Share on facebook
Share on email

Badacsony New Yorkban? Igen: Badacsony New Yorkban!

És már tizenegyedik alkalommal! A cím szellemes és igaz: a Badacsony Borvidék kiállítói, mintegy ötvenen ‒ borászok, szállásadók, kézműves termékek készítői, vendéglátóhelyek és programhelyszínek képviselői ‒ nem túl az Óperencián, hanem Budapesten várták vendégeiket az elegáns és patinás New York Palota Róma termében.

A kezdetben tágasnak tűnő terem hamar megtelt jókedvű, borozgató-kóstolgató, beszélgető, vendégekkel ‒ szakmai partnerekkel, újságírókkal, és persze a borkedvelőkkel ‒, akik örömmel fedezték fel egymást, hisz 2021-ben, a COVID miatt, a rendezvény elmaradt. Nem véletlenül kapta az esemény az „Életre hívunk”. szlogent 2022-ben.

Többször is körbe kellett sétálnunk a termet, ahol 34 borászat 160 bora és pezsgője várt ránk, így aztán hol a borászat és a borász nevét (A’ Capella Szőlőbirtoktól a Borbély Családi Pincészeten, a Laposa Birtokon, a Sellyei Kézműves Borászaton át a Weller Borházig); hol a száraz, hol a könnyed, hol a gyöngyöző, hol a testes, hol fehér, hol vörös, hol rozé bort, hol az felfedezésre váró újat, hol az ősi badacsonyi fajtákból készült nedűt keresve indultunk felfedező útra. Igaz, ha szembe jött valaki velünk, és ajánlotta XY kihagyhatatlanul remek borát, ez már elég volt ahhoz, hogy tervünket „átdolgozzuk”. Amikor végre sikerült körbejárni a termet, vissza-vissza tértünk a régi, vagy az új kedvenc borhoz, és ismét megkóstoltuk, most már értőbben, figyelmesebben, komótosabban. És hallgattuk, hogy mit, hogyan, miért…és a terveket, az eredményeket, a díjakat, no meg beszélgettünk a családi eseményekről, gyermekek-unokák születéséről.

De ne hagyjuk ki azokat a finom kézműves sajtokat, pesztókat, mézeket, lekvárokat, szörpöket, wassabis tökmagokat, kenyereket, grillezett zöldségeket, pogácsákat, kolbászokat, sonkákat, olajakat, melyeket egy-egy pohár bor előtt, mellett, után kóstoltunk a Lábdi Piac, a Szegi Családi Birtok, a Folly Arborétum és Borászat, a Bazaltcsepp Borbolt és Borászat, a Halászkert Hotel és Étterem jóvoltából. Remek ízek, tökéletes összhang!

Gondolva arra, hogy borozgatás után, Badacsonyban, milyen jó lenne maradni éjszakára, megnéztük a szállásadók villa-, szálloda-, hotelkínálatát is, egyebek között megismerkedtünk a teljes felújításon átesett Villa 17 Badacsony történetével, ajánlatával. Lesz miből választania az érdeklődőknek!

S, hogy milyen jó tud lenni egy pohár hűvös ásványvíz, azt is megtapasztaltuk a remek borok és étkek fogyasztása közben!

Kedves Olvasóinkat arra buzdítjuk, hogy járják be a nyár folyamán a Badacsonyi Borvidéket, kóstolják végig borait, étkeit. Érdeklődjenek a Badacsony Céh Turisztikai Egyesületnél helyben vagy tekintsék meg előzetesen a www.badacsony.com oldalt, amelyen minden fontos eseményről olvashatnak. Keressék fel Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot (www.bfnp.hu), a badacsonytördemici Ökoturisztikai Látogatóközpontot és Herczeg Ferenc strandot (www.olk.badacsonylabdihegy.hu) is: sétáljanak, barangoljanak a tájban, vízitúrázzanak egy jót a nádas vonalán ‒ és majd 2023-ban, ilyentájt, ne hagyják ki a 12. Badacsony New Yorkban rendezvényt!

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek