Share on facebook
Share on email

Megugrott a kereslet a gázmentes budapesti lakópark iránt

Ráharaptak a vásárlók a minimális rezsire

A rezsicsökkentés változásának bejelentése után minden korábbinál nagyobb lett az igény az energiahatékony otthonokra. Tömösváry Zsigmond, a Haller utca 11. szám alatt zajló zöld ingatlanfejlesztés értékesítési vezetője arról beszélt, égnek a telefonvonalak, rengeteg lakáskereső érdeklődését keltette fel ugyanis a környezetbarát és költséghatékony projekt. Mint mondta, az építés során az alacsony energiafelhasználást és a megújulóenergia-koncepciót tartják szem előtt, de elektromos autó-töltőállomásokat is kialakítanak a komplexumban.

Mint ismert, a magyar kormány augusztustól energia-veszélyhelyzeti intézkedéseket vezetett be. Ezeknek része, hogy már nem a teljes áram- és gázfogyasztás lesz rezsicsökkentett, hanem csak az átlagfogyasztás szintje, ami fölött már a piaci árat kell megfizetni. Ez kalkulációk szerint akár több tíz-, de akár több százezer forintos kiadást is jelenthet a családoknak.

A kialakult helyzetben egyik napról a másikra az lett a legfontosabb szempont a lakáskeresők számára, hogy milyen energetikai besorolású egy ingatlan. Ez ugyanis alapjaiban határozza meg, milyen rezsiköltségekkel kell majd számolni a későbbiekben.

Tömösváry Zsigmond, a Haller utca 11. szám alatt zajló zöld ingatlanfejlesztés értékesítési vezetője elmondta, azoknak az épületeknek, amelyek 2022. június 30. utáni időpontban szereznek használatbavételi engedélyt, kötelezően teljesíteniük kell a közel nulla energiaigényű épületek energiahatékonysági előírásait. Ezeknek az ingatlanoknak a maximális energiafogyasztása 100 KWh/m²/a lehet, azaz egyáltalán nem áll fenn annak a veszélye, hogy az átlagfogyasztás fölé mennek a lakók.

„A szigorítás utáni hetekben egyértelművé vált, hogy az emberek spórolni szeretnének a rezsin, ezért a lokáció és a szobaelosztás mellett már az energiahatékonyság is kiemelt szempont a vásárláskor. Budapest megújuló negyedében, a Haller utcai zöld projekt során már a tervezéskor ügyeltünk arra, hogy minimális legyen a tulajdonosok rezsije. A koncepciónk iránt júliusban túlzás nélkül kilőtt a kereslet” – mutatott rá.

Nemcsak olcsó, hanem kényelmes is

A szakember arról beszélt, a vevők a geotermikus energiának köszönhetően a lehető legalacsonyabb rezsiköltség mellett biztosak lehetnek abban, hogy környezetbarát energiával fűtenek. A gáz egyáltalán nincs és nem is lesz bevezetve az épületbe, a fűtésrendszer pedig a plafonokon fut majd végig, a radiátorok hiánya pedig könnyíti a lakások berendezését.

Tömösváry Zsigmond arról is beszélt, a hőszivattyúk a földből és a levegőből kinyert hőenergiát alakítják át meleg vízzé, amivel a fűtés is biztosítottá válik. Így nincsen semmilyen károsanyag-kibocsátása az innovatív technológiának, hiszen nem kerül ki az épületből semmi, ami káros lehet.

A Haller utca 11. szám alatt megvalósuló projekt keretein belül első körben 262 lakást építenek 2023 év végéig, az érdeklődők pedig 66-féle alaprajz közül választhatják ki az életstílusuknak és családjuk méretének a legmegfelelőbbet. Az épület földszintjén üzleteket alakítanak majd ki, és minden egyes parkolóhoz saját áramtöltőt alakítanak ki az elektromos autók töltéséhez.

A második és a harmadik ütem további 450 lakással várhatóan 2024-ben kezdődik majd. A lakások vásárlásához mindennemű hitel igénybe vehető, így újraindítása esetén a zöld hitelt is választhatják az ügyfelek, a beruházás ugyanis megfelel minden feltételnek hozzá.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek