Share on facebook
Share on email

Szétnyílt hasizom a kismamák rémálma, de több megoldás is létezik

Magyar sebészek által kidolgozott újszerű műtéti technológia is segíthet

A szétnyílt hasizom, azaz a rectus diastasis leggyakrabban várandós nőket érintő probléma. Esztétikailag okozhatja középen a has kidudorodását- vagyépp behorpadását, de nagyobb gond, hogy egészségügyi kockázattal is járhat, derék-és hátpanaszokat okozhat.

A terhesség ideje alatt ahogy nő a has, a hasfal izmai megnyúlnak és eltávolodnak egymástól. Hiába egy erős szövetről van szó, a nyomás és a várandósság során termelődő hormonok hatására a hasizom elvékonyodik és fellazul. Mindez teljesen természetes, nem fáj, nem okoz panaszt. Csakhogy szülés után előfordul, hogy ez a bizonyos kötőszövet nem tudja visszanyerni korábbi méretét, állapotát.

Nem csak esztétikai probléma, hanem egészségügyi is

„A szülést követően a hasfal fokozatosan elkezd visszaalakulni, de ez számos körülménytől függ. Függ a kötőszövet állapotától, az életkortól, a testsúlytól, de még attól is, hogy hányadik terhesség, illetve hány magzat születik. A rectus diastasis nem csak esztétikai probléma, hanem egészségügyi is, mert a has előre domborodása miatt kialakul egy atípusos testtartás, ami a gerincen elváltozásokat okozhat, de megjelenhetnek emésztési zavarok is” – hívta fel a figyelmet a betegségre Dr. Bor Mihály, plasztikai sebész, aki a kezeléssel kapcsolatban elmondta, a legfontosabb a prevenció, vagyis a szétnyílt hasizom kialakulásának a megelőzése.

„Sokkal jobb megelőzni, mint megvárni a kialakulását, mert ennek a mérséklésére konzervatív eszköz nem nagyon van. Már a napi rendszerességű séta is segíthet ennek a megelőzésében, és fontos, hogy ha valaki nem veszélyeztetett terhes, akkor terhesség alatt is érdemes mozogni, tornázni. Bár a terhességet követően fokozatosan visszarendeződik a has, a végleges állapot, csak egy év múlva látható. Rectus diastasis-ról akkor beszélünk, ha a távolság a két izom között 2 cm feletti, ha ez alatt van, akkor még normálisnak tekinthető” – árulta el a plasztikai sebész.

Invazív technikával, laparoszkópos eszközök segítségévelérkezik a megoldás

Bár folyamatos tornával lehet ezt a távot szűkíteni, de ha már kialakult, akkor csak a különböző műtéti beavatkozások segítenek a két izom összehúzásban.

„A helyreállító műtétek eddig csak teljes hasplasztika segítségével valósulhattak meg, mely során a mellkastól a szeméremdombig húzódó izmokat teljes hosszában fel kellett tárjuk a komplett és korrekt ellátás érdekében. Viszont sebész kollégákkal együtt elkezdtünk alkalmazni egy új módszert, mely segítségével pici metszéseken keresztül, laparoszkópos eszközöket felhasználva a teljes hasplasztika során végzett hasfal helyreállítást kivitelezzük. Úgy kell ezt elképzelni, mint egy vakbélgyulladás során a vakbél eltávolítását. Apró metszéseket ejtünk a szeméremdomb magasságában, bevezetünk egy optikát, mely segítségével egy képernyőn keresztül látjuk a műtéti területet és további két eszköz segítségével elválasztjuk egymástól a hasfal bőrét és a hasfal izomzatát. Így teljes egészében el tudunk jutni ennek a módszernek a segítségével a szeméremdombtól a mellkasig, ahol aztán a két izmot egymással összevarrjuk” – ismertette a beavatkozás lényegét Dr. Bor Mihály.

Rutinnalés sok gyakorlással lépték át a határokat

Egy sebész és egy plasztikai sebész együtt dolgozva fejlesztette ki ezt a módszert. Mind a két terület szaktudása kellett hozzá. Ez a fajta műtéti technika Magyarországon egyáltalán nem volt ismert. Nyugat-Európában használják, több változata is van, de itthon egyedinek számít.

„Igazából a páciensek adták az ötletet, akik elmondták, mik a panaszaik, hogy nem szeretnének hatalmas vágást, de szeretnének a problémájukra megoldást találni. A beavatkozást egyébként kombinálni is lehet akár bőrfelesleg eltávolítással vagy zsírszívással, így átléphetjük a mini- és midi hasplasztika határait is. Felhasználva a modern technológia vívmányait juthatunk előrébb, de mint minden újdonság ez is rengeteg gyakorlást és haladó gondolkodást igényelt, nekünk is rutint kellett szerezni benne” – mondta Dr. Bor Mihály.

Az eljárásnak köszönhetően további kombinációkon is lehet már gondolkozni, így akár a teljes zsírleszívás, a test átalakulása is elérhető. A kezelés csak magánegészségügy keretén belül érhető el.

Megosztás:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Ezt se hagyd ki

Kapcsolódó cikkek

Országos Szaunázók hétvégéje

Mi lehet jobb egy ilyen borongós, hűvös, esős őszi időben, mint ücsörögni a jó melegben, kellemes zenét hallgatva, és izzadni a szaunában?