Share on facebook
Share on email

Hőkamerával erősítik a gödöllői királyi kastély biztonságát

A legfontosabb lépés mindig a megelőzés

A Gödöllői Királyi Kastély egyike az ország történelmi és kulturális kincseinek, mostantól még hatékonyabb biztonsági intézkedéseket vezet be a hőkamerás technológia segítségével. A kastély biztonsági rendszerét évek óta korszerűsítik, a hőkamerás szolgáltatást pedig a németországi múzeumok jó példája nyomán vezették be Gödöllőn is.

Dr. Ujvári Tamás, a Grassalkovich-kastély igazgatója, korábban Németországban egy másik múzeumban járt, amikor a restaurálás során, egy régi fagerenda feltárása közben kis híján nagy baj történt. A beavatkozás során parázs alakult ki, ami pillanatok alatt az egész kastély vesztét okozhatta volna. A helyszínen található füstérzékelő jelezte a parazsat, és a biztonsági személyzet egy hőkamerával vizsgálta át a területet. Ez mentette meg az épületet a potenciális tűzesettől. A kamera segítségével pillanatok alatt azonosították a forró gócpontot. Ez az eset inspirálta a gödöllői kastély vezetését arra, hogy fejlesszék ki a saját biztonsági rendszerüket. Az elmúlt három év során az Elektronika Vonala Vagyonvédelem szakembereivel folyamatosan korszerűsítették a régi biztonsági rendszert, hogy a kiállításokra érkező látogatók számára is minél biztonságosabb környezetet teremthessenek. A rendszer érzékelői mára nagyjából a kastély teljes egészét lefedik.

Csalami János, biztonságtechnikai tanácsadó, valamint az Elektronika Vonala Vagyonvédelem és az EVS Holding alapítója elmondta, a fejlesztés fő célja a megelőzés, hogy ne csak a betöréseket, hanem más veszélyeket is időben észleljenek, és megelőzzék azok kialakulását. A kastélyban alkalmazott rendszer példa lehet más hasonló intézmények és otthonok számára is, ahol a biztonság kiemelten fontos szempont. A modern technológia bevezetése révén a kastély továbbra is biztonságos környezetet kínál mind a látogatóknak, mind az ott dolgozóknak.

A biztonságtechnikában legyen szó akármilyen épületről, a megelőzés az egyik legfontosabb! Nem elég akkor cselekedni, amikor már a nyakunkon a baj, kiemelten fontos, hogy előre gondolkodjunk. Ez a közelmúltbeli eset is arra hívja fel a figyelmet, hogy ne csak a betörésekre készüljünk fel, de az ehhez hasonló veszélyhelyzetekre is, hiszen az otthonunkban is bármikor keletkezhet tűzkár” – árulta el Csalami János. A közintézményeknél jó szolgálatot tehet a hőkamera, lakóházaink esetében pedig célszerű beszereznünk egy megfelelő szénmonoxid-mérőt, hogy megelőzhessük a bajt.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek