Share on facebook
Share on email

Szürkehályog: mit tehetünk ellene?

A fokozatos látásromlással járó szürkehályog az idősebb emberek körében gyakori betegség.  A 65-75 éves kor közötti népességnek kb. fele szenved tőle, és ez a gyakoriság a 75 éven felüliek körében további közel 20 százalékkal növekszik. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy meg kell várnunk, amíg a szürkehályog „megérik”, és a napi tevékenységekben jelentősen korlátozottá tesz: a szürkehályog-műtét ma már a szürkehályog kialakulásának korai szakaszában is elvégezhető. 

Mi okozhatja a szürkehályogot?

Leggyakoribb a korral kialakuló szürkehályog, de okozhatja sérülés vagy veleszületett elváltozás is. Fizikai vagy kémiai behatás eredményeként is kialakulhat. Műtét nélkül vaksághoz vezet.

Milyen tünetek jelzik a szürkehályogot?

 A szürkehályog a szemlencse elszürkülésével járó betegség, amely jellemzően a látásélesség és a színérzékelés fokozatos csökkenésével jár. Olyan, mintha egy vízfüggönyön néznénk át – erre utal a betegség görög eredetű neve, a cataracta, amely vízesést jelent.

Hogyan kezelhető a szürkehályog?

A szürkehályog kialakulását megelőzni sajnos nem lehet, és gyógyszerekkel sem gyógyítható. Egyedüli eredményes gyógymódja az elszürkült szemlencse műtéti eltávolítása és korszerű műlencsével való helyettesítése. A műtét szinte már rutin beavatkozásnak számít, így rendkívül biztonságos.  A Focus Medicalnál végzett szürkehályog műtét teljesen fájdalommentes beavatkozás, melyet altatás és injekció adása nélkül, csepp-érzéstelenítéssel végeznek, s mindössze maximum fél órát vesz igénybe.

Mitől különlegesek a modern prémium műlencsék?

A mai műlencséknek köszönhetően nem csupán a szürkehályog kialakulása előtti látásélesség állítható vissza, hanem a korábbi fénytörési hibák is korrigálhatók. Így élesen láthatunk távolra még akkor is, ha ehhez régen szemüvegre vagy kontaktlencsére volt szükség. A Focus Medicalban elérhető egyik legkorszerűbb, prémium minőségű multifokális műlencse, az AcrySof® ReSTOR® pedig az arra alkalmas embereknél még azt is lehetővé teheti, hogy a beültetés után távolra és közelre is élesen lássanak szemüveg nélkül. Bővebb információ: www.szurkehalyog.hu

 

 

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Ön is segíthet, hogy a látássérültek szemüveghez jussanak

A Lions Clubok Magyarországi Szövetsége és az Ofotért szeptember 1-jétől közös adománygyűjtési akcióval támogatja a rászoruló, látásproblémával küzdő emberek kiszűrését. Egyúttal a megfelelő szemüveg vásárlásában is segítenek, így biztosítva számukra is az éles látás élményét.