Share on facebook
Share on email

Töltsünk el egy csodás hétvégét Nyíregyházán!

Ma már a fővárosból is igazán könnyen, mintegy két és félórás autóúton juthatunk el a nyírség fővárosába, Nyíregyházára. Érdemes ide ellátogatni, s felfedezni kincseit.

Megérkezésünk után, egy rövid kávészünetet tartva, térjünk be a Nyíregyházi Turisztikai Irodába, ahol lelkes fiatal munkatársak irányítanak útba bennünket a sok színes prospektus ajánlatával. Általuk már ekkor megtapasztalhatjuk az itteni emberek kedves, szíves vendéglátását.

2 – Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház

Nyíregyháza belvárosa kulturális élményekben gazdag. Kezdjük belvárosi sétánkat a Kossuth téren magasodó Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház (2), megtekintésével, mivel ez a város egyik legismertebb épülete. Templomtornyát tavaly kilátóvá alakították át, s télen vált látogathatóvá, fantasztikus kilátást biztosítva a karácsonyi forgatag fényeire. Külön érdekesség, hogy egyedülálló VR filmet készítettek a városról, egy szemüveg viselésével egy olyan korba utaznak a turisták, amikor még nem állt a Kossuth szobor vagy a Takarékpalota, a belvárosban pedig a nyüzsgő piaci életé volt a főszerep.

3 – Evangélikus Nagytemplom

Nyíregyháza központjában 5 nagy felekezet, 5 nagy temploma található sétatávolságra. Legrégebbi épülete és egyben legértékesebb műemléke az Evangélikus Nagytemplom (3), melynek 1928-tól minden órában megszólal a főbejárat fölötti 12 harangból álló harangjátéka. 

4 – református templom

A romantika jegyében épült az egyszerű, de csodálatos szépségű református templom (4), 1936-ban karzatot építettek a templomban és a homlokzatára óra került, így vált a Kálvin tér hangsúlyos épületévé.

5 – görögkatolikus templom

A görögkatolikus templom (5), a különlegesen szép, Tanító Krisztust ábrázoló festett üvegablakáról híres, és a légiesen könnyed, szinte lebegő baldachinos oltáráról. 

6 – A nyíregyházi zsinagóga

A nyíregyházi zsinagóga (6), a megyében található legnagyobb megmaradt működő imaház. A mennyezeten és a falakon a törzsek és a csillagképek jeleit, bibliai jeleneteit és a zsidóság vallási szimbólumait ábrázoló festményeket találunk.

7 – Kulturális Negyed

Három részből álló beruházás keretében bővítette Nyíregyháza kulturális negyedét a város önkormányzata. A kulturális negyed a Bessenyei és a Benczúr tereket, az ott található Móricz Zsigmond Színház környezetét és a tavaly felújított szabadtéri színpad területét foglalja magában. A város Kulturális Negyedében (7) a Bessenyei téren Nyíregyháza szülötteinek szobra (Krúdy Gyula, Váci Mihály) mellett egymást érik a kulturális intézmények. A Móricz Zsigmond Színház közvetlen szomszédságában megnyílt a Szindbád Színháztörténeti Múzeum, ahol színházi relikviákat, híres jelmezeket, kellékeket, maketteket láthatunk, digitális látogatótere pedig újszerű élményeket is rejt magában.

A Szindbád mellett a Kállay-házban méltó helyet kaptak az egykori miniszterelnök, Kállay Miklós családjának relikviái. Az épületben egy egyedülálló rendjelgyűjteményt is megtekinthetünk, de az intézmény otthon ad egy állandó várostörténeti kiállításnak és más időszaki kiállításoknak is. 

8 – Szabadtéri Színpad

A Kulturális Negyed a Benczúr téren is átnyúlik, ahol a Szabadtéri Színpad (8), nyaranta könnyed színházi darabokkal szórakoztatja a kultúra szerelmeseit. Egykor az ország egyik legszebb rózsakertjével rendelkezett, a 2018-as felújítást követően újra régi pompájában tündököl. 

9 – Hedonist Étterem

A Jósa András Múzeum jelenleg felújítás miatt zárva tart, de nem szabad megfeledkeznünk európai hírű régészeti gyűjteményéről, és gazdag helytörténeti, képző- és iparművészeti, valamint numizmatikai kollekciójáról.

Belvárosi sétánk végén térjünk be a téren található Hedonist Étterembe (9), ahol igazi jó ízű magyar fogások, izgalmas nemzetközi ínyencségek közül válogathatunk.

10 – Sóstói-erdő

Koradélutáni sétánkat folytassuk a belvárostól kissé távolabb. A Sóstói-erdő a nyíregyháziak kedvenc kirándulóhelye. Sétáljunk egy nagyot az ősszel is gyönyörű Sóstói-erdőben, élvezzük a madárcsicsergést, töltődjünk fel! Az üdülőövezetet körülölelő Sóstói-erdő (10), Nyíregyháza kedvelt kirándulóhelye. A több mint 300 hektár területű parkerdő sétálóútjaival, Erdei Tornapályájával, játszóterével, szalonnasütő helyeivel minden évszakban sokakat csábít a szabadba. A város és Sóstógyógyfürdő között elterülő Sóstói-erdőt méltán nevezhetjük a város tüdejének.

11 – Sóstói Múzeumfalu

Feltétlenül térjünk be a Sóstói Múzeumfaluba (11), mely Északkelet-Magyarország egyetlen élő szabadtéri néprajzi múzeuma. Egységes faluszerkezetbe foglalva mutatja be a térség változatos népi építészetét és lakáskultúráját. Népviseletbe öltözött lelkes, kedves „tárlatvezetők” kalauzolnak bennünket. Csodás élmény! Megízlelhetünk kemencében sült finomságokat, sőt a rendezvények alkalmával részesei lehetünk a hagyományos falusi ünnepek különleges világának is.

12 – Hunguest Hotel Sóstó

Ekkor már kellően elfáradtunk a sok látnivalóban és sétában. Térjünk be, foglaljunk szállást a Hunguest Hotels lánc legújabb egységébe, a Hunguest Hotel Sóstó-ba! (12). A Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn épült, 9 ezer négyzetméter alapterületű, 123 szobás, négycsillagos superior szálloda a megyeszékhely legkomplexebb szolgáltatást nyújtó szállodája. A szálloda a közvetlenül mellette található AQUARIUS Élmény- és Parkfürdőhöz, illetve annak balneoterápiás szolgáltatást nyújtó gyógyászati részlegéhez egy zárt híddal kapcsolódik, így a hotel vendégei szabadon használhatják a létesítmény szolgáltatásait is. Tegyünk így mi is! 

13 – Tófürdőb, a Parkfürdő és az Aquarius Élményfürdő

A fürdőkomplexum a Tófürdőből, a Parkfürdőből és az Aquarius Élményfürdőből (13) áll. Az itt található gyógyvíz rendkívül kedvező hatású az ízületi, reumatikus és mozgásszervi megbetegedések kezelésére. Élvezzük a relaxációs kezeléseket, a termálvilág szolgáltatásait, a kültéri és beltéri medencéket, a szaunavilágot, a magas színvonalú fürdőgyógyászati, balneoterápiás és fizikoterápiás kezeléseket.  Valamint a fiatalok részére épült élményvilágot, a különböző óriáscsúszdákat, s a legkisebbeket hívogató mesés gyermekvilágot kincses szigettel, csúszdákkal, inka romtemplommal. 

14 – a sóstói zenélő szökőkút

S még egy érdekesség! Tavaly ősszel kezdte meg működését a sóstói zenélő szökőkút (14) is, amely az Aquarius Élményfürdő bejáratánál kapott helyet. A víz- és fényjáték a zeneszámok ritmusát követi: többek között Erkel Ferenc klasszikusok, Queen slágerek, mese- és filmzenék, valamint magyar könnyűzenék is felcsendülnek. Főszezonban a helyiek és az ide érkező turisták is gyakran megpihennek ebben a parkban, és élvezik a szökőkút által játszott dallamokat. 

Visszatérve a hotelbe, finom gasztronómiai élményben lesz részünk vacsoránk elfogyasztása közben.

15 – Nyíregyházi Állatpark

Egy pihentető alvás és kiadós reggeli után a szállodából könnyű sétával elérhető Nyíregyháza elsődleges turisztikai vonzereje, s egyben legnagyobb attrakciója a Nyíregyházi Állatpark (15), avagy a SóstóZoo – Európa legjobb állatparkja 2015-ben, 2018-ban és 2021-ben, mely „Az év turisztikai attrakciója” díjat is többször elnyerte Magyarországon. A világ legritkább állatai között sétálhatnak a látogatók egy 35 hektáros tölgyerdőben több, mint 5000 állat között. Egyik legizgalmasabb létesítménye a kelet-közép-európai térségben egyedülálló Zöld Piramis, amelynek földszintjén Ócenáriumot alakítottak ki, ahol egy üvegalagútban barangolhatnak a látogatók és tekinthetik meg az Indiai-óceán élővilágát. Felette egy háromszintes és 15 méter magas indonéz esőerdőház található. A világ ritka és különleges állatait mutatja be a Viktória Ház. Az Andok világát a fák magasságában, függőhidakon járva fedezhetik fel a vendégek, emellett makierdő és a főszezonban fóka show is szórakoztatja a közönséget.

16 – Pangea Hotel

S ha családostul szeretnének minél több időt eltölteni az állatok közelében, akkor érdemes szállásul választani a nemrég épült és átadott Pangea Hotelt (16), mely egyben földtörténeti utazásra is invitálja vendégeit. A 35 hektáros tölgyerdőben található Nyíregyházi Állatpark szállodája sok-sok élménnyel várja a pihenni vágyókat. Mind a 38 szobát az állatvilág inspirálta. Igazán kiváló választás családoknak, pároknak, akik szeretik az állatok közelségét. A szálloda vendégei szabadon látogathatják az állatparkot. Nagyszerű átélni azt a különleges élményt amikor zsiráfok, cápák, fehér tigrisek és további 5000 állat szomszédságában ébredhetünk!

Kellemes sétát tehetünk a tó körül is! Hisz a tóban nemcsak fürdőzni, hanem csónakázni, vízibiciklizni és horgászni is lehet, valamint a sportkedvelők rekortánpályán élhetik ki futás iránti szenvedélyüket. 

17 – Colorado Steakhouse

S ha megéheznénk több éttermi kínálat közül választhatunk. Mi a Colorado Steakhouse-t (17) választottuk. A Vadnyugat igazi világát látni a filmekből is lehet, de megérezni, részévé válni csak egyetlen úton lehetséges, mely út iránya, Colorado. Térj be Te is ide, a tó partjára! Vadnyugati ételek, ételkülönlegességek széles választékából választhatunk: western steakhouse, Buffalo steak, Vonatrablók pecsenyéje, Chillis bab… De a marha steakek, sertés és szárnyas specialitások mellett természetesen akad bőven a hagyományos, tájjellegű ételekből is. Feltétlenül érdemes megkóstolni a nyírségi kötött-tészta levest, a híres szabolcsi töltöttkáposztát! S az őszi szezonban desszertként a szabolcsi almából készült omlós almáspitét. Mennyei!

Nyíregyháza dinamikusan fejlődő város, a térség gazdasági és kulturális motorja, emellett vonzó turisztikai célpont. Érdemes ellátogatni ide, mely sok látványosságot és életre szóló élményt ad!

Tamás Éva

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek