Share on facebook
Share on email

Három ízbomba baconös recept az ünnepi asztalra

Imádni fogja a család ezeket az egyszerű finomságokat

Napjainkra a karácsonyi fogások megkerülhetetlen alapanyagává vált a bacon, amely sokoldalú felhasználási módja miatt lett a háziasszonyok nagy kedvence a szeretet ünnepén is. Kovács Péter, a Gierlinger termékeket is gyártó Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatójának segítségével most három olyan baconös receptet mutatunk be, amely garantáltan leveszi majd a lábáról az egész rokonságot.

A töltött káposzta és a halászlé a szenteste örök klasszikusa, a legtöbb háztartásban viszont már felismerték a baconben rejlő hatalmas potenciált. Sokan erre alapozzák a karácsonyi menü teljes ízvilágát, mások ropogós elemként vagy szószok összetevőjeként használják, de az biztos: a baconnek valamilyen formában megérdemelt helye van az ünnepi asztalon is.

Kovács Péter, a Gierlinger termékeket is gyártó Tamási-Hús Kft. kereskedelmi igazgatója elmondta, a bacon népszerűségét jól mutatja, hogy az év ezen szakaszában fogy belőle a legtöbb a boltokban. A kiugró kereslet pedig egyértelműen arra utal, hogy karácsonykor is előszeretettel fogyasztják a császárszalonnát a magyarok.

Karamellizált bacon masni

A feladat rendkívül egyszerű, az eredmény pedig utánozhatatlan. Legelőször béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, erre mehet a sütőrács, és azon elrendezhetjük a baconszeleteket. Ezután szórjunk csipetnyi barna cukrot a szeletekre úgy, hogy mindegyikre jusson. 190 fokon előmelegített sütőben süssük 30 percig, félidőben pedig forgassuk meg azokat. Az igazán ínyenceknek azt javasolja, hogy a bacon ízesítésekor lehelletnyi fahéjat, nádcukrot vagy juharszirupot használjanak, amitől még extrább lesz az ízkavalkád. Az édeskés szaftos téli ízvilágú bacon a krémlevesek tetején vagy húsos tálak díszítéseként igazán különleges, akár egy masni az ajándék tetején.

Baconös pogácsa és muffin

A pogácsa és a muffin is közkedvelt vendégváró falat, aminek nem lehet ellenállni. A teendőnk a következő: keverjünk a 60 dekányi lisztből készült pogácsatésztához úgy 20 dekányi kockázott, előre megpirított bacont, úgy hogy a pogácsatészta zsiradékanyag hozzáadását kicsit csökkentjük. A tésztát ezután a bevett szokás szerint kelesszük majd süssük ki. Kovács Péter megjegyezte, ez a pogácsarecept kiváltképp aranyat ér, ha a Gierlinger Premium Bacon termékcsaládból választunk hozzá alapanyagot, hiszen az előkészített kockák egyforma méretűek és kellőképpen húsosak.

Mivel muffinból is létezik sós változat, méghozzá rengeteg, és persze itt is van baconös opció. Az egyszerű sós muffin alaptésztát játszi könnyedséggel feldobhatod egy kis baconnel és füstölt sajttal is, sőt a téli hangulathoz és a baconhöz is jól passzol a muffinban az apróra vágott dió.

Baconbe tekert asztalt szilva falatkák

Ha nincs időnk karácsony másnapjára, a nagyobb vendégvárásra valami előétellel előrukkolni, akkor sem kell aggódnunk – már ha van kéznél bacon és egy kevés aszalt szilva. A két alapanyag tökéletes ízharmóniát tud teremteni, ehhez pedig még csak sokat sem kell tennünk. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd a félbe vágott baconszeletekbe tekerjünk bele egy-egy szem kimagozott aszalt szilvát, és rögzítsük fogpiszkálóval. A tepsibe helyezett finomságokat körülbelül fél óráig süssük 200 fokra előmelegített sütőben. A lényeg, hogy a bacon ropogósra süljön.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Nemzetközi eszmecsere a tojásról Bretagneban

Magyar egyetemi oktatókból, hallgatókból és ipari partnerekből álló csoport utazott Franciaországba, Rennes városába, ahol egy Erasmus BIP (Blended Intensive Programme) nemzetközi együttműködésben tudhattak meg mindent a francia tojástitkokról.