Share on facebook
Share on email

Egyedülálló kemping nyitott a Zsóry fürdő mellett

Fejlesztésekkel üdvözli a szezont Mezőkövesd

Mezőkövesd felkészült a nyárra. A Bükkalja és az Alföld találkozásánál fekvő település bár a matyó népművészetéről és a különleges gyógyfürdőjéről híres, talán kevesen tudják, hogy a város sok más érdekességet is tartogat a pihenni vágyó turistáknak. Az idei év egyik újdonsága, egy különleges kemping, ahol az országban egyedülálló módon prémium faházakban lehet megszállni, átjárással a híres Zsóry fürdőbe.

Évről-évre egyre többen választják Mezőkövesdet – vagy, ahogy sokszor emlegetik a „Matyóföld szívét” – gyógyulás, nyaralás, szórakozás céljából. A város egyik kissé eldugott kincse a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum, amelynek tárgyi anyaga országos viszonylatban is egyedülállónak mondhatók.

Értékmentő munka egy múzeumban

„A múzeum anyaga két részből áll. Az első rész a 19. század végén, a 20. század első felében a vidéki ember által használatba vett gyáripari technikai eszközök változatos gazdagságát mutatja be. A múzeum második része pedig az e korhoz kapcsolódó, de szorosan a mezőkövesdi gazdálkodó parasztság életéhez, munkakultúrájához tartozó eszközök és dokumentációk anyaga. 1973-ban 8 darab stabilmotor és vontatható (lokomobil) felépítésű géppel vette kezdetét a muzeális erőgépek tudatos gyűjtése. Ez az értékmentő munka akkor talán egyedülálló jelenség volt Magyarországon” – mondta Korpás Károly a múzeum vezetője.

A múzeum összterülete ma már 2685 m2, a műtárgyak száma 2105 db lett. A műtárgyak becsült súlya kb. 250 tonna.

„1997-ben és 2002-ben a Magyar Múzeumok Szövetsége pályázatán az „Év MÚZEUMA” különdíjat is elnyerte. A Gépmúzeum 2013-tól az alapító, Hajdu Ráfis János nevét viseli. Múzeumunk egyúttal Közép-Európa egyik legnagyobb területű ilyen jellegű múzeuma lett” – mesélte büszkén Károly.

A „százrózsás íróasszony” is a városban élt

Aki újabb múzeumra vágyik annak érdemes ellátogatni a Matyó Múzeumba is, ami 1953 óta várja a látogatókat. A matyó népművészet értékét bizonyítja, 2012-ben felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára, 2013-ban pedig a Hungarikumok közé sorolták. A múzeum 2006-ban elnyerte az “Év Múzeuma” címet.

„A múzeum vendégei láthatnak fotókat 1920-as évekbeli feketébe öltözött menyasszonyról, háromnapos lakodalomról és egyházi körmenetről is. A tárlatban a szűcs és kékfestő műhelyeket, valamint varró és hímző asszonyok munkakörnyezetét is meg lehet ismerni. A matyó hímzés jellemző eleme a rózsa, melynek legtöbb változatát a népművészet mestere címet is kiérdemlő Kisjankó Bori tudta hímezni. A „százrózsás íróasszony” mellszobrát a Matyó Múzeum bejáratánál bárki jól szemügyre veheti” – mondta Agócsné Halász Andrea etnográfus, a Matyó Múzeum vezetője.

Modern stílus, otthonos belső még a kempingben is

A városban számos szálláshely közül lehet válogatni és ez a lista idén teljes lett, mert a négycsillagos szálloda, a vendégházak, panziók után egy prémium kemping is elkészült.

„Úgynevezett négy évszakos faházak lettek kialakítva közvetlenül a fürdő mellett. Nagyon sok variáció volt versenyben, végül azért ezekre esett a választás, mert ilyen típusú faházak eddig még nem voltak Magyarországon: teljes mértékben egyediek. Fiatalos, lendületes dizájn és korszerű, prémium kialakítás jellemzi ezeket. Összesen 20 ilyen faház áll vendégeink rendelkezésére. A 40 m2 alapterületű házakban nappali, 2 hálószoba, konyha és zuhanyzós fürdőszoba kapott helyet” – mondta Dávid-Egri Andrea, a Zsóry Liget Camping & Resort valamint a Balneo Hotel értékesítési igazgatója.

Minden ház saját terasszal rendelkezik (10 m2), és tartozik hozzá egy autóbeálló is. A ház kialakítása és friss hangulata révén családoknak és kisebb baráti társaságoknak egyaránt ideális. De nem csak a faházaknak lett hely.

„A 2,5 hektáros területen 30 sátorhelyet és 80 lakókocsis beállóhelyet is létesítettünk. Szeretnénk növelni a zöld területet is, füvesítés, parkosítás is történt, sőt sok fát is meghagytunk, ami tovább emeli a kemping hangulatát” – tette hozzá az értékesítési vezető, aki azt is elárulta, hogy egy 22 szobás panziót is felújítottak az idei nyárra, így tényleg minden szálláshely kategóriában ki tudják az igényeket elégíteni.

A kemping egyik nagy előnye, hogy korlátlan átjárást biztosít a Zsóry Fürdő területére.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Javorina Zakopane – Mesebeli faházak egy mesebeli városban csupán 6 órányira Budapesttől

A Javorina egy mondatban megfogalmazva: autentikus stílus, fenséges építészet, időtlen légkör és őseink hagyományainak és kultúrájának szeretete. Egy ilyen helyre szeretnénk meghívni Önt és megmutatni, milyen szép a régiónk! A nyitottság, a vendéghez való egyéni hozzáállás és a családias légkör jellemez minket. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy minden vendégünk különlegesnek érezze magát!

„A tél 2023“ Szlovákiában kezdődik…

Szlovákia síparadicsomai nyitva vannak, és újdonságokkal is szolgálnak az energiaválság ellenére is. Leghíresebb síközpontjai, a Jasná a Magas-Tátrában, illetve Donovaly és a Salamadra Resort Selmecbányán már felkészültek a 2022/23-as téli szezonra. Így biztosítják, hogy a látogatók téli kiruccanásai felhőtlenek legyenek.