Share on facebook
Share on email

Válsághelyzetben a hazai fürdők

A Magyar Fürdőszövetség a 18.000 munkavállalót foglalkoztató és 95-100 milliárd forint közötti forgalmat generáló hazai fürdőágazat képviseletében Magyarország Kormányának azonnali intézkedését kezdeményezi a COVID-19 koronavírus járvány okozta súlyos gazdasági helyzetben.

A hazai turizmus legmeghatározóbb mozgatórugói egyértelműen a hazai fürdők. A 15 leglátogatottabb desztináció között 13 fürdőváros található. A vendégéjszakák 71 %-a olyan településen keletkezik, ahol turisztikailag releváns fürdő működik.

A vendégeket – néhány kivételes esettől eltekintve – alapvetően nem a szálláshelyek, hanem az adott desztináció kínálatában szereplő attrakciók motiválják az utazási döntéseikben. Ha az ország fürdőinek működése ellehetetlenül, azzal a turizmus utolsó, még álló mentsvára, a vidékre irányuló belföldi turizmus is leáll.""

A fürdők a tavaszi veszélyhelyzet idején felélték a végső tartalékaikat és csak kivételes esetben számíthatnak arra, hogy a tulajdonos önkormányzat pénzügyi segítséget tudna nyújtani nekik. Időközben arra kényszerültek a fürdők, hogy megkezdjék a létszámleépítéseket.

Egy tegnap lezárult ágazati felmérés szerint 2019 októberéhez képest a fürdők 26,3%-kal fogják csökkenteni a dolgozói létszámokat 2021. márciusig, ami ágazati szinten több, mint 4.700 munkahely megszűnését jelenti.

A létszámleépítés mellett egy másik kényszerű munkáltatói eszköz a részmunkaidő alkalmazása, amit a fürdők 75%-a tervez alkalmazni, vagy már be is vezette ezt az intézkedést. A tervezett munkaidőcsökkentés átlagos mértéke 30%.

A fürdők aktuális adatszolgáltatása alapján a fürdőüzemeltetők átlagos adósságállománya 453 millió Ft, ami az éves átlagos árbevételük közel felét teszi ki, ezért a fürdők nagy része már nem terhelhető / hitelezhető tovább. Emiatt egy hitelprogram nem feltétlenül tud érdemi segítséget jelenteni ebben a válsághelyzetben.

Egy szeptember elején készült reprezentatív felmérés szerint külső likvid forrás bevonása nélkül a magyar fürdők 76,15 %-a nem képes eljutni a túlélést jelentő 2021. évi nyári főszezonig. A fürdők 2020-ban a bevételeik 40-70 %-át biztosan elveszítik, és az általunk jelenleg ismert prognózisok ennek a trendnek a folytatódását vetítik előre 2021 első félévére is. A helyzet már olyan súlyos, hogy a fürdők működőképességének fenntartása csak azonnali, vissza nem térítendő likvid forrás bevonásával lehetséges.

Számításaink szerint az eddig kiesett és még kieső bevételek részbeni visszapótlása és a munkahelyek megtartása legalább 2021 nyaráig összességében 35 milliárd forint nagyságú likviditási alap vissza nem térítendő támogatás formájában történő biztosítását igényli.

A fürdőktől a 18 ezer munkavállaló foglalkoztatása révén az államháztartásba évente 28,3 milliárd Ft, az áfa-ból további 15 milliárd Ft folyik be, így ennek a tisztán hazai gazdasági ágnak a megmentését 2020-21-ben biztosító likviditási alap arányosnak tekinthető.

A tavasszal összeállított Fürdővédelmi Akcióterv középtávú javaslatcsomagunkat változatlanul fenntartjuk, most azonban azonnali ágazatmentő beavatkozásra van szükség.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek