltak felénk, hogy nem lehetett kihagyni őket sem. Remek, volt, hogy a pici, egyfalatkás étkektől az általában papírtálcára helyezett szaftos-grillezett, körtettel-salátákkal tálalt húsoktól a sajtokon át halakig és a zalai dödölléig, minden volt. No meg édesség: isteni gyümölcsös (fügés), habos, „murcis”, sodós, mondjuk „hagyományos, házias” édességektől az „újragondolt” finomságokig. Mi tagadás, nem mindenről találtuk ki, ránézésre, hogy mi is lehet, csak azt tudtuk, hogy nagyon finom, pl. a jégcsapretekből készült savanyúságnál, a látvány alapján, többen káposztára szavaztak – tévesen. De volt itt kápiás lecsókrém pirított polentával (!), rosé mangalica, fermentált, zöldségek, keszegburger (!), kaviáros ízesítésű töltelékkel…

Nos, aki olvasóink közül részt vesz borkóstolókon, vacsorákon-ebédeken, az jó hangulatú beszélgetést is „kap” vendéglátóitól, ahogy mi is, ezért is ajánljuk e kör tagjait, akikről a https://balatoni-kor.hu/hu-HU/KostoldKorbe oldalon mindent elolvashatnak.

Várjuk a „Kóstold Körbe!” bor&gasztrofeszt sorozat következő állomásait: vajon mi lehet még a szervezők tarsolyában? Nos, bármi is lesz, rossz nem lehet!

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

“Ilyen finom nincs másik”…

Elmondhatjuk ezt a rendkívül vékonyra szeletelt nyers baconról, melynek gyártását a Tamási-Hús Kft. immár 20 éve folyamatosan tökéletesíti. S, hogy kezdődött?