Share on facebook
Share on email

UNESCO Globális Geopark, GEOFOOD program Nógrádban!

Olvasóink előtt nem ismeretlen a geopark, a geotermék, a GEOFood védjegy fogalma, hisz 2019-ben már olvashattak online magazinunk oldalain erről a témáról a Bükk-vidék Geopark kapcsán. Szerkesztőségünk ezúttal Nógrádban járt, ahol az UNESCO Globális Geopark, GEOFOOD programmal, a GEOFood védjeggyel és büszke, új birtokosaival ismerkedtünk, no meg Nógrád nevezetességeivel, tájaival, melyekről a salgóbányai születésű Zenthe Ferenc így vall: „Köszönöm a Jóistennek, hogy ide születhettem.”

Utunk első állomása Salgótarján volt, a Nógrád megyei Önkormányzat díszterme, a védjegyátadó ünnepség színhelye. Dr. Bagó József jegyző üdvözölte a résztvevőket, majd Nagy Júliától, az Innotime Hungary Kft. ügyvezetőjétől, a GEOfood védjegy önkéntes koordinátorától hallhattunk arról, hogy hazánk is egyike annak a 30 országnak, mely csatlakozott már a 2015-ben létrejött GEOFood nemzetközi védjegyprogramhoz. Ennek célja az, hogy a helyi termékek és a geológiai örökség kapcsolatait bemutassa, és a helyi termelők piaci lehetőségeit bővítse. A Novohrad-Nógrád Geopark 2021-ben csatlakozott a programhoz, és már ebben az évben két nógrádi étterem kaphatta meg a GEOFOOD védjegyhasználati jogosultságot, vagyis megfelelt a rendkívül szigorú nemzetközi előírásoknak.” 2021-ben a hollókői Castellum Hotel Mikszáth étterme, illetve a mátraverebély-szentkúti Szent Jakab étterem nyerte el ezt a címet, mely azért is nagy szó, mert a világon eddig összesen 24 étterem kaphatta meg a GEOFood minősítést. A Castellum Hotel Mikszáth éttermének séfjétől, Oláh Zoltántól megtudtuk, hogy éttermükben minden alapanyag hazai, ezen belül az alapanyagok 70%-a Nógrád térségéből való. S hogy milyen ízek várnak az étterem vendégeire, azt mi is megkóstolhattuk: lépesméz, libamáj, házi köpülésű, ízesített csodavajak, mesés kenyerek, házi és fürjtojásétkek, érlelt Angus marhahús, ízőrző palóc ételek ‒ mindezt elegáns, mai stílusú tálasban…Ne hagyják ki, ha a Hollókőn, a Castellum Hotelt és a nagy palócról elnevezett éttermét!

És hogy kik azok a termelők, akik a szigorú feltételeknek folyamatosan megfeleltek, s így a védjegyet idén kiérdemelték? Egyikük Viktorné Benedek Boglárka, aki őstermelőként házi készítésű lekvárjaiért vehette át a díjat. Akik a Kék túra útvonalán túráznak, akár vásárolhatnak is tőle Szandaváralján, hisz háza előtt megy el a turistaút…Jó szívvel ajánljuk a remek szilva-, fahéjas birsalmalekvárt, mert ezeket is megkóstoltuk. Oklevelet vehetett át Nagy Mihály Gyógynövény Kft. képviseletében Nagy Balázs, akinek családja 1974 óta foglalkozik gyógynövénytermesztéssel, -feldolgozással és -értékesítéssel. A díjakat dr. Bagó József, a Nógrád megyei Önkormányzat jegyzője és a Novohrad-Nógrád Geopark geológusa, Prakfalvi Péter adta át.

Hallhattunk még a díjátadó keretében Murányi Bálinttól, a Nógrád Megyei Önkormányzat munkatársától a Vedd a Nógrádit! programról, mely a nógrádi termelőknek és a fogyasztóknak ad lehetőséget arra, hogy egymást és termékeiket megismerjék. Most 80 termelő szolgáltatásaiból lehet válogatni a www.veddanogradit.hu honlapon, vagy facebook oldalukon. Folyamatosan hírt adnak a megyei termelői napokról és egyéb, helyi termékekkel foglalkozó rendezvényekről. Érdemes ezt a honlapot is figyelni, melyen termékcsoportonként (is) olvasható a kínálat.

Napunk további részében, geotúránk során, Prakfalvi Péter geológus volt remek kalauzunk. Megmásztuk vele a Salgót, ahonnan leereszkedve felmásztunk a mátraverebély-szentkúti remetebarlangokhoz, aztán leereszkedtünk a Szent László hasadékba és völgybe, ahol megpillanthattuk Szent László királyunk lova patkójának nyomát és a sziklát, ahonnan a gyógyító forrást fakasztotta…

Mindeközben vagy 100 találós kérdést kaptunk kőzetekről, kőbányaszatról, kockakőről, repedésekről, vízzáró rétegekről, vulkánkitörésekről, tanösvényekről, de ki kellett találnunk azt is, hogy mi fán terem is a kút. Hallhattunk tőle dr. Krepuska Ferenc fül-orr-gégész professzorról és bányájáról, neves geológusokról, ösvényekről, a Medvesről, Petőfi Sándorról és a Salgóról írt verséről, szent helyekről és legendáikról…

Visszatértünk a Mátraverebély-Szentkúti nemzeti kegyhelyhez (https://szentkut.hu/), ahol Orosz Lóránt atya, a ferences rendház vezetője mutatta be nekünk igen részletesen, de mindvégig lebilincselően érdekességgel a helyet, kialakulásának történetét, legendáját, mai hétköznapjait és ünnepnapjait. Szentkút a legfontosabb magyarországi zarándokhelyek egyike, ferences szerzetesek által vezetett katolikus búcsújáróhely, mely 2006-ban vált Nemzeti Kegyhellyé. A Basilica Minor címet viselő barokk kegytemplom (melynek mennyezeti freskóján a helyhez köthető mindkét legenda látható), a rendház, a szabadtéri misézőhely, valamint a zarándokház 2015-ben újult meg. Szentkút története Szent László király legendájához kötődik, egyúttal fontos Mária-kegyhely, a középkor óta napjainkig az ország egyik leglátogatottabb zarándokhelye, melyet az is bizonyít, hogy a liturgikus térben elhelyezett, ún. hálatáblák száma évről évre nő, bizonyítva, hogy ma is vannak csodák. Zarándokház és -szállás is várja az érkezőket, valamint a Szent Jakab étterem (https://szentkut.hu/szent-jakab-etterem).

Útba ejtettük még az erdő közepén álló, a Medves bejáratánál álló, modern vonalú Eresztvényi Látogatóközpontot (www.hellosalgotarjan.hu). Itt Hegyi Péter turisztikai vezető ismertette a ház éttermi szolgáltatásait, s beszélt a rendszeres, időszaki fotókiállításokról, hogy a betérőknek a gyermekjátszótérről, mellyel várják a kirándulókat. Aki szereti a kerti sütögetést, az szalonnasütővasat is vásárolhat, hogy igaz jó szalonnát vagy akár húst süthessen a szabad tűznél. Megtekintettük a Geocsodák Háza, geoparki látogatóközpontot is, ahol Kollár Norbert vezetett végig bennünket az érdekes földtani kiállításban, ahol próbára tettük kőzetismeretünket egy interaktív „párosító játék” segítségével. Megnéztük a 150 fős színháztermet, a Zenthe Ferenc színművész emlékszobáját is, és azt is megtudtuk, hogy Komlóssy Erzsébet operaénekesnő is itt, Salgóbányán született, és vált a „legszebb althangú” magyar operaénekesnővé.

Utunk végén, GEOFOOD védjeggyel kitüntetett Szent Jakab étterem „Szerzetesek titka” elnevezésű étkét kóstolhattuk meg. Az nem titok, hogy kizárólag GEOfood védjegyes termékekből készül itt minden, de az, hogy az amúgy kedvelt, tejföllel meglocsolt, sajttal megszórt tócsniba gombás, fűszeres sertésragut, kolbászt rejtettek el, az csak az első szelet megkóstolása után derül ki. Üde, sárgarépa-karikákkal kevert káposztát is kapunk savanyúságként. Az étlapon pedig, felfedezem Szent Jakab attribútumát, a Szent Jakab-kagylót, mellyel a középkori zarándokok anno a vizet merítették, s melyből ittak.

Köszönjük vendéglátóinknak ezt az élményteli napot ‒ olvasóinknak pedig ajánljuk, hogy járják be e helyeket, s ízleljék meg a Nógrád Geofood étkeit!

Viant Kata

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek