Share on facebook
Share on email

Tudta? Egészségesebbé is tehet a porszívó

A pormentes környezet rengeteg allergiáson segíthet

A porallergia valójában a poratkára való allergiát jelenti, amely számos légúti és bőrtünet formájában jelentkezhet. Egyre többen szenvednek ilyen jellegű panaszoktól szerte a világon, ezen pedig a pormentes környezet rengeteget javíthat. Kevésbé ismert tény, hogy a központi porszívórendszerek pormentesebb, tisztább környezetet varázsolnak, mintha hagyományos porszívót használnánk.

A központiporszívó-rendszer alkalmazása új fejezetet jelent a takarítás történetében. Ezzel a technológiával nem csak olyan tisztaságot lehet varázsolni, amelyet eddig csak fáradságos munkával lehetett elérni, de elengedhetetlen, ha valóban tiszta és pormentes környezetet szeretnénk magunk körül.

„Finnországban és Portugáliában már nem adnak ki építési engedélyt – és lakhatási engedélyt sem –, ha nincs a házban központi porszívó. Ennek oka a környezetvédelmi és egészségügyi szempontokban keresendő. Három nagyon fontos tulajdonsága van ugyanis ezeknek a porszívó rendszereknek. Az egyik az, hogy csendes, hiszen a gép a garázsban, pincében, gépészeti helyiségben működik, így az általa keltett zaj nem észlelhető a lakótérben. Másik fontos tulajdonsága, hogy kényelmes, nem kell cipelni a porszívó gépet, csak egy gégecsövet kell kézbe venni. Ez általában 9 méter hosszú, tehát egy csatlakozóról több helyiséget is ki lehet takarítani. A rendszer harmadik és egyben legfontosabb tulajdonsága a pormentes, egészséges környezet biztosítása”, hívta fel a figyelmet Tóth Csaba, központiporszívó-szakértő, a 26 éve központi porszívókkal foglalkozó T-Markt Kereskedőház Kft. ügyvezetője.
Természetesen a központiporszívó-rendszer kiépítésének a legegyszerűbb módja, ha már a ház megépítésekor kialakításra kerül a számára szükséges hely és a csövezés, de az sem esik el ettől a lehetőségtől, aki erre korábban nem gondolt, illetve kész házba költözött be.

„Mindössze az 5 cm átmérőjű csövet kell elrejteni. Vannak erre bizonyos technológiák, amiket telepítési segédletünkben is bemutatunk” – avatott be a szakember.

Porszívó vagy porfújó?

Amerikában tanulmányokkal bizonyították*, hogy tökéletes és tiszta levegőt csak és kizárólag központiporszívó-rendszerrel lehet elérni. Amikor a hagyományos porszívóval takarítunk, az a levegőt a porral, szeméttel együtt beszívja, megszűri, de a legapróbb szemcsék a lakótérbe visszakerülnek, ami által a kiszűrhetetlen poratkák és pollenek egy része a lakótérben marad.

„A hagyományos porszívó emellett a leülepedett port is felkavarja porszívózás közben, hiszen a visszafújt megszűrt levegő folyamatosan kering a lakótérben, ezáltal egy állandó porkörforgás keletkezik. A beépített porszívó rendszer ezzel szemben eltávolítja a beszívott anyagot, és nem fúj vissza semmit, mert a portartály zárt és a szűrőn átjutó kis méretű szemcsék a kifújó vezetéken át az épületen kívülre távoznak” – részletezi a központiporszívó-szakértő.

A hatékonyság, a kényelem és az egészség szolgálatában

A központiporszívó-rendszerrel könnyebb és hatékonyabb a porszívózás. A rendszer állandóan telepített, és a falakon vagy padlón elhelyezett elszívó aljzatok segítségével könnyen hozzáférhető minden helyiségben. A csövek és az aljzatok általában az egész házra kiterjednek, így nincs szükség a hagyományos porszívóval való helyváltoztatásra és a konnektorok cseréjére. A központi egység távol helyezkedik el a tisztítandó helyiségektől, így a zajszintet minimalizálja. A porszívózás során csak az csövön és takarítófejen áramló levegő okoz zajt, ami kevésbé zavaró a házban tartózkodók számára.

„A központiporszívó-rendszer a szennyeződéseket egy kijelölt helyre, a központi portartályba a házon kívülre továbbítja, így a levegő tisztább marad a lakóterekben mint hagyományos porszívózáskor. Egy, a Kalifornia egyetem kutatói által készített felmérés szerint a központi porszívót használó lakásokban 64%-kal alacsonyabb az asztmatikus és allergiás panaszok volumene. A vizsgálat alapján kijelenthetjük, hogy a központi porszívó legfontosabb tulajdonsága, hogy tisztítja azt a levegőt, amit a lakásunkban tartózkodva lélegzünk be”, fejtette ki Tóth Csaba.

Tévhitek a központi porszívóval kapcsolatban

A témával kapcsolatban számos tévhit terjedt el. Az egyik leggyakoribb tévhit szerint a termék drága luxuscikk. Egy átlag 150 négyzetméteres, egyszintes családi házba beépített központiporszívó-rendszer bekerülési értéke minden tartozékkal, a takarítókészlettel együtt, beüzemelve bruttó 400 ezer forint környékén mozog, a konkrét összeg a kivitelezés fázisainál támasztott igényektől függ.

„Önmagában vizsgálva magasnak tűnhet az összeg, ha azonban hosszú távra tekintünk, máris más képet kapunk. Egy hagyományos porszívó élettartama, minőségtől függően 1-5 év, míg a központiporszívó-rendszereket 30 évre tervezik” – mutatott rá T-Markt Kereskedőház Kft. ügyvezetője.

Nem utolsó szempont az sem, hogy a központiporszívó-rendszer kiépítése új komfortfokozatra emeli az ingatlan felszereltségét, ami akár milliókkal növelheti az értékét.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek