Share on facebook
Share on email

Javul a magyar ingatlanok energiahatékonysága, de van hova fejlődni

""Március hatodika 1988 óta az Energiahatékonyság Nemzetközi Napja, melynek célja a tudatos, megfontolt energiafelhasználás megvalósítása. Hazánkban egyre többen odafigyelnek arra, hogy lakásuk korszerű nyílászárókkal, megfelelő szigeteléssel és modern fűtéstechnikai berendezésekkel legyen felszerelve, de nő a napkollektort és napelemet használók aránya is.

Az ingatlanpiacon tapasztalható, hogy 2012 óta a potenciális vevők is nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy milyen típusú lakást vásárolnak. Olyan paraméterek is fontossá váltak a vásárlók számára, mint a korszerű nyílászárók, a megfelelő szigetelés és a modern fűtéstechnika. Nő például a hőszivattyús berendezések iránti kereslet is, ami korábban nem volt jellemző. A magyar emberek szeretnek a mindennapi kiadásaikon spórolni, és helyesen úgy gondolják, hogy az ingatlanok energiahatékonyságával sok pénzt lehet megtakarítani.

Hazánkban a paksi atomerőmű biztosítja az ország energiaszükségletének jelentős részét, de nem elhanyagolható mértékben importálunk külföldről is áramot. Ennek értelmében tehát van még hová fejlődni, ugyanis az államnak is az lenne a legfontosabb, ha nem szorulnánk határon túli forrásokra az energiaszolgáltatási szektorban.

De örvendetes tény, hogy nő Magyarországon a napkollektorok és a napelemek száma is. Mindkét megoldás energiahatékonysága megkérdőjelezhetetlen, még ha kockázatokkal is járnak. Előbbi lényege, hogy előmelegíti a vizet, amit aztán kevesebb energiával kell felfűteni, utóbbival pedig komplett ingatlanok energiaszükségletét ki lehet elégíteni. Igaz, a megtérülése akár 6-7 év is lehet, és nem mondhatni, hogy egyáltalán rizikómentes, mert létezhet olyan eset, amikor javításra szorul, ami egy ilyen komoly szerkezet esetében nagy anyagi kiadással járhat.

                                                                                                                         G. Z.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek