Share on facebook
Share on email

Bernáth József őszi finomságával búcsúzik Frutti, Veggi és Káosz

Az Európai Friss Csapat program idei utolsó sajtóworkshopján igazi őszi ízvilágot idéző káposztás-almás fogás készült Bernáth József séf irányításával.

A főzésben részt vett Győrffy Balázs a NAK elnöke, Fülöp Lili, a program dietetikusa, Kozák Luca, Európa-bajnoki ezüst érmes gátfutó, Soopfie és Sajt32 influencerek, valamint a program során megválasztott Zöldség- Gyümölcs Hősök, akiket gyerekek is elkísértek.

Az Európai Friss Csapat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, 2021-ben indult, a sikeres Európai Friss Kalandok folytatásaként, amely 2018-2020 között futott. Így tulajdonképpen hat éve kampányol azért, hogy a gyerekek, a fiatalok és a családok ismereteit bővítse a zöldségekkel, gyümölcsökkel kapcsolatban. Legyen szó a termesztésről, a felhasználhatóságról, a rendszeres fogyasztásról vagy éppen az egészségre gyakorolt pozitív hatásaikról.

A gyerekek több mint fele ismeri Fruttit, Veggit és Káoszt

Az Európai Friss csapat eseményén Győrffy Balázs köszöntőjéből kiderült, hogy  a gyerekek több mint fele ismeri a programot, és ötből négyen gondolják úgy, hogy a zöldségek és gyümölcsök, valamint fogyasztásuk is szórakoztató. A kutatási eredményekből jól látszik, hogy a szülők és a gyerekek is komfortosabbak lettek a konyhában, ha friss zöldségekkel és gyümölcsökkel készülő ételekről van szó, ezért a zöldségekből vagy gyümölcsökből készült ételtípusok, fogások is nagyobb arányban fordulnak elő a családokban. A főzelékek esetében ez 11 százalékpontos növekedést jelent 2021-hez képest. A program hatására továbbá a gyerekek 71%-a szeret friss zöldségekkel és gyümölcsökkel főzni, háromnegyed részüket pedig a szülők már a zöldségek és gyümölcsök vásárlásába is bevonják.

Őszi finomság: rozé kacsamell káposztás rétessel és mandulás almával Bernáth Józseftől

Az esemény hivatalos részét követően közös főzés kezdődött, amelyen a program gasztro nagykövetének, Bernáth József séfnek őszi ízvilágú, káposztás-almás receptjét készítették el és kóstolták meg a résztvevők.

A népszerű séf szerint a káposzta és az alma is a magyar konyha népszerű, ráadásul egészséges alapanyagai, de mégis ritkán használjuk őket a megszokott, jól bevált ételeken kívül máshoz. Pedig mindkét alapanyag sokféleképpen elkészíthető.

„Ha azt szeretnénk, hogy a gyerekek is megkóstolják az ezekből készült ételeket, akkor érdemes őket bevonni a főzés előkészületeibe, vagy akár a főzésbe is! Én a káposzta darabolásakor rendszerint nyersen megeszem a torzsáját, ami ha friss, egy kellemesen édes csemege, akár uzsonnára is. Természetesen a torzsa mellett a káposztalevél is fogyasztható nyersen: fel is lehet tekerni szeletelt sajttal, vagy akár tonhalkrémmel is! ” – meséli Bernáth József.

Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat program dietetikusa főzés közben elmondta, hogy az őszi időszakban, mind az alma mind a káposzta alapvető az egészségünk megóvása érdekében, ugyanis rengeteg vitamint tartalmaznak.

A káposztának és az almának is szezonja van ilyenkor, ezért érdemes minél többet fogyasztani belőlük. Nagy mennyiségben tartalmaznak rostokat, az almában található pektin (vízben oldódó rostanyag) ráadásul a bélflóránkra is remek hatást gyakorol! A káposzta, főleg savanyúság formájában nagy mennyiségű C-vitamint is tartalmaz, mely a hideg idő közeledtével kiemelt fontosságú az immunvédelem szempontjából. Antioxidáns tartalmuknak számos pozitív hatása van a betegségmegelőzésre vagy akár a szív- és érrendszerre, illetve az idegrendszerre is. Mivel a káposzta és az alma is sokféle módon elkészíthető, érdemes beépíteni őket a napi étkezéseinkbe: akár levesként, köretként, főételként. Az almát nyersen kisétkezésekre is fogyaszthatjuk, a káposztából pedig finom saláta is készülhet. A káposztát érdemes köménnyel fűszerezni, mert nemcsak az íze passzol hozzá nagyon jól, hanem még az emésztést is segíti” – mondta el a dietetikus.

Az eseményen elkészült fogás receptje mellett az Európai Friss Csapat weboldalán és közösségimédia-felületein még számos finom és egészséges zöldséges, gyümölcsös recept érhető el.

Háttérinformáció:

Az Európai Friss Csapat program a NAK edukációs kampánya, amelynek célja a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése a gyermekek és a gyermeket nevelő családok körében. A program arra hívja fel a figyelmet, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök könnyen elérhetők, gyorsan elkészíthetők és nagyon egészségesek. Az Európai Friss Csapat program első hároméves periódusa, az Európai Friss Kalandok 2018 és 2020 között futott Magyarországon.

A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA 2013 tavaszán alapított, kötelező tagsággal rendelkező szervezet. A köztestület tagja valamennyi mezőgazdasági, élelmiszeripari és vidékfejlesztési tevékenységet folytató természetes és jogi személy. A kamara mintegy 400 ezer fős tagsága révén a teljes hazai élelmiszerláncot lefedi, közülük több mint 50 ezren foglalkoznak zöldség- és gyümölcstermeléssel. Rugalmas és szakmailag felkészült szervezetként a NAK az alapítása óta azon dolgozik, hogy lendületet adjon a magyar agráriumnak. Legfontosabb feladata a magyar agrár- és élelmiszerszektor erősítése, a magyar termékek versenyképességének javítása itthon és a nemzetközi piacokon. Vezető szerepet tölt be a nemzeti agrár- és élelmiszer-stratégia alakításában és megvalósításában, továbbá a kormányzat első számú szakmai tárgyalópartnereként széles körű igazgatási és szolgáltatási közfeladatokat lát el.

További információ:

Fekete Zsanett, a NAK PR- és kommunikációért felelős kabinetfőnök-helyettese: fekete.zsanett@nak.hu;

Nagy László, a Havas Sport & Entertainment vezetője: laszlo.nagy@havas-se.com

Az Európai Friss Csapat program
Az Európai Friss Csapat program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) edukációs programja a friss, szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának népszerűsítésére, elsősorban a 6-18 éves korosztály és a 30-50 éves korú szülők számára. Az Európai Unió által támogatott program három európai ország együttműködésében valósul meg. Magyarországot a NAK képviseli, Franciaországot az Interfel szakmaközi szervezet, a francia szamóca- és a paradicsom-uborka termelői szervezet (AOPn), valamint a Kivi Szakmaközi Iroda (BIK), míg Belgiumot a belga minőségi mezőgazdaság előmozdításával foglalkozó ügynökség, az Apaq-W.
Az Európai Friss Csapat kampány finanszírozását az Európai Unió 80 százalékban vállalta, ami a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) esetében 1,2 millió euró támogatást jelent.
A program 2021 és 2023 között valósul meg, a korábbi rendkívül sikeres Európai Friss Kalandok program folytatásaként, amely 2018 és 2020 között futott hazánkban. Célja a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése volt a családok és a 6-14 éves korú gyermekek körében.

Az Európai Friss Csapat program háttere
A zöldségek, gyümölcsök rendszeres fogyasztása elengedhetetlen a gyermekek egészséges fejlődéséhez, felnőttkorban pedig jelentősen hozzájárul a betegségek megelőzéséhez, miként ezt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is egyértelműen megállapította. A WHO ezt figyelembe véve legalább 400 grammban határozta meg személyenként a napi zöldség- és gyümölcsbevitel ajánlott mennyiségét. 2018-ban, a program első szakaszának indulásakor, hazánkban 260 gramm volt az átlagos napi zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Kutatásokból kiderült, hogy a lemaradás leginkább a fiatalabb generációk körében jellemző. Az 1-3 éves korosztály zöldség- és gyümölcsfogyasztása még meghaladja a napi minimum szintet, a 400 grammot. Ez a mennyiség azonban az életkor növekedésével folyamatosan csökken, ahogy a zöldséget, gyümölcsöt rendszeresen fogyasztók aránya is. A serdülőkorúaknak csupán 28%-a eszik minden nap zöldséget és gyümölcsöt (Egészségmagatartás serdülőkorban kutatás). Ez volt az egyik oka a 14-18 éves korosztály bevonásának az Európai Friss Csapat kampányba.
A másik: ezzel a célcsoportbővítéssel lehetőség nyílik a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságához kapcsolódó üzeneteket óvodás kortól egészen 18 éves korig eljuttatni a gyermekekhez, fiatalokhoz. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a zöldségek és a gyümölcsök egyre inkább étkezéseik rendszeres részei legyenek. Ez rendkívül fontos, hiszen a fogyasztói magatartás formálásához, a táplálkozási szokások megváltoztatásához hosszabb időre van szükség, amit a program újabb három éve biztosít. Kutatási adatok szerint 18 éves kor felett már valamivel több igény mutatkozik a tudatos táplálkozásra, és bár a zöldségek, gyümölcsök a népszerű élelmiszerek közé tartoznak, fogyasztásuk mégsem éri el a WHO által ajánlott napi mennyiséget.

Az Európai Friss Csapat program célja
Az Európai Friss Csapat program célja, hogy a részt vevő országokban a gyermekes családok körében növekedjen a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása.
Ennek érdekében a program tovább szeretné bővíteni a gyermekek és szüleik ismereteit a zöldségekről és a gyümölcsökről – egészen „a termőföldtől a tányérig”. Valamint szeretné eloszlatni a friss gyümölcsökkel és zöldségekkel kapcsolatos előítéleteket, különösen azokat, amelyek a konyhai elkészítés bonyolultságával és időigényességével kapcsolatosak. Megmutatja, hogy a zöldségek és gyümölcsök elkészítése, fogyasztása nemcsak nagyon egészséges, hanem igazi közös családi élmény is lehet. Ez pedig a legjobb módja a táplálkozási szokások megváltoztatásának, hiszen a gyerekek minél kisebb kortól találkoznak rendszeresen a friss zöldségekkel és gyümölcsökkel a családi étkezéseken, annál hamarabb épülnek be azok a napi étrendjükbe.
Az Európai Friss Csapat – Az ízek ereje! program célja ezért az, hogy minél több szülő, nagyszülő ismerje meg a zöldségek, gyümölcsök változatosságát, jótékony hatásait, tanuljon meg elkészítési módokat, trükköket, és építse be ezeket a család étkezési szokásaiba. Az ő példájukon és a családi hagyományokon, táplálkozási rutinokon keresztül érhető el, hogy olyan generáció nőjön fel, amely számára alapvető az egészséges, friss zöldségen és gyümölcsön alapuló táplálkozás.
A NAK számára mindezek mellett kiemelten fontos az is, hogy a kampány céljaival összefüggésben javuljon a fogyasztói tudatosság, nőjön a jó minőségű hazai szezonális termékek iránti kereslet és erősödjön a hazai zöldség- gyümölcs ágazat.

Az Európai Friss Csapat kampány mottója: Európai Friss Csapat – Az ízek ereje!

Európai Friss Csapat – 2023
Az Európai Friss Csapat gasztro-házigazdája Bernáth József séf, aki több szakácskönyvet is írt, közülük egyet kifejezetten gyerekek számára.
Sportoló nagykövetként Kozák Luca Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó, olimpikon csatlakozott a kampányhoz, aki saját maga is megtapasztalta, mennyire fontos friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, hiszen az akár a sportteljesítményét is befolyásolhatja.
Fülöp Lili 2021 óta az Európai Friss Csapat program dietetikusa, aki szakemberként és gyakorló édesanyaként is a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás, az egészséges, tudatos táplálkozás híve.
Kifejezetten a 14-18 közötti célcsoport elérése érdekében népszerű és hiteles influenszerekkel működik együtt a program: Jászberényi Zsófia, vagyis Soopfie és Romfa Hunor (gamer nevén Sajt32) ennek a korosztálynak készít tartalmakat, amelyeket saját csatornáikon meg is oszt.

Európai Friss Csapat sajtóworkshop
2023-ban három különleges workshoppal készült az Európai Friss Csapat program, hogy tájékoztassa az újságírókat és egyúttal bepillantást nyújtson számukra a hazai zöldség- és gyümölcstermelők mindennapjaiba, valamint a zöldségek és gyümölcsök kulináris világába.
Az első sajtóworkshopon, májusban a szamóca, míg a nyári eseményen a paprika volt a középpontban. Az őszi sajtóworkshop az almáról és a káposztáról szól.
A workshopok alkalmával termelőtől, szakemberektől kaphatnak információkat a résztvevők az adott zöldségekről, gyümölcsökről, majd az Európai Friss Csapat séfje, Bernáth József irányításával könnyen kivitelezhető, gyors fogásokat is készíthetnek belőlük.

Európai Friss Csapat az áruházakban (POS)
• nyáron, 40 alkalommal a Penny és az Auchan áruházakban

Európai Friss Csapat roadshow
júniustól szeptember közepéig 6 helyszínen országszerte (Nagy Sportágválasztó, Galiba Fesztivál, GyereKert)

Európai Friss Csapat animációs minisorozat
• hazai mesecsatornákon és közösségimédia-felületeken látható az animációs minisorozat, amely Frutti, Veggi és Káosz kalandjairól, és a zöldségek, gyümölcsök szuper tulajdonságairól szól.

Európai Friss Csapat online
• weboldal – https://frutti-veggi.hu/
• Facebook oldal – https://www.facebook.com/europaifrisscsapat
• Instagram oldal – https://instagram.com/europaifrisscsapat
• TikTok – https://www.tiktok.com/@europaifrisscsapat
• Pinterest – https://hu.pinterest.com/europaifrisscsapat/

Zöldség- és Gyümölcsnap
• a korábbi évek hagyományait folytatva, június 17-én, az Európai Friss Csapat kampány részeként a NAK meghirdette a Zöldség- és Gyümölcsnapot.
• Ezen a napon ítélte oda a NAK a Magyarország Zöldség-Gyümölcs Hőse 2023 címet is, Petrilla Csabának, a Gloriett Zöld Közösség program alapítójának és vezetőjének.

Rozé kacsamell káposztás rétessel, mandulás almával

Hozzávalók:

A kacsamellhez:
2 db kacsamell
2-3 g finom só
5 g kacsazsír

A káposztás réteshez:
500 g lila káposzta
25 g kacsazsír
60 g kristálycukor
3 g finom só
35-40 g almaecet
1 g őrölt kömény
3 réteslap
75 g vaj
1 db tojásfehérje

A mandulás almához:
30 g darabolt mandula
20 g kristálycukor
2 db jonatán alma
10 g vaj

A tálaláshoz:
néhány levél madársaláta

Elkészítés:

A lila káposzta torzsáját eltávolítjuk, és a káposztát vékony szálakra vágjuk. Egy vastag falú edényben felhevítünk három evőkanál kacsazsírt, és beleszórjuk a cukrot. A lábast mozgatva addig melegítjük, amíg a zsírban a cukor mogyoróbarna színűre karamellizálódik. Ekkor beletesszük az összevágott káposztát, fürgén átforgatjuk, sózzuk, majd ráöntjük az ecetet. Ha a sótól nem enged elég levet, egy kevés vizet is önthetünk rá. Hozzáadjuk az őrölt köményt, és addig pároljuk, hogy még legyen roppanása a káposztának. Ez fedő alatt körülbelül 10-12 perc. Ezt követően hagyjuk teljesen kihűlni.

A réteslapok kenéséhez felolvasztjuk a vajat, majd hozzákeverjük a tojásfehérjét. A réteslapokból három darabot rétegzünk egymásra – mindegyik közé bátran kenünk a tojásfehérjés vajból. Amikor ugyanis sül a rétes, a tojásfehérje megkeményedik, így nem csúsznak majd el a tésztarétegek egymáson. A rétegezett réteslap hozzánk közel eső részére rászedjük a kinyomkodott káposztát, elegyengetjük, és lazán, de esztétikusan feltekerjük. Kettőnél többször ne hajtsunk rá tésztát, mert akkor nyers marad! A felesleges tésztát nyugodtan vágjuk le egy késsel. A rétesek tetejét (és szélét is) megkenjük a tojásfehérjés vajjal, megszurkáljuk villával, és 195 °C-ra előmelegített sütőben 16−24 perc alatt készre sütjük. Felszeletelés előtt érdemes kissé visszahűteni.

A kacsamelleket átnézzük, a tollkezdeményeket, tokokat eltávolítjuk, az inas részeket levágjuk a húsról. Egy centi távolságban átlósan beirdaljuk a bőrét. Lehetőleg csak a zsíros részéig vágjunk bele − a húsba ne! Egy közepesen forró, száraz serpenyőben a bőrével lefelé kezdjük el sütni. Az elején kissé megmozgatjuk a melleket, hogy kellő mennyiségű zsír süljön ki belőlük, így nem fog megégni a bőr. Ha pedig túl sok zsír sülne ki, akkor azt öntsük le egy kis edénybe – így gyorsabban sül majd a bőr ropogósra. Ez körülbelül másfél-két percet vesz igénybe. Ekkor megfordítjuk a melleket, és a húsos oldalukat is megpirítjuk. Bátran sózzuk a bőrös és a húsos felét is.
A sütőt előmelegítjük 100−110 °C-ra. A megpirult melleket a bőrös oldalukkal felfelé egy tepsire helyezett tálaló karikára, vagy egy alufóliából hajtott gyűrűre ültetjük, majd 16−18 percre betesszük a sütőbe. Azért nem direkt a tepsire tesszük, hogy ne ázzon a hús a kifolyó lében. A serpenyőt elöblítjük és szárazra töröljük, mert a tálalás előtt még szükségünk lesz rá.

A 16−18 perc leteltével a melleket kivesszük a sütőből, felmelegítjük a félretett serpenyőt, és egy kevés kacsazsíron (vagy a mellből kisült zsíron) pár másodperc alatt újra ropogósra sütjük a kissé visszapuhult bőrt. Ezután újra a bőrével felfelé legalább két-három percig pihentetjük a húsokat a felszeletelés előtt. A serpenyőt melegen tartjuk.

Az almát megpucoljuk, kimagozzuk, és cikkekre vágjuk. A serpenyőben világosbarnára pirítjuk a mandulát, majd kiöntjük egy tálkába. A forró serpenyőben karamellt készítünk, belehelyezzük az almacikkeket, majd a hideg kocka vajakat is. Enyhén sózzuk. Ahogy elkeveredik a vaj a karamellel, megszórjuk a pirított mandulával, és tálalhatunk is.

A pihentetett kacsamelleket vékony szeletekre vágjuk. Könnyebb szeletelni, ha a bőrös felükkel fektetjük a deszkára. Utána viszont rögtön fordítsuk vissza, hogy ropogós maradjon! A rétest tetszőleges darabokra vágjuk, teszünk a kacsa mellé két-három szeletet, majd a mandulás almával és a salátával fejezzük be a tálalást.

Jó étvágyat!

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Badacsonyi borok zajos sikere a New Yorkban

A Badacsonyi borvidék legnagyobb szabású eseménye immáron tizenharmadik alkalommal költözött Budapestre egy napra és az előző évekhez hasonlóan ismételten hatalmas sikert aratott.

Turbulenciát hoz a nyuszi

Húsvét előtti kerekasztal beszélgetését a tavaszi napéjegyenlőségre időzítette a Magyar Édességgyártók Szövetsége – az édességpiaci alapanyaghelyzet azonban korántsem ilyen kiegyensúlyozott.