Share on facebook
Share on email

Hajós Pincefalu – a Hajós-Bajai Borvidék szíve

Hajós városától 2 km-re található az 1200 présházból és számos kacskaringós utcából álló meseszerű pincefalu. A falu, ahol csak a bor lakik. A sváb település 300 éves múltra tekint vissza.

Az évszázadok alatt, a helyiek életét, mindennapjait meghatározta a bor és a szőlő szeretete. A mára 500 hektár, löszös, agyagos talajon elterülő termőterület eredetileg vörösborairól vált híressé, mára világossá vált, hogy a fehér szőlők is nagyon jól érzik magukat itt.

A 2010-es években pár helyi fiatal, akik átvették nagyszüleik mesterségét, mertek egy nagyot álmodni és elhatározták, hogy a nagyközönség elé tárják ezt az ősöktől örökölt csodát, ami az idősebb generáció eltűnésével egyre csendesebbé vált. Vintegro Pinceszövetség néven egyesületet hoztak létre, és közös akarattal és összefogással új célokat fogalmaztak meg. A nagypapáktól örökölt tudást új, korszerű alapokra helyezték, és kinyitották pinceajtóikat a borszerető vendégek előtt. Pincenyitogatókat tartottak, borkóstolókon, boresteken mutatták meg pincéik kincseit.

A siker nem maradt el. Mára szinte minden hétvégén élettel telik meg a falu, egy-egy rendezvényen akár 20 pincében is kóstolhatnak az idelátogatók. A friss fehér és roséborok mellett, nem ritkák a fahordós érlelésű tételek sem, de megtalálható a testes vörösborok széles palettája is. Jellemzően kis területekről származó, sok kézi munkával művelt szőlők, limitált mennyiségben készült borok ezek. Ennek köszönhetően a világfajták mellett megtalálhatóak a ma már ritkaságnak számító zweigelt, kadarka vagy akár kövidinka szőlők is.

Az idelátogató vendégeknek, a bor mellett számos kirándulási lehetősége is akad. A Hajóson található Érseki kastély remek időtöltés, vagy akár a vízi bivaly rezervátum mellett elhaladó Országos Kéktúra útvonal is rengeteg kirándulni vágyó embert vonz ide.

Ezévi rendezvények:

Tavaszi Pincenyitogató – Április 30.

Orbán-napi borünnep – Május 24-26.

Fröccsözön – Június 29.

Szüreti Pincenyitogató – Szeptember 14.

Tökös Pincenyitogató – Október 19.

Márton napi barangolás – November 16.

Ádventi Pincenyitogató – December 7

www.hajosi-pincefalu.hu

vintegro@gmail.com

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Irány a zöld!

Vár téged is az egyik legszebb és legfelkészültebb kerékpárosbarát térsége az országban!